Народът е осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и

...
Народът е осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и
Коментари Харесай

Радев встъпи във втория мандат, обеща да отстоява свободата ...

Народът е осъзнал нуждата от единството на меч, дух и слово, съобщи президентът

21 артилерийски салюта и камбанен звън означиха началото на втория мандат на президента на публична формалната гала по встъпване в служба на площад " Св. Александър Невски ".

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпват в служба през днешния ден за втория си мандат.

Сред присъстващите на церемонията са ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, министър председателят Кирил Петков, министри, депутати, висши военни, висши магистрати, духовници, Симеон Сакскобургготски, брачната половинка на президента Десислава Радева, дипломати, жители.



Гражданите, които желаят да участват на ритуала, минаха през три пункта за инспекция - при улиците „ Шипка “ и „ Париж “; при ул. „ Раковска “ и ул. „ Оборище “ и при южната страна на храм-паметника „ Св. Александър Невски “. От 8 до 13 часа е неразрешено потреблението на дронове в региона.



Церемонията стартира в 11 часа. Румен Радев одобри рапорта на началника на почетния гвардейски часовой, поклони се пред националното знаме, обходи строя и поздрави гвардейците.



След като поздрави почетния часовой и одобри строя, Румен Радев произнесе слово.

Преди 5 години за първи път одобрих строя на армията тук, пред катедралния храм и безконечния огън. Помня лицата на доста от вас - хората, пристигнали да поддържат вярата за нова Българя. Надеждата е обща. Първият мандат мина в изтощителна битка, само че вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за доверието!



Така президентът Румен Радев стартира словото си на старта на церемонията по встъпването му във втория мандат. Той се обърна към жителите, пристигнали в мразовитата заран пред Вечния огън. Вероятно поради времето и коронавирус ограниченията болшинството не бе толкоз огромно.

Призовавах и работех за единението, укоряваха ме, че разлъчвам. Водихме борбата за демокрацията, продължи Радев.

Обществото посочило, че желае да се раздели с част от предишното. То е излязло от апатията. Върнахме честните избори, съживяват се демократичните институции, направи равносметката си Румен Радев.

" Народът се произнесе и през днешния ден знаем към кои правила градим единството си - правда, единение, грамотност, същинско европейско развиване на България ", разгласи той.

Ще бодърствам страната да не се отклони от пътя си, ще не отстъпвам суверенитета и закона, даде обещание той.

" Политическата смяна е единствено първа крачка, чакат ни още доста тествания и се надявам цялото ни политическо потомство да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя, от нас се желае да го поставим. И когато мислим че ни е най-трудно, дано не забравяме - не са доста страните, съхранили име, религия и език през вековете. България е една от тях, тъй като народът е осъзнал нуждата от единството на меч, дух и слово ", съобщи президентът.



Ще реализираме задачите си единствено в случай че обществото остане единно във волята си за смяна и прогрес, настоя Радев.

За мен е е значимо какъв брой време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда - това споделил преди 5 година, напомни той. И продължи: За мен значимото е да остана на страната на хората.

Радев даде обещание, че ще е президент на всички жители, ще отстоява свободата, правата и достолепието на своя народ.

" Да живее България ", приключи словото си той. Последваха топовните салюти.



После дружно вицепрезидента Илияна Йотова сервираха венец пред паметника на незнайния боец.

В 11.45 часа пред парадния вход на " Дондуков " 2 шпалир от гвардейци ще посрещне президента и висш главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

От 1997 година, когато президентът Петър Стоянов влиза на " Дондуков " 2, се съблюдава формалното встъпване в служба на президента да става на 22 януари. По-рано през седмицата - в сряда, Радев и Йотова поставиха клетва пред Народното събрание.
Свързани вести Без дронове в София, вижте по какъв начин ще гледате церемонията на Румен Радев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР