Наредбата за дейности по асистирана репродукция ще бъде изпратена за

...
Наредбата за дейности по асистирана репродукция ще бъде изпратена за
Коментари Харесай

Наредбата за дейности по асистираната репродукция може да влезе в сила до края на годината

Наредбата за действия по асистирана репродукция ще бъде изпратена за обявяване в Държавен вестник до края на годината. Това излиза наяве от отговора на служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в отговор на въпрос на депутата от „ Продължаваме промяната “ Йорданка Костадинова.

Проектът на Наредбата беше в интервала 23 май-22 юни 2022 година, само че по него са получени разнопосочни мнения по някои основни въпроси. „ Това от една страна демонстрира, че няма единодушие измежду гилдията, а от друга - затрудни преценката за нуждата от спомагателна смяна в плана на нормативния акт “, споделя министърът.

По думите му

неналичието на единодушие, както и тясно профилираната материя,

по която подготвеност имат единствено експерти, упражняващи тази здравна активност, е наложило да се изиска мнението на Експертния съвет по Акушерство и гинекология, който на процедура е и създател на плана на нормативния акт.

„ Становището на Експертния съвет е получено в министерството през втората половина на месец ноември тази година и в него се застъпва тезата, че планът на нормативен акт в своята целокупност е добър, дава отговор на актуалните схващания и процедура в тази здравна област и нуждата от спомагателни промени би следвало да се проучва след използването на наредбата за интервал от най-малко една година. Към сегашния миг се обработва справката с постъпилите оферти по време на публичните съвещания и до края на годината планът на наредбата ще изпратен за обявяване в Държавен вестник “, акцентира министър Меджидиев.

Припомняме, че планът на Наредбата за действия по асистирана репродукция планува основна смяна във връзка с партньорското даряване за индиректна приложимост на сперматозоиди, както и при асистирана репродукция със лични яйцеклетки, когато надлежно мъжът или дамата са HIV положителни.

Предложена е

смяна във връзка с възрастовата граница, в която могат да бъдат дарявани яйцеклетки

Текстове в този момент дефинират с решителност единствено долна граница на донора на яйцеклетки, която е 18 навършени години, а горната граница – 38-годишна възраст е целесъобразна и преценката се прави самостоятелно, въз основа на индикаторите за фертилност на дамата. При надвишаване на тази възраст наложително се прави предимплантационен генетичен скрининг на ембрионите. Така се дава опция горната възрастова граница да се дефинира напълно по медицински критерии и експертите да имат самостоятелен метод при оценката на донорите на яйцеклетки, като въз основа на индикаторите за фертилност експертно да преценят качеството на генетичния материал, което може да бъде много друго при другите човеци на една възраст.

Показанията за използване на асистирана репродукция се уголемяват с нова мярка, отнасяща се за предпазване на фертилитета, при съществуване на евентуална опасност от увреждането или загубата му по медицински или обществени аргументи, като е конкретизирано, че това се отнася за онкологично заболели пациенти и такива с автоимунни и ревматоидни болести, при които следва гонадотоксична химио и/или лъчетерапия, съгласно рекомендациите на Консенсуса за опазване на фертилитета и репродуктивната дарба при заболели, на които следва гонадотоксична терапия. Тази мярка се отнася и за предпубертетната възраст, само че с експлицитното единодушие на родителите/настойниците.

С оглед осъвременяване на клиничните способи се понижава оптимално допустимият брой трансферирани ембриони, в сходство с настоящите интернационалните рекомендации за предварителна защита на многоплодни бременности. Шансът за бременност при един ембрион е 36%, а при два - 64%, при дами под 38 години. В концепцията на смяната е планувано при налични несполучливи опити да се увеличи броят на трансферираните ембриони, само че е непокътнат салдото при опция да се осъществя едноплодна бременност.

Въвежда се ограничаване за броя на даряванията на сперматозоиди или яйцеклетки при анонимното дарителство

– до 5 пъти и установяване на най-малък интервал сред две дарявания – не по-кратък от 4 месеца. Ограничението в броя на даряванията на гамети в допълнение способства за понижаване на риска генетично свързани лица да се срещнат в популацията и да основат поколение.

Изключението за осъществяване на асистирана репродукция с криоконсервирани ембриони, откакто единия сътрудник е умрял, се отнася единствено за случаите когато умрелият сътрудник е мъжът и по едно и също време са изпълнени изискванията за документално удостоверено волеизявление приживе за предписание с криоконсервираните ембриони след гибелта му, реципиентът да е същата партньорка, с която е планувана и провеждана процедурата по асистирана репродукция, да са минали не по-малко от 12 и не повече от 36 месеца от гибелта на колегата и преди процедурата партньорката да е минала през психическа консултация. Предложението, обвързвано с постморталната репродукция при посочените условия, отразява в забележителна степен въпреки и нечестите житейски проблеми, които обаче провокират забележителен публичен интерес и нееднозначни реакции от разнообразни страни.

В Допълнителната наредба на плана на наредбата, с изключение на известните избрания, се дава и формулировка на понятието „ Яйчников (овариален) хиперстимулационен синдром “, която е съобразена с рекомендациите на европейското управление за качество и сигурност на тъкани и кафези.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР