Наркотрафикът в Бургаския затвор работи като стройно организирана система, но

...
Наркотрафикът в Бургаския затвор работи като стройно организирана система, но
Коментари Харесай

В Бургаския затвор: Не само дрога, но и смърт

Наркотрафикът в Бургаския затвор работи като стройно проведена система, само че също така зад решетките хора губят живота си при неразбираеми условия. Това описват някогашни и сегашни пандизчии, както и техните близки пред камерата на bTV, до момента в който за Министерството на правораздаването всичко това е „ непроверена информация”.

Знаков е казусът с някогашния първенец по битка Горан Горанов, умрял в изолатора на пандиза на 25 март.

„ Тялото на брат ми е било обезобразено. Основната версия за гибелта на брат ми, която беше публикувана в първите часове, беше, че е умрял от естествена гибел, инфаркт. Дори да е инфаркт, този инфаркт е бил предизвикан”, безапелационна беше сестрата на пандизчията Йонка Горанова.

Тя изясни, че тялото е със 75% изгаряния и е било мокро.

По думите й Горан изобщо не трябвало да е в пандиза, а в психиатрия – по време на престоя му в Ловеч бил на мощни медикаменти, само че лекарите не посмели да свидетелстват за това. Въпреки това, брат й споделил по телефона при последния им диалог, че е добре.

Малко преди гибелта на бореца, той не се явил на едно от съвещанията си по дело за кумулация на присъди и още тогава фамилията почнало да се тормози. Адвокатът му на два пъти не бил позволен в пандиза с обяснението, че клиентът му не желае да се вижда с него.

--> Така на 25 март обществен служащ съобщил на фамилията, че Горан Горанов е умрял от естествена гибел в съня на леглото в килията си.

В същото време, пандизчии, които са били в същия корпус, по свои канали се свързали с околните му и разказали, че борецът е бил 5 дни в изолационна килия, без вода, храна, тоалетна, кофа, легло. Крещял, че желае да се срещне с юриста си.

Разследването за гибелта се води от прокурор Светослав Малинчев, който преди този момент е упорствал Горанов да влезе в пандиза. Били са разпитани други пандизчии, само че не и тези, които са били очевидци на гибелта на ограничения от независимост. Именно те били обект на напън от страна на шефа Бранимир Мангъров… който пък би трябвало да ревизира личните си дейности.

Семейството още няма достъп до резултатите от втората аутопсия. Междувременно се прави и ремонт в пандиза, който, съгласно Йонка Георгиева, е обвързван и с премахването на парната апаратура, която е предизвикала гибелта на Горан.

От съкилийниците на умрелия тя е схванала, че зам.-директорът Методий Владимиров е разпоредил килията му да не се отваря. „ В пандизите няма закони. Законът е заповедта на шефа и на зам.-директора”, сподели тя.

Името на Владимиров се свързва с различен фрапантен сюжет зад решетките – внасянето и продажбата на опиати, основно метаамфетамин.

„ Наистина ли ме питате, мислите, че пандизът е място, където не можеш да вкараш нищо? Не единствено може, само че е доходоносна процедура. (…) Крайните трафиканти, които вкарват дрога, са на най-високо равнище. Без тяхно разрешение нищо не може да бъде вкарано. На равнище началник”, описа пред Росен Цветков Иван Радев – Монката, който излежава 6-годишна присъда за похищение на наркодилър и има 3-годишен опит в наркоразпространението зад решетките.

Той твърди, че с цел да движи наркотрафика в предишното, се отчитал на сегашния заместник-директор на пандиза Методий Владимиров – тогава действен служащ. Давал към 20% от 1500-те лв., които печелел седмично.

Симеон Стоянчов - Малката Рижа, към този момент някогашен пандизчия в Бургас, също споделя, че дрогата влизала с разрешение от най-високото равнище - началник на пандиза: „ Той го разрешава и го позволява. Привиква индивида, който би трябвало да вземе опиата, сякаш за следствени дейности. И оня си го качва. И към този момент си го разпръсква по веригата”.

По думите му старшините по този начин или другояче са прекомерно малко и никой не се интересува какво става в килиите.

Монката твърди, че наркотрафикът се провежда от „ шпионите” на началника, които не са обект на престърсвания и имат телефони. Грам метаамфетамин е 200 лева Плаща се с преводи до поискване, на ръка или с артикули от лавката.

Иван Радев твърди, че каналът имал протекцията и на от инспектора „ Социални дейности” в пандиза Павлина Замберова.

„ Вижда моето име, взима го (писмото – б.р.), след половин час съм в кабинета й. Казва - имаш едно писъмце, само че то малко тежичко. Викам – знаете за какво е тежко. Отваря писмото и вижда опиата, няма по какъв начин да се скрие. Ами в този момент? Викам, е, аз знам имената на сестра ти, ще си получи по Еконта 300 лева до поискване, проблем ли е? „ Никакъв проблем, просто различен път казвай авансово, да не му направи на някой от администрацията усещане и да го ревизира случайно”.

Директорът Мангъров признава, че има „ разнообразни благоприятни условия да стигне наркотикът” до лишените от независимост, в това число и благодарение на „ човешкия фактор”: „ Каналите са доста, в това число и непосредствено през стената на затвора”.

Последиците обаче са тежки. „ Наскоро едно момче си постави въжето и се самоуби. На това не се даде публичност. Вили от Нова Загора се споделя момчето. Точно от несъразмерна приложимост на метаамфетамин и най-после от „ Мистър мускул” за отпушване на тръби, натриева основа, това знаете ли по какъв начин работи на душeвността?!”, споделя Иван Радев.

Зам.-министърът на правораздаването Николай Проданов обаче има друга позиция към този случай. Проверката на ГДИН е завършила и „ не е открила нещо неправилно в тази смърт”. По думите му няма данни за опиати, само че „ има органи, които могат да проведат следствие по събитията на смъртта”.

За гибелта на Горан Горанов той съобщи, че се води досъдебно произвеждане и на този стадий не може да се оповести нова информация.

Зам.-министърът уточни, че в Бургаския затвор стартира инспекция, само че не пропусна да означи: „ Моето мнение постоянно е било, че не трябва да се бърза с общественото изнасяне на информация, в чиято правота не сме убедени”.

По думите му на този стадий няма данни Методий Владимиров да е покровителствал пандизчии или противозаконна активност.

Вероятно от правосъдното министерство и Окръжната прокуратура в Бургас ще ревизират и още една скица – пускане на работа или отпуск против пари.

„ Другата седмица ще оправим една отпуска – 100 лв. дневно, 5 дни за отпуска, за женитба ще го вадим едно турче. 500 лв.. Аз си взимам, той си взима. Подписва му една заповед. Разписва я, 5 денонощия една отпуска. Няма значение, че е в корпуса. Пуска се някаква премия, има ги в правилника, за вътрешния ред на пандиза, премия за някакво мероприятие”, описа някогашният пандизчия Георги Георгиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР