Наричат го детето на Враца, въпреки че скоро навърши 70.

...
Наричат го детето на Враца, въпреки че скоро навърши 70.
Коментари Харесай

Детето на Враца: Тони, който кара хората да се усмихват

Наричат го детето на Враца, макар че скоро навърши 70. Един човек в инвалидна количка, който кара врачани да се усмихват, даже да не им се желае. Усмивките запечатва в фотоси. И след това ни ги демонстрира. Зарежда ни с наслада и добрина. И ни лекува с тях. Той е Тони Дуковски - емблема и почетен жител на града.

Снимка: btvnovinite.bg

Много хора се разпознават в фотосите му. Уловил ги е в крачка на площада във Враца, където е работното му място. Не им е изискал позволение, само че никой не му се сърди, тъй като е запечатал най-хубавото от тях. Нима има толкоз благополучие във Враца – един по принцип ядосан град?

" Това, че приказва мъчно и мъчно се движи, не му е никакъв проблем да комуникира и да бъде доста по-социален от доста хора, които не съм сигурен дали сме толкоз обществени и дали се раздаваме за хората, колкото той ", споделя Васко Врачовски – другар на фотографа.

Прикован в инвалидна количка от детството си, Тони Дуковски в никакъв случай не се оплаква. И в никакъв случай нищо не желае. Фотоапаратът държи на магия и не стопира да снима, даже на 70.

" Той е детето на града, той улавя всички ония прелестни мигове, които стават в нашия град ", отбелязва различен негов другар – Димитър Тошев.

За себе си и за своите персонажи самоукият фотограф приказва с изумително възприятие за комизъм. " Аз не ги запитвам, аз фотографирам и не запитвам и най-голямата премия е, че до момента не съм ял пердах ", споделя Тони.

Преживява с обидно ниска пенсия. Макар самият да има потребност от помощ, постоянно остава без нищо в джоба си, тъй като подарява.

За първи път ви разказахме за Тони, когато изпадна в професионална неволя. " Недоброжелатели му бяха откраднали фотоапарата, не му го върнаха, или му го върнаха, само че му желаеха пари за откупа, беше малко грозна историята, както и да е, снабди се с фотоапарат, в този момент сега има и постоянно ще има”, отбелязва приятелят му Васко.

Често ги амортизира, тъй като непрестанно снима. Триста фотоса, тоест триста усмивки, приготвил за 70-годишния си празник. Но уредниците на изложбата не съумели да ги поберат на едно място.

Снимките на Тони развенчават остарял мит за врачани – че не са толкоз намръщени хора.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР