Наредби за фермерските пазари и за изисквания за производство на

...
Наредби за фермерските пазари и за изисквания за производство на
Коментари Харесай

Искат наредби за фермерските пазари и малките производители на храни

Наредби за фермерските пазари и за условия за произвеждане на дребни количества храни в домашни условия ще понижат злоупотребите и сивата стопанска система и ще дават отговор на действителността, че потребителите търсят такива артикули. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на кръгла маса в с. Черни Вит, отдадена на Наредба за характерните условия за произвеждане на дребни количества храни в домашни условия, която е направена от няколко специалиста по тематиката в страната.

„ Такива наредби са доста нужни нормативни документи, които дават отговор на потребностите и на българската реалност. И сега се създават домашни храни, търсени от потребителите, които намират реализация по един или по различен канал “, посочи заместник-министърът. Той добави, че такива наредби дават опция за легални приходи на производителите, като в същото време обаче те би трябвало да бъдат направени по метод, който ще подсигурява, че няма да се основат нелоялни практики и да дадат предпоставки или условия за злоупотреби.

Земеделският заместник-министър напомни, че в границите на Европейската тактиката „ От фермата до трапезата “ се търсят и подтикват способи за съкращаване на пътя от производителите до потребителите. С сходни наредби ще се реализиран тези цели. Аграрният заместник-министър увери, че двете препоръчани наредби ще бъдат прегледани от специалистите в министерството, както и че разчита на подпомагане от Българска организация по сигурност на храните (БАБХ). „ Това е първа полемика, като тя следва да прерасне и в необятна национална такава, с цел да се чуят другите гледни точки ” разяснява още Георги Събев.

Дискусията се организира по време на Празника на българските сирена в с. Черни Вит, община Тетевен, което се популяризира със зеленото си сирене създавано там.

„ Радвам се да видя големия растеж на производители тук, което приказва че Вашата самодейност съживява селските региони и обитаемоте места, които са по-далеч от столицата и от регионалните градове ” с тези заместник-министър Събев поздрави участниците в събитието.

На форума бяха показани домашни сирена от разнообразни райони на България, сирена от дребни мандри, самун, мед, вино и българска сол. Организирани бяха демонстрации на правене на сирена, както и демонстрации на разнообразни екологични практики.

„ Това събитие дава сцената, на която се показват обичайни артикули. Млякото е и артикул, само че и суровина. В България от млякото се вършат продуктите, които са известни по целия свят като Българското кисело мляко и Българското бяло саламурено сирене “, сподели в умозаключение земеделският заместник-министър Георги Събев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР