Наредба на МРРБ влиза в сила идното лятоВъвеждат се 6

...
Наредба на МРРБ влиза в сила идното лятоВъвеждат се 6
Коментари Харесай

Електронни знаци на пътя от август 2024 г.

Наредба на Министерство на регионалното развитие влиза в действие идното лято
Въвеждат се 6 нови пътни знака, съобразени с Женевската и Виенската конвенции

Светещите табели са за забрани, предизвестия или посока

Табла с електронни знаци, които могат да се трансформират, стартират да светят по българските пътища от 5 август 2024 година Както писа “Труд news ” още през ноември 2022 година, те са три вида - за забрани и въведени ограничавания, за предизвестие и за указване на направления, смяна в броя на пътните ленти и други Разлики има и по типа на пътя, на който бъдат поставяни - на автомагистрали и скоростни пътища, на първокласни и второкласни пътища отвън обитаеми места или на пътища от улична мрежа в обитаеми места.

Изискванията към светещите електронни знаци у нас са разказани в наредбата на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), която предходната седмица бе оповестена в “Държавен вестник ” и влиза в действие 8 месеца след обнародването ѝ. В нея са посочени както условията за условията за бляскавост на светлините, по този начин и видовете светещи табла.

Експерти обясниха пред “Труд news ”, че още на 17 ноември 2022 година планът е бил пуснат от Министерство на регионалното развитие за публично разискване, а срокът до лятото на идната година не е инцидентен. Смята се, че 8-те месеца са задоволителни на производителите на електронни пътни знаци да изработят прототипи, според условията, с които да аплайват за публични поръчки, като и че в този период процедурите ще бъдат завършени и таблата ще могат да бъдат слагани по пътища и улици. Някои от светещите знаците се отнасят до ограничавания на скоростта, други до забрани за изпреварване или прекъсване, трети предизвестяват за поправки, хлъзгав път, мъгла, сняг и други



Електронните пътни знаци могат да се сменят и да вкарват забрани, да предизвестяват водачите, или да им сочат в каква посока да карат.

С наредбата се вкарват и 6 нови пътни знаци. Три от тях са от група Г - знаци със наложителни наставления и значат завършек на велосипедни и пешеходни зони (виж Снимка 1). Знаците за колоездачи се отнасят и до водачите на електрически тротинетки, така с промени в Закона за придвижване по пътищата условията към тези два типа транспортни средства бяха приравнени.

Другите три нови пътни знака за от групите Д (за специфични предписания) и Ж (за указване на посоки и посоки), като особено внимание е обърнато на знака Д28 “Паркирай и пътувай ”. Той ще се употребява за сигнализиране на местата, в които може да се остави персоналният автомобил на паркинг, с цел да се премине към превоз от постоянните линии за публичен транспорт на пасажери. Такива места в София към този момент има обособени на така наречен буферни паркинги на метрото. За първи път се появява и знакът Ж25.1 “Номер на велосипеден маршрут с интернационалната подредба ”, който е със знамето на Европейски Съюз.



Въвежда се знак със особено наставление “Р+Т ”, т.е. - “Паркирай и пътувай ”, за водачи, които могат да оставят колите си и да употребяват градския превоз.

Пътните знаци в 27-те страни от Евросъюза и още 25 страни по света са унифицирани според наредбите на Женевската (1931 г.) и Виенската спогодба за пътните знаци и сигнали от 1968 година Всяко включване на нови пътни знаци заради повишаването на трафика, въвеждане в употреба на нови видове транспортни средства - да вземем за пример електрически тротинетки, обособяването на зони за пешеходци, платено паркиране и системи за пътни такси, става съгласно конвенцията, като се изисква особено мнение, че не є опонират.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР