Наркобароните от Албания дълго време пренасяха кокаин и хероин из

...
Наркобароните от Албания дълго време пренасяха кокаин и хероин из
Коментари Харесай

В кашони с банани - албански хероин и кокаин за цяла Европа

Наркобароните от Албания дълго време пренасяха кокаин и хероин из цяла Европа съвсем необезпокоявано. Тесните им връзки с висши политици ги правеха недосегаеми. Един мощен удар на полицията промени обстановката, написа Ани Ручи в коментар за Deutsche Welle .
При огромна интервенция в 12 градове полицията в Албания съумя да разбие мрежа от наркотрафиканти, тясно обвързани с локални политици. По време на интервенцията са били задържани 27 души, измежду които и трима корумпирани чиновници на реда.
Претърсени са били 100 жилища, иззети са 182,5 кг опиат. Това бе най-голямата до момента интервенция от този жанр в Албания, при която бяха разрушени общо четири нарокобанди, организирали цялото произвеждане и трафика на опиатите, както и обвързваното с това пране на пари . Полицията продължава да търси още шестима обвинени.

Отделът за битка с тежката престъпност към албанската прокуратура е дал на полицията обемист доказателствен материал: записи на подслушани телефонни диалози, хиляди страници с преписка сред разнообразни институции в и отвън Албания. В центъра на следствието е била една незаконна лаборатория в албанския град Хас, специализирала се в производството на хероин. Оттам опиатите са били пренасяни зад граница и разпределяни из целия Европейски Съюз.
Парите от наркотрафика са влагани в имоти из туристическите курорти на Албания. Прокуратурата твърди, че изпирането на парите от опиатите е ставало благодарение на високопоставени албански политици . В тази връзка полицията арестува и някогашния народен представител от ръководещата Социалистическа партия Арбен Ндока. Според проверяващия публицист Артан Ходжа депутатът е употребявал политическото си въздействие, с цел да фалшифицира документи за благосъстоятелност, придобивайки по този незаконен метод апетитни държавни земи.
Парцелите са били " купувани " на ниска цена благодарение на фиктивни притежатели и препродавани на мощно повишени цени. 12 държавни чиновници и общински политици, които са били подкупени, с цел да вземат участие в схемата, бяха задържани през март в Лежа край Адриатическо море. Обвинението към тях гласи: за " заграбване на 235 000 квадратни метра общински земи ". Някои от арестуваните са членове на ръководещата Социалистическа партия, а други - на опозиционни партии.
Бившият общоприет шеф на пандизите Арбен Чуко е упрекнат за връзки с групата Шияку - една от разрушените от полицията наркобанди. Според представители на следствието някогашният народен представител от Социалистическата партия е получил пари и автомобил, с цел да трансферира един наказан за ликвидиране член на групата в различен затвор.

Албанските политици и държавни функционери, забъркани в корупционни афери или контрабанда на опиати, до момента имаха славата на недосегаеми. Според годишния отчет на Службата на Организация на обединените нации за битка против опиатите и престъпността /UNODC/, албанските банди държат първото място в международната контрабанда на хероин и марихуана и третото място в контрабандата на кокаин . Но сполучливото разтрошаване на четири наркобанди и обвързваните с това арести будят вярата, че обстановката стартира да се трансформира. Надеждата е, че в бъдеще няма да има към този момент недосегаеми политици, които са забъркани в незаконни дейности.
През февруари албанската полиция конфискува 613 кг кокаин на пристанището в Дуръс. Пратката, скрита в кашони с банани, е била предопределена за Германия. Три месеца по-късно баварската полиция откри и конфискува 1,8 тона кокаин, пристигнали също от Албания. След арестите в Бавария, Германия ускори съдействието си с полицейските служби в Албания. Предвиден е и засилен продан на информации сред органите на двете страни за възстановяване на битката против проведената престъпност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР