Народът на България се отнася добре към руския народ, а

...
Народът на България се отнася добре към руския народ, а
Коментари Харесай

Митрофанова: Изобщо няма диалог между България и Русия -

Народът на България се отнася добре към съветския народ, а русофобските настроения са разпропостранени измежду политиците. Това съобщи в ефира на телевизия " Россия 24 " посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова.

" В България няма русофобски настроения. В България русофобски настроения участват единствено в елементи от политическия хайлайф. Народът на България се отнася доста добре към съветския народ ", каза тя.

" Те въобще са вежливи хора, вътрешно интелигентни, мога да кажа. Така че да се каже, че от страна на елементарните хора има каквото и да е русофобско въодушевление - това е безусловно погрешно ", означи Митрофанова, визирайки елементарните българи.

" Но естествен разговор, по-точно разговор, въобще сред България и Русия няма "

" На нас ни беше доста мъчно. Даже самото изпращане на сътрудниците (на съветското посолство - б.р.) и членовете на фамилиите им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше комплицирана организационно-техническа интервенция, изискваща многочислено координиране. Работата в този момент е също извънредно комплицирана, ние имаме голямо посолство, на което са нужни доста ръце. Обемът на дипломатическата работа се редуцира, липсват двустранни връзки, липсва двустранни визити, настоятелен контакти. Отношенията се поддържат единствено на техническо ниво, ние работихме по освобождението на българските моряци, които бяха затънали в Украйна, договаряхме прехвръкване на самолети, решавахме въпроса за работата на учебното заведение към посолството на Русия, което макар цялата трудност на обстановката все по този начин продължава работата си в София в цялостен размер. Но естествен разговор, по-точно разговор, въобще сред България и Русия няма ", твърди Митрофанова.

Тя не изключи обаче опцията посолството и консулските служби в скоро време да зарабят още веднъж с цялостна мощ.

Ако България извърши условията на " Газпром "

Доставките на газ за България могат да бъдат обновени незабавно, в случай че българската страна стартира да заплаща за тях по схемата, изисквана от " Газпром ", съобщи посланикът на Русия в България.

" Много специалисти, несъмнено, приканват за прагматизъм и връщане към контракта с " Газпром ", който е в действие до края на годината. Именно по тази причина, във всеки един миг, когато българската страна реши да стартира да заплаща по схемата, изисквана от " Газпром ", доставките ще бъдат обновени ", съобщи посланикът.

Митрофанова сподели, че обстановката в енергийната сфера в България е доста комплицирана, като за последните два месеца е регистриран забележителен растеж на цената на газа.

" Те (България - бел. ред.) няма да получат годишно повече количество газ макар подписаното съглашение с Азербайджан ", твърди тя.

" Това е обстановка, която се отразява доста тежко и на бизнеса, и на самостоятелните семейства ", допълни Митрофанова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР