Наред с останалите проблеми в държавата, в последните дни сред

...
Наред с останалите проблеми в държавата, в последните дни сред
Коментари Харесай

Бивш министър пред ФАКТИ: Не сме имали толкова тежка ветеринарна ситуация

Наред с останалите проблеми в страната, в последните дни измежду главните тематики е африканската чума, която върлува из домашни и диви свине. И до момента в който тематиката " киберсигурност " е ненапълно табу оттатък табелата " София ", то чумата си е сериозен проблем, защото води до всеобщо избиване на животни, които са източник на прехранване в по-малките обитаеми места. Коментарите по тематиката са полярни - от една страна са дребните животновъди, които се бунтуват против умъртвяването на стоката им, пробват да скрият животните или изпреварващо да ги заколят. От друга страна са експертите, които осъзнават какъв брой сериозна е обстановката и по какъв начин тя не търпи взаимни отстъпки. Чумата не е рискова за хората, само че посредством приложимост на инфектирано месо, оставяне на останки от него в природата, допир с заболели животни, всеки може да стане преносител и да спомогне за разпространяването на заболяването. За коментар по тематиката от ФАКТИ потърсихме някогашния аграрни министър Валери Цветанов.

- Г-н Цветанов, в разнообразни краища на България към този момент е открита африканската чума по свинете. Да разкажем повече на хората, който към момента не са осведомени, за този проблем.

- Този проблем е извънредно сериозен. Той е толкоз сериозен, че може да докара до изключителни земетресения и практическа разпродажба на националната популация на свине в огромните животновъдни комплекси. Проблемът е сложен. Аз съм от 1976 година в земеделието и знам защо става дума. Трябва да бъде направена работна група към земеделския министър. В тази работна група с изключение на управление на БАБХ, би трябвало да бъде включен министърът на вътрешните работи Младен Маринов и представители на сдружението на общините и самите кметове. Трябва да се направи проект, който включва незабавно образование на ветеринарните лекари, тъй като има подобен проблем, че част от по-младите хора, които работят интензивно, нямат опит. За огромна част от тях тази болест е чиста екзотика. Те не познават въобще какво съставлява това нещо и какъв е рискът. Трябва да бъдат известени кметовете по места, че ще последва практическа разпродажба на тези животни. Без да се преценяват с еди коя си баба. Всичко би трябвало да бъде мигновено ликвидирано.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР