Наред с разнообразните салати, които слагаме на трапезата в топлото

...
Наред с разнообразните салати, които слагаме на трапезата в топлото
Коментари Харесай

Ястия за топло време

Наред с разнообразните салати, които слагаме на трапезата в топлото време, са подобаващи и леки, най-вече зеленчукови ястия. Тяхното подготвяне е бързо и елементарно, повече време лишава измиването, обелването и нарязването на продуктите. Зеленчуците се комбинират чудесно със сирене, течна сметана, кашкавал и яйца. От месата са за предпочитане пилешко, пуешко и заешко, като по-леки и елементарно усвояеми от организма. И не забравяйте да пиете повече течности!


Супа от броколи


 броколи чорба Необходими артикули:
Една връзка свеж лук, нарязан на ситно
1 глава броколи, нарязани на дребни розички
1200 мл пилешки бульон
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.ч. бяло шампанско

Начин на подготвяне:
В тенджера с разтопеното масло задушете ситно нарязания свеж лук и брашното, до момента в който придобие лек златист нюанс. На тънка струйка, като разбърквате непрестанно, прибавете бульона, пуснете вътре розичките броколи и оставете да покъкри на умерена температура към 10-15 минути. След като сместа се сгъсти, разредете с половин чаша бяло шампанско и продължете да бъркате в продължение на 2-3 минути. Накрая овкусете със сол и черен пипер.

Тиквички по провансалски


 46-2 Необходими артикули:
3 тъмнозелени тиквички
3 жълти тиквички
2 топки моцарела
4-5 дребни домата (с диаметър колкото този на тиквичките)
10 с.л. зехтин
3 счукани скилидки чесън
2 ч.л. риган
сол и черен пипер

Начин на подготвяне:
Грилът на фурната се загрява на най-много и тиквичките се оставят да се задушат под фолио за към 10 минути. След това се нарязват на шайби и се подреждат в огенупорна тавичка. Доматите се нарязват на кръгчета, а моцарелата на шайби, по-късно – на четвъртинки. Поставят се сред тиквичките. Зехтинът се разбърква дружно с чесъна, ригана, сол и черен пипер на усет. Разпределя се върху тиквичките. Ястието се пече 10-15 минути, до момента в който моцарелата се разтопи.

Лозови сарми на фурна


 image-content-retsepta-lozovi-sarmi-s-oriz-i-zelenchutsi-middle Необходими артикули:
1 връзка лозови листа
1/2 кг кайма
1 ч.ч. ориз
1 морков
1/2 глава лук
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. целина
4 с.л. олио

Начин на подготвяне:
Първо се подготвя плънката, като се запържва лукът в малко олио, до момента в който стане златист. Добавя се настърган морков, който също се готви за няколко минути. След това се прибавя каймата и се намачква с вилица, до момента в който се раздели на дребни късчета. След 3-4 минути се прибавят оризът и водата и се подправя със сол и сушена целина. Котлонът се понижава и се оставя водата да се поеме от ориза. Щом водата бъде поета, плънката се смъква от котлона да изстива. През това време се бланшират лозовите листа – потапят се за малко в гореща подсолена вода. Във всеки лист се поставя по 1 супена лъжица от плънката и се завива сарма. Сармите се подреждат в тава, заливат се с чаша вода и се прибавят 2-3 супени лъжици олио. Пекат се за към 30-40 минути на фурна, до момента в който водата се изпари. Традиционно се сервират с кисело мляко.

Мусака с тиквички


 46-4 Необходими артикули:
1 кг тиквички
2 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
150 г домати
100 г ориз
2 каф.ч. олио
магданоз
сол
черен пипер

Начин на подготвяне:
Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се отцеждат 10-15 минути. След това леко се запържват в част от мазнината. В останалата лой се задушават настърганите на ренде домати. Прибавя се оризът и се поръсва с черен пипер. Залива се с 1 ч.ч. топла вода и се вари, до момента в който поеме водата, след което се разбърква със ситно нарязания магданоз. Тиквичките и оризът се подреждат на пластове в тава, като се стартира и приключва с слой от тиквички. Ястието се залива с разрушените с прясното мляко яйца и се пече в приблизително мощна фурна.

Фаворити на седмицата


Патладжани с кайма и млечно-чеснов сос


 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Необходими артикули:
3 огромни патладжана
зехтин
сол
За каймата
700 г кайма примес
1 глава лук
2 скилидки чесън
сол и черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. червен пипер
връзка свеж магданоз
30 мл зехтин
За доматения сос
600 мл доматен сос
1 скилидка чесън
сол и черен пипер
1/2 ч.л. изсъхнал риган
1/2 ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. изсъхнал босилек
1 с.л. заквасена сметана
30 мл зехтин
За млечния сос
1 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол на усет
60 г масло
1/2 ч.л. червен пипер

Начин на подготвяне:
В тенджера задушете ситно нарязан лук и две скилидки чесън със зехтин и малко водичка, до омекване. Добавете каймата и подправките. Бъркайте, до момента в който се позапържи, и най-после прибавете ситно нарязан магданоз. На прилежащия котлон кипнете доматения сос с малко зехтин, чесън и подправките. На финала прибавете заквасената сметана и разбъркайте. Излейте соса в каймата и разбъркайте.

Обелете патладжаните на линии. Нарежете ги на кубчета и ги оставете да се отцедят. Изпечете ги върху покрита с хартия за печене тава, поръсени с черен пипер, сол и зехтин. Готови са, когато омекнат.

Разклатете затворената кофичка кисело мляко, до момента в който млякото се разбие. Отворете и стиснете в нея скилидка чесън. Добавете малко сол и разбъркайте. В дребен съд стопете на слаб огън на котлона 60 г масло и 1/2 ч.л. червен пипер, до момента в който се позапържи. Дръпнете от котлона.
Сглобяване на ястието:
Вземете огромно плато и изсипете каймата с доматения сос в средата. Разпределете патладжаните по ръба на платото. Полейте патладжаните с киселото мляко с чесън и от горната страна сипете стопеното масло с червен пипер. По предпочитание може да поръсите каймата с малко магданоз. Поднесете ястието топло, с самун, който да си топите в соса.

Запечени картофи с броколи и сметана


 46-6 Необходими артикули:
1 кг картофи
300 г броколи
150 г сирене
80 мл течна сметана
50 г кашкавал
сол на усет

Начин на подготвяне:
Картофите и броколите се режат на кубчета и се редят в намазана с малко олио тавичка. Приготвя се заливка, като се натроши сиренето и се смеси със сметаната. Посолява се и с нея се заливат картофите и броколите. Отгоре се настъргва кашкавал и ястието се запича на мощна фурна за 35 минути.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР