Наричана „люлката на цивилизациите“, Турция е дом на разнообразно наследство,

...
Наричана „люлката на цивилизациите“, Турция е дом на разнообразно наследство,
Коментари Харесай

Турция си прибира 2700 контрабандни артефакти от чужбина

Наричана „ люлката на цивилизациите “, Турция е дом на разнообразно завещание, което също я прави добра цел за контрабандисти от десетилетия. Чужденците са разграбили всичко - от скъпоценни съкровища до части плочки от джамии - от време на време управляващите са разрешавали кражбите в предишното. В днешно време управляващите имат нова политика на лов за артефакти, които украсяват сбирките на музеи и частни колекционери по целия свят. През последното десетилетие Турция съумя да върне 2712 артефакта, от дребни скулптури до саркофази.

Яхя Кошкун, заместник-директор в Главната дирекция на културните полезности и музеи към Министерството на културата и туризма, споделя, че контрабандата е толкоз остаряла, колкото и историята на човечеството, само че тя се е нараснала сред 17 и 19 век. „ В антични времена страните завоеватели си разрешавали завземането на скъпи предмети на завладените от тях места, като знак за техните победи. По-късно тази форма на контрабанда се разви. В Анадола контрабандата на артефакти процъфтява, започвайки от 17-ти век “, сподели той пред Анадолската организация (АА).

„ Днес тъмна история на контрабандата се крие в историята на най-големите международни музеи. Често виждаме там изложена сбирка от артефакти, изнесени контрабандно от нашата страна. Понякога се появяват на търгове, в частни сбирки “, сподели той.



Статуя на Кибеле върната от Съединени американски щати. Снимка АА

„ Ние следим търговете по целия свят. Ние изследваме всички каталози на търговете, с цел да открием всеки артефакт, импортиран контрабандно отсам “, споделя Кошкун. Всеки път, когато на търг се появи артефакт обвързван с Турция, управляващите в страната подхващат правосъдни дейности за прекъсване на продажбата.

Кошкун се хвали, че търгачите към този момент са доста по-предпазливи с помощта на техните старания. " Те знаят, че Турция ще пристигна след тях и ще имат правни проблеми, в случай че пуснат подобен артефакт в продажба ", сподели той.

Министерството на културата и туризма също преследва контрабандни артефакти. Усилията се координират с Министерство на вътрешните работи и Интерпол. Тази година министерството има 70 каузи, по които работи по извличането на артефакти. Някои от тези случаи включват стотици артефакти, от монети до статуетки. Наскоро през март в Турция бяха докарани 413 части от Унгария, с които страната се радва на тесни връзки.

Също по този начин, неотдавна управляващите подписаха договорка със Съединени американски щати за връщане на артефакти, изнесени контрабандно от Турция. Очаква се съглашението, влезнало в действие на 24 март, да обезпечи връщането на голям брой артефакти с генезис от Турция от тази страна.

Властите също възнамеряват да завършват скоро договорка с Швейцария за връщане на артефакти, изнесени контрабандно от Турция.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР