Наркотици, война на расите и предвестник на съдбата – лидерът

...
Наркотици, война на расите и предвестник на съдбата – лидерът
Коментари Харесай

Сектата "Семейство Менсън" - наркотици, война на расите и безмилостни убийства

Наркотици, война на расите и предвестител на ориста – водачът на фракция Чарлз Менсън остава в американската история като една от най-прочутите престъпни фигури в историята. В края на 60-те години Чарлз Менсън и почитателите на сектата му „ Семейство Менсън “ правят към 35 убийства в Съединените щати.

Повечето от убийствата в никакъв случай не са разследвани поради липса на доказателства.

Снимка: Getty Images

Във вторник спомените за безмилостните убийства се възродиха, след на сектата „ Семейството Менсън “ Лесли ван Хаутен беше освободена предварително, откакто прекара в пандиза над 50 година от доживотната си присъда за две жестоки убийства, оповестяват международните медии.

73-годишната Лесли ван Хаутен е била едвам на 19 години, когато през 1969 година взе участие в убийството на търговец на хранителни артикули и брачната половинка му в Лос Анджелис.

Снимка: Ройтерс

Пет предходни претенции за предварителното ѝ освобождение са блокирани от губернаторите на Калифорния, по-късно това решение е анулирано от щатски апелативен съд. След освобождението ѝ Ван Хаутен ще прекара към година в дом за краткотрайно настаняване, където съгласно юриста ѝ тя ще би трябвало да се научи да се ориентира в действителност, доста по-различна от тази, в която е попаднала за първи път зад решетките.

Кой е Чарлз Менсън?

Роден през 1934 година от майка тийнейджърка, Чарлз Менсън прекарва детството си и тинейджърските си години в циркулиране сред родственици, а по-късно и в институции. Причината – майка му и вторият му татко са задържани за нахлуване и обир и надлежно наказани.

В изявление пред американска публицистика Менсън споделя, че на 9-годишна възраст е запалил учебното заведение, в което е учил. Момчето е настанено в интернат за деца нарушители., откъдето бяга.

Снимка: Getty Images

На 14-годишна възраст Чарлз Менсън ограбва хранителен магазин. Така Менсън стартира да се препитава с дребни закононарушения. В началото на 20-те си години той се дами два пъти и става татко на наследник. Властите считат Менсън за толкоз надълбоко институционализиран, че при освобождението му от калифорнийски затвор през 1967 година той пита началника на пандиза дали може да остане.

Сектата „ Семейство Менсън “

„ Семейство Менсън “ е група от към 100 почитатели на Чарлз Менсън, които споделят неговата пристрастеност към неконвенционалния метод на живот и нормалната приложимост на халюциногенни опиати, като LSD и вълшебен гъби.

Последователите на Менсън включват и така наречен „ Момичета на Менсън “, които нормално били млади, привлекателни дами, които безпрекословено вярвали на изказванията на Менсън, че е Исус, вярвали и на пророчествата му за расовата война.

Снимка: Getty Images

Някои от членовете на “Семейство Mенсън “ остават правилни на водача си даже откакто той е наказан на гибел (по-късно присъдата е сменена с пожизнен затвор, когато щатът Калифорния анулира използването на смъртното наказание). През 1975 година една от първите фенки на Менсън, Линет " Пискун " Фром, се пробва да убие президента Джералд Форд, само че револверът ѝ засяда и тя е ликвидирана от тайните служби.

Чалз Менсън и „ Helter Skelter “ – култът към расовата война

Чарлз Менсън е повлиян освен от опиати, само че и от творби на изкуството и музика от това време, най-много от песента на " Бийтълс " " Helter Skelter ". В песента се пее по какъв начин пързалката на детската площадка в " Helter Skelter " е метафора за възхода и падението на Римската империя. Менсън обаче пояснява текста на " Helter Skelter " като подстрекаване за започване на расова война.

Той се уповава на текста, с цел да оправдае своя проект и да насочи почитателите си към убийства. Менсън имал мощна религия и интерес към концепцията за Армагедон от „ Книгата признание “, а също по този начин изследвал учението на сциентологията.

В доста връзки Менсън отразява личностни черти и мании, които се свързват с гурутата на култово-квазирелигиозните групи, почнали да се появяват през 60-те години на ХХ век. Той патологично се заблуждавал, че е предвестител на ориста във връзка с бъдещето на планетата.

„ Грешният човек на вярното място в вярното време “

Чарлз Менсън е имал връзка с редица заможни и авторитетни хора в Лос Анджелис. Най-силната линия на Менсън била умеенето му да споделя на другите това, което желаят да чуят. Използва я да се сприятели с Денис Уилсън, барабанистът на Beach Boys.

Телата им са открити в три европейски страни сред 1976 и 2019 година

Чрез Уилсън Менсън се среща с редица значими клечки от музикалната промишленост в Холивуд. Оказва се „ неверният човек на вярното място в вярното време “.

Хронолигия на убийствата

През август 1969 година Менсън събира група от най-верните си почитатели от сектата, с цел да извърши клането измежду холивудския хайлайф и " красивите хора " (така ги е определял Чарлз Менсън).

През нощта на 9 август 1969 година членовете на „ Семейство Менсън “ отиват в дома на актрисата Шарън Тейт и Роман Полански ( по това време режисьорът е отвън града и работи по филм), напомня „ Асошиейтед прес “.

Снимка: Getty Images

Бременната в осмия месец Тейт, която взе участие в " Долината на куклите " през 1967 година и е считана за една от най-обещаващите холивудски актриси, си почива вкъщи с приятелите си: фризьора на звезди Джей Себринг, приятелите ѝ Абигейл Фолгър и Фолгър Войтек Фриковски. По време на убийството четирите жертви са се прибирали от вечеря.

Въпреки че самият Менсън не взе участие в убийствата, той насочва четирима от най-послушните си почитатели - Чарлс " Текс " Уотсън, Сюзън Аткинс, Патриша Кренвинкел и Линда Касабиан - към адреса и им подрежда да убият всички. Според изказванията на един от членовете на „ Семейство Менсън “ къщата на режисьора Полански е била набелязана, тъй като е представлявала света на шоубизнеса, който е отхвърлил Менсън.

Снимка: Getty Images

Ден по-късно членове на клана, измежду които и освободената Лесли ван Хаутен и самият Чарлз Менсън убиват търговецът на хранителни артикули Лено Лабианка и брачната половинка му Розмари Лабианка. Според показания фамилията е убито на инцидентен принцип.

На 26 август 1969 година 35-годишният холивудски каскадьор Доналд Ший е погубен от почитатели на Чарлз Менсън. Менсън и неговите почитатели са наказани общо за девет убийства от първа степен. Въпреки това полицията на Лос Анджелис счита, че те може да са направили още десетки убийства.

Арест, правосъден развой и претекстове за убийствата

По подигравка на ориста Менсън и членовете на сектата му са задържани не по съмнение за убийствата, а по тази причина са изпочупили част от Националния парк " Долината на гибелта ", до момента в който са се укривали в пустинята Мохаве.

В образователното заведение принудително са се обучавали девойки и момчета сред 1890 година и 1978 година

Един от най-доверените почитатели на Чарлз Менсън обаче Сюзан Аткинс признава, че са забъркани в убийства. В хода на процеса са прегледани разнообразни претекстове. Най-възможният от тях е, че патологичното его, лудостта и вярата в Армагедон са били въздействията на Менсън, които са го предиздвикали да кара почитателите си да правят убийствата.

Менсън вярвал, че е новият Месия и че след " нуклеарна офанзива " той и почитателите му ще се спасят, като се скрият в скришен свят под пустинята.

Снимка: Getty Images

Пророческите му видения включват убеждението, че расовата война ще докара до победа на афроамериканската раса и Менсън дружно с членовете на фамилията си ще би трябвало да ги наставлява, защото те няма да имат опит да ръководят планетата.

На 25 януари 1971 година Чарлз Менсън е наказан за ликвидиране от първа степен за това, че е управлявал убийствата. Осъден е на гибел, само че тя автоматизирано е сменена с пожизнен затвор, откакто Върховният съд на Калифорния анулира всички смъртни присъди преди 1972 година Прекарва остатъка от живота си зад решетките, умира през 2017 година на 83-годишна възраст.

Други от членовете на сектата също са наказани на пожизнен затвор.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР