Нарковойната в Мексико изглежда се завръща и този път може

...
Нарковойната в Мексико изглежда се завръща и този път може
Коментари Харесай

Новата нарковойна в Мексико може да е по-лоша от старата

Нарковойната в Мексико наподобява се завръща и този път може да е по-лоша, в сравнение с в кървавите години на държавната атака против наркокартелите през 2006-2012 година

Тогава най-тежкото принуждение беше лимитирано в няколко огромни града. Сега то е публикувано из цялата страна. По-рано не беше извънредно бандите да убиват възрастните, само че да оставят децата невредими. Сега убиването на деца дружно с техните родители става все по-често.

Вероятно най-смущаващата смяна е, че кървавото принуждение на картелите провокира отвращение измежду мексиканците и притегли интернационалното внимание към нарковойната, при която бяха осъществени 27 000 убийства, когато беше върховото й равнище през 2011 година Днес, макар че броят на убийствата в Мексико доста се повиши до съвсем 35 000 предходната година, кръвопролитието, наподобява, не притегля толкоз огромно внимание и не буди такова отвращение.

То просто кара доста мексиканци да се чудят накъде да поемат.

Това беше явно тази седмица в нефтенопромишления град Коацакоалкос в разположения по крайбрежието на Мексиканския залив щат Веракрус, където жителите споделят, че бандите се борят за територия и изнудват притежателите на компании със закани за принуждение. Във вторник вечерта хипотетични членове на картела Халиско се появиха в нощния клуб " Кабайо Бланко ", препречиха изходите му и подпалиха огън, при който починаха 28 индивида, затворени вътре, явно тъй като притежателят или е отказал да заплати при изнудване, или е продавал опиати от друга тайфа.

Ванеса Галиндо Блас изгубила при пожара мъжа, с който живеела - Ерик Ернандес Енрикес. И двамата били локални хора от Коацакоалкос, само че обсъждали да се реалокират другаде.

" Говорихме да си тръгнем отсам и да отидем на някое по-безопасно място, тъй че нашите деца да могат да имат по-добро бъдеще ", сподели през вчерашния ден Галиндо Блас, протягайки ръце над голия железен ковчег на Ерик. Върху него беше сложена фотография, показваща го облечен с тениска с надпис " Аз обичам Коацакоалкос ".

Те обаче по този начин и не постигнали единодушие къде да се реалокират, до известна степен тъй като в този момент насилието е проблем в огромна част от Мексико, тъй че никое място не е в действителност безвредно.

От 2006 до 2012 година доста от убийствата в нарковойната се правиха в редица градове в Северно Мексико - Сиудад Хуарес, Тихуана, Кулиакан, Рейноса и Нуево Ларедо. " Сега тя е по-разпръсната, а това също по този начин я прави по-трудна за управление ", сподели анализаторът по сигурността в Мексико Алехандро Опе.

Но като се изброят всички прилики - смъртоносни палежи, тела, насъбрани на купчини или провесени от надлези, кланета на празненства, оповестени в обществените медии видеозаписи с обезглавявания, сравненията сред в този момент и тогава са напълно ясни. " Това е като повтарящо се дежавю ", сподели Опе.

Друга тревожна наклонност е, че дребни деца са застрелвани от убийци, взели на прицел възрастни. Картелите Синалоа и Хуарес в миналото се гордееха със своите целенасочени убийства, при които набелязаните цели бяха надупчвани с патрони, а членовете на фамилията оставаха недокоснати.

Сега ужасно постоянно са убивани деца. През юни беше убито малко момче дружно с татко му в щата Сонора. През юли 10-годишно дете беше убито при грабеж в щата Пуебла. През август въоръжени мъже нахлуха в дом в Сиудад Хуарес и изстреляха 123 патрона, с които бяха убити три девойки на възраст 14, 13 и 4 години дружно с пълновръстен мъж, който явно е бил същинската цел.

Преди две години Коацакоалкос влезе в новините в Мексико, откакто мъж, неговата брачна половинка и три дребни деца бяха убити от наркокартел. За разлика от това, застрелването на трите девойки в Сиудад Хуарес не притегли такова внимание.

" Изглежда като че ли привикваме с това - хора да убиват деца. Не желая да привиквам с това ", сподели активистката в Коацакоалкос Ленит Енрикес Ороско.

Нейният брат Хонит Енрикес Ороско е в неопределеност, откогато бил похитен на 25 септември 2015 година Оттогава няма диря от него, макар че нейната организация " Издирващ колектив на майките " търси следи в секрети гробища във Веракрус.

Опе отбелязва, че Мексико има печална известност в следствието и правосъдното гонене на убийствата - над 90 % от закононарушенията остават ненаказани.

" Рискът, обвързван с това да убиеш един човек или да убиеш цялото му семейство, е идентичен ", сподели анализаторът. По тази логичност затриването нацяло семейство " има своите преимущества. То е по-плашещо, по-лесно за осъществяване и улеснява бягството ".

Безмилостното принуждение сковава доста хора.

През 2010 година въоръжени мъже нахлуха на тържество на гимназисти в квартала " Виляс де Салваркар " в Сиудад Хуарес и убиха 15 души при случай, при който, наподобява, ставаше дума за объркана идентичност. Кървавата баня провокира огромни гневни улични митинги и посещаване на президента Фелипе Калдерон, който изрече съболезнования и сервира извинения.

Тази година през април въоръжени мъже нахлуха на тържество в Минатитлан, покрай Коацакоалкос, и убиха 14 души. Няколко дни по-късно десетки хора участваха в страхливо спокойно шествие.

" Това е политика, както нормално, нищо не се е случило. То би трябвало да провокира общо отвращение " против картелите и държавните водачи по равно, сподели Опе.

Той отдава безмълвната реакция на високия рейтинг на утвърждение на новия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, надхвърлящ 70 % съгласно някои изследвания девет месеца след началото на неговото ръководство. Такъв рейтинг " нормално сплашва изразяването на отвращение ", сподели Опе.

Много мексиканци също по този начин са склонни да бъдат благоразположени към Лопес Обрадор, а даже президентът признава, че съпроводената с принуждение престъпност е най-сериозното предизвикателство за него. Лопес Обрадор упорства, че политиката му на изчакване, ориентирана към понижаване на младежката безработица, в последна сметка ще отстрани коренните аргументи за казуса по-добре, в сравнение с оповестяване на нова фронтална атака против наркокартелите.

Карлос Анхел Ортис е един от тези, които не подлагат на критика Лопес Обрадор.

" Това е както споделя президентът - " единствено хората могат да спасят хората ", съобщи Ортис, който планираше погребението на своята племенница Сочил Иринео Гомес - танцьорка в нощния клуб, умряла от поемане на пушек и оставила наследник и щерка на 7 и 3 години.

" Трябва да внимаваме един за различен и повече да оповестяваме за закононарушенията ", сподели Ортис.

Бедните хора обезпечават базата, подкрепяща Лопес Обрадор, а точно тази група страда най-вече от престъпността. Иринео Лопес е била единствената опора освен на своите деца, само че и на възрастните си родители. Ерик Ернандес Енрикес не е оставил съвсем нищо на своето семейство, с изключение на скромна тристайна къща от бетонни блокове.

" В Коацакоалкос има доста празни къщи, доста хора са напуснали ", сподели гражданската активистка Мария Фабиола Давила. " Тези, които могат да си го разрешат, се местят в друга страна. " /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР