Нарът е екзотичен целогодишен плод, който започва да се отглежда

...
Нарът е екзотичен целогодишен плод, който започва да се отглежда
Коментари Харесай

Сокът от нар сваля кръвната захар и бори анемията

Нарът е другоземен целогодишен плод, който стартира да се отглежда от ден на ден и у нас. Този тайнствен плод е прочут още от Библията, знак е на плодовитостта. Във фолклора нарът е знак на любовта и брака. Смята се, че който хапнел от плодовете му, дадени от някой различен, в никакъв случай няма да бъде пропуснат. Такава да вземем за пример е историята за Хадес и Персефона.

Според легендите нарът е расъл в Райските градини и от хиляди години се употребява от националната медицина. Това е същинско чудотворно произведение на природата. В последно време е разгласен за един от групата „ суперплодове”, които повлияват сполучливо признаците на голям брой болести.

Нарът е построен от стотици дребни семенца с хубав червен цвят и с несравним усет и прохлада. За негова татковина се счита Персия или Афганистан. Плодът, който Афродита засадила в Кипър и чийто сок е наименуван „ любовен балсам “, има невероятни изгоди и за здравето ни. Плодът се употребява непосредствено, като можете да го употребявате за приготвянето на фреш, смути, сироп, нектар, да го прибавяте към сладолед, кисело мляко и свежи салати.

Зрънцата му са извънредно богати на витамините С, В6, А, Е, фолиева киселина, калий и флавоноиди. Те са значим източник на фибри, желязо, цинк, калций, магнезий, антиоксиданти. Напитката от нар е с по-мощен антиоксидантен резултат от сока на грейпфрут, зелен чай и алено вино, борейки се дейно със свободните радикали, които са фактор за процеса на стареене. Подмладява кожата с години и това става с помощта на постоянната консумация на вкусния червен сок. Този подарък от природата от години се употребява и в профилактиката, и за лекуване на сърдечносъдови болести, стомашно-чревния тракт, метаболизма и ендокринната система.

Природен инсулин

Нарът е едно от дребното сладки неща, които освен са възможни, само че и целесъобразни за диабетиците. Половин чаена лъжичка сок от нар 4 пъти дневно може да намали доста равнището на кръвната захар.

Повишава равнищата на хемоглобина

Нарът е най-хубавото средство за битка с анемията. Сок от нар, разводнен с половин чаша вода, одобряван 3 пъти дневно 30 минути преди хранене в продължение на два месеца ще заличи анемията.

Дезинфектант за гърло и уста

Когато страдате от тонзилит или ранички в устата, може да я изплаквате от време на време със сок от нар. Дъбилните субстанции в него унищожават инфекцията и облекчават болката.

Понижава кръвното налягане

Истински божи подарък за пациенти с хипертония, семената от нар оказват помощ за усмиряване на нервната система и усъвършенстват съня. Изсушете ги и ги прибавяйте към чая си.

Отлично козметично средство

Маска от леко изпечена и натрошена кора на нар, смесена със зехтин, е чудесно средство за битка с мазна кожа или акне.

Намалява възпалението

Отвара от кори на нар са дейно средство за усмиряване на разнообразни възпалителни процеси (на бъбреци, уши, очи, черен дроб, полови органи). За да си извършите такава, използвайте 2 с.л. настъргана кора от нар и 1 ч.ч. топла вода - варете към 30 минути, прецедете водата и приемайте по 50 г от отварата 2-3 пъти дневно преди хранене.

Лекарство против диария

Кората от нар има стягащи свойства и постоянно се употребява против диария, колит и ентероколит. За възрастни е целесъобразно да се взема щипка настъргана кора 3 пъти на ден след хранене. Децата може да пият единствено сок от нар. Полифенолите, съдържащи се в кората на нара, се оправят дейно с бацилите на дезинтерията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР