Наредбата за обследване на енергийната ефективност категорично не е закъсняла,

...
Наредбата за обследване на енергийната ефективност категорично не е закъсняла,
Коментари Харесай

Инж. Огнян Атанасов: Блоковете трябва да побързат с кандидатстването за саниране

Наредбата за проучване на енергийната успеваемост изрично не е закъсняла, съобщи пред БНР инж. Огнян Атанасов – зам.-председател на Камарата на инженерите в капиталовото планиране.

" Наредбата се готви от година и нещо. В момента трябваше даизлезе доста по-бързо в сравнение с беше планувано поради Националния проект за възобновяване и резистентност и спецификата, че през 2026 година резултатите ще се регистрират по новите условия. Поради това се наложи стремително да бъде препоръчана наредбата, която с помощта на специалистите на Министерство на регионалното развитие, беше подготвена, а не трябваше да се прави в този момент. По Наредбата за техническите условия към енергийните характерности на здания се работи за всички планове, за безусловно цялото капиталово планиране в България ", изясни той по БНР.

По думите му има промени, само че те не са колосални и елементарно могат да бъдат усвоени. Днес стартира и образование за спецификите на наредбата за енергийна успеваемост, което може да се гледа и онлайн през уеб страницата на Камарата на инженерите в капиталовото планиране.

Министерството на районното развиване и благоустройството разгласява и поправен план на насоки за кандидатстване за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд, стадий 1, на многофамилните жилищни здания с променен период за подаване на оферти за осъществяване на вложенията за саниране. Вместо до 31 март следващата година крайният период за кандидатстването към този момент е 31 май.

Инж. Атанасов обаче прикани хората да не чакат последния миг:

" От момента, в който бъде оповестена процедурата, всеки ден, който изтърван, е изгубен. Блоковете би трябвало да работят по-бързо, тъй като най-после даже да се окаже, че са се организирали и събрали, в случай че самата община е събрала планове и оферти до тавана, към този момент няма по какъв начин да бъдат присъединени ".

По думите му Столична община има максимален бюджет – 150 млн. лева Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград получават по 50 млн. лева За втората група общини, в която влизат 40 града, сумата е 30 млн. лева таван. За последната група са планувани 15 млн. лева на община.

Инж. Атанасов не е склонен да се дава преимущество на по-големите здания. Той прикани и хората в блоковете, които към този момент са санирали своите жилища, също да се включат в кандидатстването на блока. С цялостното саниране се подвига общата температурата в постройката, както и се понижават загубите, безапелационен е той.

Голям интерес, само че и доста въпросителни и искания към новия стадий от безплатното саниране на жилищата има в Кюстендил и Дупница. Част от хората там са резервирани към тази опция. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР