Народът е казал, че когато сееш ветрове жънеш бури. За

...
Народът е казал, че когато сееш ветрове жънеш бури. За
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Вятърът на "Промяната" вече затвори български индустриален гигант

Народът е споделил, че " когато сееш ветрове жънеш стихии ". За страдание провежданата през изтеклите 7 месеца икономическа, индустриална и енергийна политика ни докара до там, че още преди есента и преди да сме вкусили негативите на задаващата се криза, към този момент берем доста горчивите й плодове. Заводът за торове " Неохим " АД, Димитровград наложително спря производството си. 61 служащи и чиновници към този момент са съкратени, а още близо 600 няма да работят през идващите месеци. Това е един от най-големите работодатели в района и единствен торов цех, който създава и амоняк.

Това се случи тъкмо в интервал, в който отгоряващите за икономическото развиване се хвалеха с най-големите си достижения в областта на индустриалната политика. Жалко е, че през изтеклата една година никой не се вслуша в предлаганите ограничения и не разбра, че:
• Провежданата антиинфлационна политика е несъответстваща и ненавременна;
• Инфлационните процеси в България са доста по мощни от тези в Европа, както за хората, по този начин и за производителите, а инфлацията не е единствено привнесена, а зависи и от дейностите на управляващите;
• Бизнесът губи ценова конкурентоспособност и ще пристигна миг, в който ще е заставен да спре работа;
• Мерки за компенсиране на високите цени на природния газ нямаше, а се въвеждаха медиатори при доставките му;
• Настоящото нарастване на цената на природния газ с 60% и последващото с още 30% ще доведат до там, че ориста на " Неохим " АД ще последват и други фабрики от стъкларската индустрия, металургията, машиностроенето и химическата индустрия.

Жалко е, че в този ден, когато един от структуроопределящите фабрики затвори порти, някогашният вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността обърка " Неохим " с " Нефтохим ". Може би това не е инцидентно, тъй като страната през изтеклите 7 месеца се държеше към едни като майка, а към други като мащеха.
• Единият цех е затворен, тъй като не са планувани компенсиции за високата му цена на главната суровина – природен газ, до момента в който другият цех получи дерогация за доставки на главната му суровина – нефт на ниски цени от Руската федерация.
• Единият цех е купувал природен газ от " Булгаргаз ", респективно от доведените без търг медиатори, които иззеха ценовата му конкурентоспособност и 600 души остават в къщи.
• Държавата позволи вторият цех самичък да си доставя на ниска цена природен газ, без " Булгаргаз " и доведените газови медиатори, както и да работи с медиатори за доставката на недопечен нефт.

Всеки един цех и всяко едно работно място са значими за българската стопанска система, още повече структуроопределящите. За разлика от индустриалната политика на България през последните месеци в същинските демокрации се дава еднакъв късмет на всички, а на тези, които са в неволя им се оказва помощ. След изнесените данни от Евростат и Национален статистически институт през днешния ден за следващ ден виждаме неуспеха на провежданата индустриална политика.

От тук нататък е належащо незабавно:
• Служебното държавно управление да предприеме незабавни ограничения за компенсиране на засегнатите производства от високите цени на природния газ, тъй че да не се затварят още фабрики.
• До избора на Народно заседание всяка една стъпка на публичния снабдител " Булгаргаз " да бъде следена от публичен съвет, състоящ се от потребителите на природен газ (индустрия и газоразпределителни дружества).
• Да се сътвори механизъм, въз основата на който, до назначението на постоянно държавно управление, което може да подсигурява дълготрайни контракти и диверсифицирани доставки, потребителите и клиентите на Булгаргаз да наблюдават дейностите на управлението му и да не позволяват корупционни схеми с медиатори.
• Съвместно с работодателски и синдикални организации да бъде открит най-подходящият механизъм за компенсиране на бизнеса и съкращаване на заплащанията към медиатори.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР