Наркотичните растения са били отглеждани и сушени в подземие-бункер под

...
Наркотичните растения са били отглеждани и сушени в подземие-бункер под
Коментари Харесай

Разкриха една от най-модерните оранжерии и лаборатории за канабис, задържани са 7 души

Наркотичните растения са били отглеждани и сушени в подземие-бункер под селскостопанска сграда
Оранжерия и нарколаборатория за канабис бе разкрита край пътя Нова Загора -Гурково, в землището на новозагорското село Асеновец, близо до язовир „ Жребчево “. Задържани са 7 лица. Това е една от най-големите оранжерии и нарколаборатории, разкривани у нас през последните години, сподели шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов, който дружно с основния секретар на Министерство на вътрешните работи, ръководителят на Окръжна прокуратура – Сливен и представители на Агенция „ Митници “ - Бургас дадоха ексклузивен брифинг за разрушената проведена незаконна група.

Незаконните уреди са били скрити в голямо подземие, издълбано под селскостопанска сграда. Бункерът е с бетонови стени, електрическа и други съоръжения, нужни за развъждането на растенията и производството на суха листна маса, с мощни отдушници и вентилация от най-модерен клас. Открити са 2000 стръка растения и суха листна маса в огромни количества. Намерена е и сума пари в размер на близо 38 хиляди лв..

Задържаните лица са от разнообразни обитаеми места в страната, не са открити към този момент лица от от Сливенския район. С прокурорско разпореждане те са с мярка за 72 часа в ареста. Предстои обвиняването да изиска от съда да им наложи задържане под стража, заяви окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов. Спрямо всички са повдигнати обвинявания за засяване и развъждане на канабис и за държане на суха листна маса в изключително огромни количества, които са оценени на близо 240 хиляди лв.. Тепърва ще се прецизира съответното присъединяване на всяко лице в незаконната група и формата на съучастие. Един от арестуваните е направил действието в изискванията на рисков рецидив, защото е наказан за същото закононарушение. Спрямо различен има висящо все още произвеждане, още веднъж за същото закононарушение.

Работата по откриване на незаконната оранжерия и нарколаборатория е траяла 4 месеца, сподели гл. секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Проведени са редица оперативно-издирвателни мероприятия от целия набор, позволен от закона, добави той. Организираната незаконна група е била „ с доста добра конструкция, всеки член в нея е бил с разнообразни функционалности “. Преди 2 седмици е формирано досъдебното произвеждане по случая, дейностите са осъществени в тясно взаимоотношение с Окръжната прокуратура – Сливен. Участниците в незаконната група са арестувани през вчерашния ден, 26 март. „ Съоръженията са представлявали фабрика, на доста високо софтуерно равнище “, съобщи още гл. секретар на Министерство на вътрешните работи. Той изрече признателност на полицията в Сливен и съобщи, че работилите по случая чиновници би трябвало да бъдат справедливо наградени.

Проведената интервенция е оценена изключително високо, защото, по думите на Борислав Сарафов, незаконната група и фабриката за дрога са били разрушени преди да съумеят да пласират създадените количества опиат. Той съобщи, че хванатите количества от наркотичното растение са били първите, създадени от оранжерията и лабораторията.

Следователи от националното разследване организират процесуално-следствени дейности.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР