Наричат я Желязната лейди: Мерал Акшенер е смятана за най-силния

...
Наричат я Желязната лейди: Мерал Акшенер е смятана за най-силния
Коментари Харесай

Има ли турската Желязна лейди шанс срещу Ердоган?

Наричат я " Желязната лейди ": Мерал Акшенер е считана за най-силния съперник на Ердоган на президентските избори, които ще бъдат извършени предварително през юни тази година, показва Дойче веле.
Коя е Мерал Акшенер и има ли късмет против Ердоган?


" " Добрата партия " дава отговор на всички условия за присъединяване в изборите. И в случай че в този момент се опитате да измененията разпоредбите, ще трансформира живота ви в пъкъл, кълна се! " - по този начин Мерал Акшенер, основателка и председателка на " Добрата партия ", отговори на турския президент Ердоган, който малко преди този момент беше оповестил, че идващите избори ще се проведат не през ноември 2019, а още през юни тази година.

Все още не е ясно дали партията на Акшенер, която беше учредена през октомври предходната година, ще бъде позволена до изборите . Висшата изборна комисия на Турция занапред ще излиза с решение дали " Добрата партия " извършва всички условия, залегнали в турския изборен закон. Но Акшенер има още една опция да взе участие в изборите - в случай че успее да събере 100 000 подписа, тя може да се изправи против Ердоган като самостоятелна кандидатка на президентските избори.

" Никой не можеше да я спре "

Професор Юсуф Халачоглу, член на " Добрата партия ", е забелязал мощния темперамент на Акшенер още по време на нейното следване. " Мерал Акшенер беше моя студентка. Тя в никакъв случай не се предаваше. И непроменяемо постигаше всичко, което си беше намислила. Никой не можеше да я спре ", спомня си професорът. Нейната пробивност ще ѝ бъде от огромна изгода в политиката, споделя още той и прибавя: " Тя е същинска патриотка, а прогнозите ѝ съвсем постоянно се сбъдват. Ето, предсказа, че ще има предварителни избори и в точния момент стартира да приготвя партията си за тях ".

Политическата кариера на Акшенер стартира през 1995 година, когато тя е измежду доближените на първата министър-председателка на Турция госпожа Тансу Чилер. Година по-късно Акшенер става вътрешен министър в съдружния кабинет на Чилер и консервативно настроения Неджметин Ербакан. Начело на вътрешното министерство тя си навлича гнева на мнозина в Турция, заявявайки, че водачът на ПКК Абдуллах Йоджалан бил " от арменско свърталище ". По-късно Акшенер сервира опрощение за думите си и с помощта на политическия си опит съумява да излезе невредима от абсурда.

През 2001 година Акшенер взе участие в построяването на ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развиването (ПСР), само че доста бързо се разочарова от Ердоган. След единствено четири месеца минава в ултранационалистическата Партия на националистическото деяние, където става съветничка на партийния водач Девлет Бахчели. По-късно оглавява опозиционното крило в партията, а на 25 октомври 2017 година основава своята " Добра партия ".

30% от турските гласоподаватели харесват Акшенер

Чуждите медии постоянно съпоставят Акшенер с Маргарет Тачър и по тази причина я назовават " Желязната лейди ". Медиите в Турция обаче я цензурират, а малките екрани ѝ отхвърлят изяви, твърди турският политолог Башкън Оран. И все пак тя се радва на огромна известност, споделя още той и прибавя: " Всички хора, които не желаят тирания в Турция, ще поддържат оня претендент, който най-успешно се опълчва на Ердоган. И по всичко наподобява, че това е точно Мерал Акшенер, която сигурно ще притегли и гласоподаватели на ПСР ".

И в действителност: настоящо допитване демонстрира, че 30 % от турските гласоподаватели харесват Акшенер. Но тя не трябва да не помни, че изходът от гласуването на 24 юни ще зависи значително от вота на кюрдските гласоподаватели, които съставляват към 18% от общо 55-те милиона турски гласоподаватели, споделя социологът Йозер Сенчер и прибавя: " Всички претенденти, които ще се изправят против Ердоган, би трябвало да се съобразят с този факт. А Мерал Акшенер би трябвало да си зададе въпроса дали може да притегли тези гласове и при потребност да усъвършенства тактиката си ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР