Наричана водещото колоратурно сопрано на света“ и най-добрата Царица на

...
Наричана водещото колоратурно сопрано на света“ и най-добрата Царица на
Коментари Харесай

Звездният дует Диана Дамрау и Никола Тесте радва почитателите на операта у нас с концерт в зала България

Наричана „ водещото колоратурно сопрано на света “ и „ най-хубавата Царица на нощта “, Диана Дамрау към този момент две десетилетия пее на най-големите оперни и концертни подиуми на света. Тя се включва в есенния полусезон на Софийската филхармония дружно със брачна половинка си – известния френски бас Никола Тесте. Почитателите на оперното изкуство у нас ще имат удоволствието да слушат звездния оперен дует на 8 октомври в зала „ България “.

Диригентската палка ще е в ръцете на Павел Балев, който може да се похвали с дългогодишното си съдействие с Дамрау. Програмата на вечерта включва арии и дуети от Моцарт, Салиери, Паизиело и Хайдн.

В София Дамрау и Тесте ще отпразнуват рождения ден на единия си наследник. Звездното семейство държи доста на времето, прекарано с двете им деца и избира да пътуват с тях постоянно, когато учебният график разрешава.



Диригентът Павел Балев

Диана Дамрау от дълго време е спечелиала сърцата на оперните почитатели по целия свят. Обширният ѝ репертоар включва както лирични функции, по този начин и партии за колоратурен сопран. Дамрау извършва основните функции от „ Лучия ди Ламермур “ на Доницети (в Миланската канара, Баварската държавна опера, Метрополитън Опера и Кралската Опера в Лондон), „ Манон “ от Масне (Виенската държавна опера, Метрополитън Опера) и „ Травиата “ на Верди (Миланската канара, Метрополитън Опера, Кралската Опера в Лондон, Националната опера в Париж и Баварската държавна опера), както и Кралицата на нощта от „ Вълшебната флейта “ на Моцарт (Метрополитън Опера, Залцбургския фестивал, Виенската държавна опера, Кралската опера в Лондон и Баварската държавна опера).



Най-значимите си функции сопраното изпява в „ Метрополитън Опера “, откъдето те са предавани HD в киносалоните по целия свят, тук са били и първите ѝ изпълнения на седем функции след дебюта й през 2005 като Цербинета от „ Ариадна на Наксус “ (Рихард Щраус). Сред тях се открояват новите продукции на „ Риголето “ от Верди (Джилда), „ Севилският бръснар “ от Росини (Розина), „ Граф Ори “ от Росини (Адела) и „ Ловци на бисери “ от Бизе (Лейла).

По-нататъшните ѝ ангажименти включват основните функции в „ Сомнамбула “ на Белини, „ Дъщерята на полка “ от Доницети и „ Ромео и Жулиета “ от Гуно. Диана Дамрау е и първата певица в историята на „ Метрополитън опера “, изпяла партиите на Памина и Царицата на нощта в едно и също зрелище на операта „ Вълшебната флейта “ от Моцарт.



Преди да стартира певческа кариера, френският бас Никола Тесте учи пиано, фагот и история на музиката в Париж. Завършва оперно пеене в Парижката Национална опера и „ Centre de Formation Lyrique “,. През 1998 е отличен с Втора премия на състезанието „ Нови гласове “.

Никола Тесте взе участие постоянно в спектакли на най-престижните оперни теарти по света: „ Метрополитън Опера “ – Ню Йорк, „ Щатсопер “ – Мюнхен, Оперите в Лос Анджелис и Сан Франциско, „ Дойче Опер “ – Берлин, Националната опера на Париж, Театър „ Сан Карло “ – Неапол, „ Гранд Театър “ – Женева, Миланската Скала, „ Театро Ла Фениче “ – Венеция, както и на фестивалите в Глайндбърн и Оранж.

Обширният репертоар на изпълнителя включва основни функции от оперите: „ Ифигения в Авлида “ на Глук (Агамемнон), „ Ромео и Жулиета “ на Гуно (Отец Лоренцо), „ Манон “ на Масне (Де Грийо), „ Хамлет “ на Тома (Клавдий), „ Трубадур “ на Верди (Ферандо), „ Вълшебната флейта “ на Моцарт (Зарастро), „ Кастор и Полукс “ на Рамо (Юпитер), „ Фауст “ на Гуно (Мефистофел), Хофманови разкази “ на Офенбах (четиримата злодеи) и „ Севилският бръснар “ на Росини (Дон Базилио).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР