Наредбата за функциониране на Националната здравно-информационна система (НЗИС), която е

...
Наредбата за функциониране на Националната здравно-информационна система (НЗИС), която е
Коментари Харесай

Доц. Пандов: Спънката пред дигитализацията ще е, ако оттук насетне няма приемственост

Наредбата за действие на Националната здравно-информационна система (НЗИС), която е част от Закона за здравето, следва да бъде обнародвана в Държавен вестник идната седмица. Това заяви ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов пред БНР през вчерашния ден след присъединяване си в четвъртата национална конференция “Заедно за повече здраве “.

По думите му Наредбата ще конкретизира достъпа до данните в системата от страна на пациентите, медицинските лица и други заинтригувани страни и ще контролира структурата, достъпа до данните, метода на запазване на данни, осведомителната сигурност. „ Такава Наредба до момента не беше направена от Министерство на здравеопазването. Ние я изработихме, мина публичното разискване и следва да бъде обнародвана “, сподели доцент Пандов.

„ Наредбата дава изясненост за функциите на другите участници в нея, в метода, по който се дава единодушие да вземем за пример, за метода на достъп до електронното здравно досие. В момента това става посредством ПИК-код или електронен автограф. Това, което Министерството на електронното ръководство планува, само че не е още въведено, е електронна автентификация или засвидетелствуване на самоличността посредством мобилните телефони. Това е така наречен електронна идентичност, само че това още не е реалност “, добави още доцент Пандов.

Той заяви, че когато са били обсъждани мненията по Наредбата за НЗИС, е имало претенции от БЛС и от медицинските експерти да има опция в някои случаи, защото има благоприятни условия за неточности, те да могат да поправят към този момент въведените данни, по тази причина е очакван и подобен ред в Наредбата. „ Тоест, система, в която може безкрайно да се поправя това, което е въведено, не е допустимо да действа, по тази причина ние въведохме избрани рамки за тази опция “, сподели доцент Пандов.

Според ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК системата с електронните посоки и амбулаторни прегледи към този момент работи безпроблемно. „ На ден за страната се генерират към 40-50 хиляди електронни посоки. На 1 юни от 39 снабдители на програмен продукт за медицински експерти единствено при един от тях имаше проблем. А прословутото направление за акушер-гинеколог се появи, тъй като то е първо в листата – стартира с буквата А. Доставчикът в профил казуса за пет дни. След това нямаме нито едно недоволство “, сподели той.

Доц. Пандов добави, че приблизително на ден се обработват към този момент към 150 000 електронни прегледа. „ Тоест и амбулаторните листове, който към този момент се назовава общо електронен обзор, се попълнят от експерт или общопрактикуващ доктор и в действително време постъпват в НЗИС. Пациентът към този момент не го подписва. Лекарят го вкарва, а при поискване има опция да го даде на книжен притежател на пациента. Но този лист може да се види и през електронното досие. От първи юни те са въведени. Имаме към този момент въведени и над 12 000 електронни така наречен „ бели предписания “ – тези, които не се покриват от НЗОК, само че са по лекарско наставление. Зная, че има възражения от БЛС и НСОПЛБ. Да, това ще докара до някаква спомагателна тежест, само че считаме, че неналичието на каквато и да била уредба в тази тенденция не е верният метод. Например ние нямаме система за следене за използването на антибиотици, което е в директна връзка с антимикробната устойчивост “, посочи той.

По думите на доцент Пандов в някои страни изписването на електронни предписания е непринудено, само че 80 на 100 от предписващите антибиотици ги вкарват в системата. „ Това го има и у нас като опция. Но не се прави. Защото 17 милиона са медикаментите, които се вкарват в системата от поетите по НЗОК, само че единствено 12 000 са въведените в електронната система, от тези, които непринудено може да се вкарат... Иначе несъмнено има някои основателни възражения против електронната рецепта, тогава, когато лекарят е отвън практиката, отвън лечебното заведение, да бъде на книжен притежател. Като принцип може да стартираме с антибиотиците - тъй като това е измерител на здравето и го обсъждаме в работната група с БЛС, БФС, от НЗИС “, посочи още той.

Доц. Пандов съобщи, че с цел да вървим към цифрово опазване на здравето, би трябвало да се стъпи върху базата данни на НЗОК, по-късно на НЦОЗА, а също на Национален статистически институт, само че оттук насетне системата, която генерира най-вече данни, ще е Националната здравно-информационна система на Министерство на здравеопазването. „ Така ние към този момент можем да кажем дали даден експерт насочва своите пациенти единствено към една лаборатория. Вече имаме данни в кои лечебни заведения смъртността от обещано заболяване е най-висока, също и в кои райони в страната. Това го направихме на първо време единствено за болните от COVID-19, с цел да се наблюдават умряли и така нататък Имаме данни за няколко лечебни заведения, в които смъртността от ковид е доста по-голяма, в сравнение с е междинната в народен мащаб. Всичко това ще бъде въведено и ще бъде очевидно от НЗИС. И в този момент към този момент можем да кажем, че най-вече посоки за експерт се издават от общопрактикуващите лекари за кардиолог. Така ние можем да следим за процесите и взаимосвързаностите. Спънка пред дигитализацията на опазването на здравето ще е, в случай че от тук насетне няма последователност на това, което постигнахме с този екип на Министерството на здравеопазването и на напъните, които положихме “, сподели началникът на кабинета на министъра на опазването на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР