Наргес Мохамади, лишена от свобода иранска защитничка на правата на

...
Наргес Мохамади, лишена от свобода иранска защитничка на правата на
Коментари Харесай

Нобеловата награда за мир за 2023 г. беше присъдена на Наргес Мохамади, активистка за правата на жените, затворена в Иран

Наргес Мохамади, лишена от независимост иранска защитничка на правата на дамите, завоюва Нобеловата премия за мир за 2023 година в петък. Бившият вицепрезидент на организацията Defenders of Human Rights Center (DHRC) беше определен от група специалисти в Норвегия от лист с малко над 350 номинации.

Офисът на DHRC беше атакуван и групата беше блокирана от Иранските управляващи през 2008 година Мохамади беше задържан през 2015 година и по-късно наказан на 10 години затвор за „ образуване и ръководство на противозаконна група “, наред с други обвинявания.

През 2019 година Мохамади и британско-иранският арестуван Назанин Загари -Ратклиф разгласи проектите си да стартира гладна стачка в прословутия затвор Евин в Техеран, с цел да стачкува против отхвърли на здравно лекуване. Загари-Ратклиф беше освободен от Иран през 2022 година, откакто държавното управление на Обединеното кралство уреди десетилетен дълг към Иран, само че Мохамади остава в Евин.

Мохамади и DHRC са работили, с цел да оказват помощ за освобождението на голям брой политически пандизчии в Иран преди групата да бъде  

премията за химия отиде при учените от Съединени американски щати Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов.

Наградата за физика отиде във вторник при френско-шведската физичка Ан Л'Юилие, френския академик Пиер Агостини и Ференц Крауш, роден в Унгария. Американката от маджарски генезис Каталин Карико и американецът Дрю Вайсман завоюваха Нобеловата премия за медицина в понеделник.

Нобеловият сезон завършва в понеделник с оповестяването на носителя на премията за стопанска система, публично известна като премията на Банката на Швеция през Икономически науки в памет на Алфред Нобел.

Наградите се раздават на церемонии по награждаването през декември в Осло и Стокхолм. Те носят парична премия от 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара). Победителите също получават 18-каратов златен орден и тапия, когато получат своите Нобелови награди на церемониите по награждаването през декември.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР