Наречете го парадокса на кафето. Напитката никога не е била

...
Наречете го парадокса на кафето. Напитката никога не е била
Коментари Харесай

Консумацията на кафе е рекордна, но цените падат

Наречете го парадокса на кафето. Напитката в никакъв случай не е била толкоз известна, само че цената на зърната е на най-ниското равнище от над десетилетие и спадна с четвърт от октомври насам, написа The Wall Street Journal.

Цената на паунд кафе (около 450 грама) се продава за по-малко от $1 от началото на март по тържищата - по-малко от разноските за развъждане и обработка, споделят производителите. На какво се дължи спадът?

Факторите са доста, като измежду тях са усъвършенствания в технологията за произвеждане, както и сривът на валутата на най-големия производител в света - Бразилия.

Цените падат и под тежестта на упованието, че тази година реколтата още веднъж ще е по-голяма от търсенето. Нещо повече: страната зад големия остатък е Бразилия, която съумя да завземе още повече пазарен дял от Централна Америка поради държавни дотации в изследването и създаването.

А валутата на Бразилия - реалът - сега е доста на ниска цена, по тази причина и цената на кафето е такава. Спрямо 2011 година реалът загуби 60 % от цената си по отношение на американския $ - валутата, в която страната продава на останалата част от света. Само през последната година бразилската валута поевтиня с 12 %.

В същото време потреблението на сорта арабика се чака да счупи връх за пета поредна година, съгласно Rabobank.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР