Наредба на служебния МВР шеф влиза в сила от вторник

...
Наредба на служебния МВР шеф влиза в сила от вторник
Коментари Харесай

КАТ реже двойно точки на шофьорите

Наредба на служебния Министерство на вътрешните работи началник влиза в действие от вторник - 28 март
26 точки - таван на наказванията за систематични извършители на скоростта

Каране в спешното платно на автомагистрала - 10 точки

Драстично рязане на контролните точки на водачи извършители, в някои случаи до два пъти, влиза в действие от вторник - 28 март. Това стана ясно през вчерашния ден, откакто в “Държавен вестник ” бяха оповестени измененията в наредбата на Министерство на вътрешните работи, подписана от служебния министър Иван Демерджиев.

Както писа “Труд news ”, задачата на по-голямото орязване на точки е КАТ да прибира по-бързо шофьорските книжки, защото общият брой точки по наредбата остава 39, а за водачите новобранци със стаж под 2 години с една трета по малко - 26.

По новите правила автоматизирано се лишава свидетелството за правоуправление при композиция от няколко нарушавания. Например - в случай че лидер без колан кара в насрещното платно на автомагистрала или скоростен път и откаже да го пробват за алкохол по настоящата сега разпоредба ще му бъдат отрязани 18 точки, а от идния вторник, техният брой става 40.

В наредбата са добавени нови нарушавания, за които се режат точки (виж цветните зони в таблицата). Освен упоменатото нагоре шофиране в насрещното платно на автомагистрала или скоростен път, за което се вземат 15 точки, с 10 по-малко ще остават тези, които карат в спешното платно на автомагистралата.

Завишено е санкционирането за повторни нарушавания - да вземем за пример при наново залавяне с алкохол зад кормилото отнетите точки от 15 стават 20. Но таван на всички санкции е систематичното (три и повече пъти за една година) шофиране със скорост над 51 км/ч от позволената, без значение дали е в обитаемо и или отвън обитаемо място. В този случай се режат едновременно 26 точки, което значи, че млад водач незабавно остава без брошура.

Друга оригиналност е, че до момента се наказваше с рязане на точки единствено за превишена скорост над 51 км/ч в обитаемо място, до момента в който от вторник точки се вземат и в случай че това нарушаване е осъществено от водачи, пренасящи пасажери и рискови товари, а при систематичните извършители - при всички случаи на превишение и то не с 51 км/ч, а над 31км/ч. Това ще засегне огромен брой водачи, които си карат най-спокойно, тъй като не са им връчени електронните фишове за превишена скорост и внезапно получат три вкупом в границите на една календарна година, окажат се систематични извършители и останат внезапно без 26 точки.

В измененията на наредбата въобще не се преглежда въпросът за синия шофьорски ваучър, в който е записано кой какъв брой точки има. Както е известно, в поредицата от бързооборотни парламенти куцо и сакато внасяше претенции за промени в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) за унищожаване на синия ваучър, само че той по този начин си и остана. Остана и така наречен златен ваучър, чиито притежатели имат правото след 6 години каране без санкции при първо нарушаване да не им се режат точки.

В поправената от Демерджиев разпоредба обаче е записано, че златният ваучър продължава да важи, само че точки ще се режат за всички тези нарушавания, за които в ЗДвП е планувано взимане на книжката. Например - за алкохол, или отвод за проба, за превишение на скоростта над 51 км/ч в обитаемо място и други Златният ваучър ще може да резервира точките при нарушавания като потребление на мобилен телефон в придвижване, шофиране без колан или каска, минаване на неразрешен сигнал на светофара (не забравяйте, че в закона жълтото също е неразрешен сигнал за прекосяване - б. а.), или лишаване на преимущество на пешеходец.



Коментар
Демерджиев, а за какво не промени „ услугата “?
Навремето, когато всичко беше държавно, всякакви шушумиги доста обичаха да изясняват, че страната подвига цените, тъй като е подобрила обслужването. Та е редно да запитаме МВР-шефа Иван Демерджиев, с какво той и неговите катаджии усъвършенстваха “услугата ” точкова система за българските водачи, че претендират да ни режат повече точки.

Знае ли този длъжностен министър, дето е от ден до пладне в Министерство на вътрешните работи, че вместо човек да огледа през телефона си какъв брой точки му остават, той би трябвало да отиде в КАТ по местоотчет, да подаде молба и да чака 3 работни дни, до момента в който под някаква фатмашка фуражка се излюпи отговорът. Знае ли господин Демерджиев, че когато на някой водач стартират да му изтичат точките и му остават по-малко от 10, от КАТ са длъжни да го уведомят. И че му изпращат нормално писмо по пощата, което постоянно се губи в някоя разрушена пощенска кутия, а още по-често - в някоя кофа за отпадък. Знае ли господин министърът, че напълно съзнателно точковата система се държи на мрачно от “потребителите ”, с цел да може в нея съвсем всеки от пътната полиция да рови, изтрива, антидатира, “възстановява точки ”, с цел да изкарва рушвети?

Знаел или не, с подписа си под измененията в наредбата, господин Демерджиев става съ­участник в корупционната скица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР