> Наричат го чудо, направено от лекарите. Разказ за трети

...
> Наричат го чудо, направено от лекарите. Разказ за трети
Коментари Харесай

Медицинско чудо: Александър с втори живот след два часа в клинична смърт

 > Наричат го знамение, направено от лекарите. Разказ за трети живот. Пациент изпада два пъти в клинична гибел един след различен. Спасяват го два здравна екипа – в Горна Оряховица и от Кардиологичната болница във Велико Търново. Две доста дълги реанимации – едната от 50 минути, другата от съвсем час. Чудото е, че пациентът оцелява без мозъчни увреждания. И двамата лекари са млади, нямат желание да напущат страната, надъхани са и са стимулирани.

" Нямаше ме у дома. Той ходил за дърва с брат си. След като се върнали, отишъл до магазина за цигари. Изпили една бира. Върна се у дома, минаха десетина минути и стартира да му прилошава ", споделя пред Нова тв брачната половинка на Александър.

" Остри болки в региона на гърдите. Обадих се на мой другар по телефона. Казах му, че умира, да извика кола за спешна помощ. Той фактически се е обадил в Спешна помощ ", спомня си Алексадър.

" Колегата, с който бях на промяна, отиде на повикване за млад мъж с болки в гърдите. По време на превоза открива, че най-вероятно имаме данни за изострен коронарен синдром, прочут като инфаркт на миокарда ", споделя доктор Мирослав Йорданов.

" По време на път пациентът изпада в клинична гибел. Той нямаше нито дишане, нито сърдечна активност. Започна се реанимация, която включва интубация, обдишване, сърдечен масаж, медикаментозно лекуване, дефибрилация. След 35 минута той възвърне импровизиран сърдечен темп, само че той беше с камерно вибриране. Несъвместима патология – несъответстващ сърдечен темп с човешкия живот. Ако съм губил вяра, нямаше да повеждам тази реанимация. През цялото време той се поддаваше на медикаментозното лекуване и операциите, които му се правиха. След като излезе от клиничната гибел се откри, че е в тежък кардиогенен потрес, който е довел до клиничната гибел. Дойдоха сътрудниците от профилираната болница във Велико Търново. Прегледаха го. Той към този момент беше в устойчиво положение ", споделя още доктор Йорданов.

" Качихме Александър в колата за спешна помощ. Тогава на монитора регистрирахме животозастрашаваща аритмия, която бързо възстановихме посредством дефибрилация с електрошок, само че нещата не завършиха до тук ", спомня си доктор Билгян Юсеинова.

Лекарите се борят близо час да върнат Александър към живота. Те се редуват да вършат сърдечен масаж на пациента в колата за спешна помощ. Александър не си спомня нищо от случилото се, само че счита, че е късметлия щом е оживял два пъти.

" Това е знамение. Той възкръсна. Явно би трябвало да живее, с цел да хвали Господ ли, лекарите ли, които го избавиха ", съобщи брачната половинка на Александър.

" Чудото беше по отношение на обстоятелството, че ние нямаме нужната инсталация. Всичко сме го правили на ръка. Обдишвахме го на ръка. Нямаме перфузор, нито екран. Всичко беше на ръка ", споделя доктор Йорданов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР