Наричат Луси Летби най-лошият сериен убиец на деца в модерната

...
Наричат Луси Летби най-лошият сериен убиец на деца в модерната
Коментари Харесай

Случаят Луси Летби - медицинската сестра, която се помисли за Господ

Наричат Луси Летби най-лошият сериен палач на деца в модерната история на Англия. 33-годишната здравна сестра получи доживотна присъда след убийството на седем бебета и опит за ликвидиране на още шест.

Летби е 25-годишна, когато стартира да прави жестоките закононарушения в " Countess of Chester " - главната болница на регион Честър в Северозападна Англия. Това се случва в периодa сред юни 2015 година и юни 2016 година

Смята се, че е нападала бебета, когато е била сама с тях и до момента в който в близост не е имало други медици. Жертвите ѝ включват две двойки момчета тризнаци и момиче, родено прибързано и тежащо под 1 кг.

През 2017 година против здравната сестра има подаден сигнал в полицията, а едвам година по-късно тя е задържана.

Сега Летби е наказана на пожизнен затвор след един от най-дълго траялите правосъдни процеси за ликвидиране във Англия напоследък, споделя английският в. " Guardian ". С това тя става третата жива жена с сходна присъда. Другите две се излежават от серийните убийци Мира Хиндли и Роуз Уест.

Въпросът, който всички си задават в този момент, е: по какъв начин здравна сестра е направила такива немислими убийства в границите на институция, предопределена да избавя живот? Както и за какво го е направила?

Полицията подозира, че Летби може да е злоупотребила с повече бебета по време на 6-годишната си кариера като детска здравна сестра. Властите в страната към този момент откриха телефонна линия, на която жители могат да подават информация по отношение на следствието.



Специалисти ще би трябвало да проучат досиетата на повече от 4000 бебета, родени в двете лечебни заведения, в които Летби е работила сред 2010 и 2016 година

В случая на Луси Летби няма данни за травматично или принудително детство. Летби израства в центъра на Херефорд в семейство на служащи. Тя е само дете на Джон и Сюзън, които са описвани от съседите си като харесвани и уважавани хора. И двамата участват всеки ден от правосъдния развой на щерка си и остават лоялни към нея, написа " Guardian ".

Поведението на Летби в съда е изключително. През множеството време тя стои изцяло невъзмутимо пред правосъдните заседатели, до момента в който дружно с тях слуша разтърсващи показания за осъществените от нея убийства. Не демонстрира никаква страст, когато родители описват за писъците от смут на своите бебета.

Единственият мотив, по който тя демонстрира някаква страст, няма общо с някоя от жертвите ѝ. Женен доктор, в който се твърди, че тя е била влюбена, дава показания против нея. Тогава здравната сестра стартира да плаче. Това е първият път, в който тя проронва сълзи в съда.

Началото на ужаса

Преди 2015 година неонатологичното поделение на болница " Countess of Chester " е като всяко друго във Англия. Всяка година екип от към 30 медицински сестри и седем педиатрични консултанти обезпечават 24-часови грижи за стотици недоносени бебета, някои родени даже 12 седмици прибързано и тежащи единствено 450 година Тези недоносени бебета обаче могат да бъдат избавени с вярната грижа, макар че са родени в положение, което лекарите назовават " на границата на жизнеспособността “.

Тогавашни данни за страната демонстрират, че на всеки 1000 бебета, родени прибързано, всяка година умират по-малко от две. Само за 14 дни през юни същата година обаче три бебета умират ненадейно, а четвъртото се утежнява изненадващо бързо. Всички са били в положително здраве и се е очаквало да се приберат вкъщи с родителите си. Летби не разрешава това да се случи.

Нейното желание е било да убие бебетата, като в същото време заблуди сътрудниците си, че има естествена причина за гибелта им.

Записите от телефона на Летби демонстрират, че тя е търсила майката на една от своите жертви във Фейсбук – първият път малко откакто е завършила промяната си, в която е умъртвила сина ѝ, и на идната нощ, когато се пробва да убие и другото ѝ новородено дете.

Медицинската сестра е следяла онлайн доста от родителите на бебетата, които е лекувала. Полицията открива в телефона ѝ 2381 търсения, свързани със фамилии - или по към 200 на месец. Тя наподобява е проверявала до какъв брой те ще изразят тъгата си в обществените мрежи и е преглеждала профилите им по Коледа.



Летби прави по този начин убийствата си, че за гибелта на бебетата няма рационално пояснение. Лекарите са сюрпризирани от необичайно появяващи се петна по кожата на децата, породени от инжекции, които дамата е биела в кръвта им.

Променящият се цвят на кожата - феномен, който доста консултанти в никакъв случай не са виждали преди, става признак на нейните закононарушения.

Стивън Брийри, основният педиатричен съветник в отделението за новородени, се пробва да разбере за какво бебетата са умряли, само че не намира нищо. След това обаче открива улика - единствено една здравна сестра е била дежурна по време на всеки от смъртните случаи - Луси Летби.

Брийри взема решение да показа терзанията си пред Алисън Кели, която тогава е началник на екипа от медицински сестри в болничното заведение.

„ Не може да е Луси. Не и благата Луси ", споделя Кели, която по това време не може да си показа, че здравна сестра е виновна за гибелта на бебетата.

Така съмненията са отхвърлени още сега, в който са открити. Повечето ѝ сътрудници си изясняват връзката като чисто съвпадане или просто неприятен шанс.

През идната година младата здравна сестра отравя още две новородени с инсулин, прехранва съзнателно друго бебе с мляко, предизвиква контузия на още едно и в това време продължава да убива.

Почти всички новородени са били нападнати през нощта, откакто родителите им са си тръгнали. Една от аргументите, заради които Летби съумява да се измъкне от закона толкоз дълго време, е, че никой не я вижда да наранява бебета, а следите ѝ са ловко прикрити.

Убийцата даже е забелязана " цялата в сълзи ", когато занася мъртвите тризнаци на техните фамилии, преди телата им да бъдат отнесени в моргата.

" Тя беше съкрушена – съвсем толкоз смутена, колкото и ние “, спомня си майката.

Кои са жертвите на Летби?

Според старши доктор, осведомен с жертвите, те са били подбрани деликатно, а не случайно. Почти всички са имали някакви проблеми - да вземем за пример, са били недоносени или са с тежки наследствени положения.

Смъртните случаи в отделението, въпреки и редки, са описвани от лекарите като " предстоящи и обясними ". Самото наличие на бебетата в неонатологично поделение значи, че те са изключително уязвими, което ги трансформира в цел за Летби.

Защо?

Голяма част от доказателствата в правосъдния развой са толкоз комплицирани от здравна позиция, че е съвсем невероятно журито да знае какво да прави с тях. Медицинските бележки единствено за едно бебе са над 8000 страници, а в делото се преглеждат 17 бебета. Има и над 5500 страници с показания на очевидци и 32 хиляди страници с доказателства под формата на текстови известия и фотоси.

На правосъдните заседатели даже е даден речник с медицински термини – като „ липса на краен диастоличен поток “ и „ двуфазно позитивно налягане в дихателните пътища “, с цел да им помогне да схванат случая.

Показанията в правосъдна зала не престават близо 30 седмици, като в границите на процеса са чути близо 300 очевидци. Журито обаче към момента не може да си отговори на най-важния въпрос - за какво Летби е направила убийствата?

Като претекст за закононарушението прокурорите са показали, че здравната сестра е решила " да играе ролята на Бог ".



Луси Летби признава пред правосъдните заседатели, че е желала да се грижи за най-сериозно болните бебета – тя е здравна сестра от пета група, което значи, че е квалифицирана да се грижи за тези в интензивно поделение. Колегите ѝ споделят, че се е оплаквала, когато не е била назначена да се грижи за най-нуждаещите се.

Една от версиите е, че дамата страда от синдром на Мюнхаузен, което допуска, че е наранявала жертвите си, с цел да завоюва благосклонностите на другите. Летби наподобява се е радвала на вниманието, което е получавала, когато бебетата, за които се е грижила, са колабирали.

След гибелта на третото бебе в рамките единствено на две седмици през 2015 година, Летби получава известие от ментора си:

„ Не мога да допускам, че още веднъж ти се случва. Преживяваш толкоз сложен интервал ".

А тя дава отговор, че " това е част от работата “ ѝ: „ Мисля, че има детайл на ориста. За всичко си има причина. ”

Друго съмнение на прокурор Ник Джонсън е, че здравната сестра е била отегчена, когато е нападала жертвите си. След промяна, в която се е пробвала да убие близнак, тя е изпратила известие на другар, в което споделя, че ѝ е скучно на работа, само че в това време се хвали, че таман е спечелила 135 паунда от залагане на конни надбягвания.

Полицията няма безапелационен отговор за какво тази „ уверена и способена “ здравна сестра се е трансформирала в един от най-злонамерените убийци в модерната история. Липсата на улики в предишното на Летби обаче я прави „ изцяло невиждан сериен палач ", показва детектив пред " Guardian ".

На свидетелската пейка Летби разказа през сълзи по какъв начин постоянно е желала да работи с деца и че е „ непоносимо “ да чуе обвиняванията против себе си.

Краят на убийствата

С течение на времето случаите на умиращи бебета нарастват, а връзката сред тях и Летби става все по-очевидна. В началото на юли 2016 година нейните закононарушения завършват. Тя е отстранена от отделението за новородени в Честър след нова неочаквана гибел на две здрави момчета.

На 4 юли 2018 година е задържана в дома си във Англия. Медицинската сестра отхвърля да е убивала бебета и споделя, че гибелта им се дължи на неприятните грижи на личния състав и тяхната непросветеност. Тази отбрана обаче бързо се пропуква след пресечен разпит в прокуратурата, където тя за първи път признава, че съзнателно е отровила две бебета с инсулин.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР