Нарастват опасенията, че Русия няма да удължи срока на действие

...
Нарастват опасенията, че Русия няма да удължи срока на действие
Коментари Харесай

Заплахата на Русия да се оттегли от сделката за украинско зърно поражда опасения за продоволствената сигурност

Нарастват опасенията , че Русия няма да удължи периода на деяние на съглашението , подписано с посредничеството на Организация на обединените нации , което разрешава на зърното да се изнася от Украйна в елементи от света, които се борят с глада. Опасенията са провокирани от обстоятелството, че корабите към този момент не се насочват към черноморските пристанища на разкъсваната от войната страна, а износът на храни понижава, предава „ Associated Press News “.

Както е известно, Турция и Организация на обединените нации договориха въпросното съглашение предишното лято, с цел да облекчат международната продоволствена рецесия , дружно с настрана съглашение с Русия за улеснение на доставките на нейни храни и торове. Москва обаче твърди, че към момента е изправена пред спънки в комерсиално отношение, макар че данните демонстрират, че изнася рекордни количества пшеница .

Руски високопоставени лица неведнъж обявиха, че няма учредения за удължение на периода на деяние на Черноморската зърнена самодейност , чието четвърто възобновяване следва в понеделник. Те и преди са отправяли същата опасност, само че по-късно два пъти са удължавали периода на договорката с два месеца вместо с четирите, планувани в съглашението.

Организация на обединените нации , както и редица страни се стремят да запазят „ нежното “ съглашение , защото Украйна и Русия са съществени снабдители на пшеница, ечемик, растително масло и други хранителни артикули от първа нужда, на които разчитат страните в Африка, Близкия изток и някои елементи на Азия. Сделката разрешава на Украйна да доставя 32,8 млн. метрични тона (36,2 млн. тона) зърно, повече от половината от които за разрастващите се страни. Сделката оказа помощ също по този начин и за понижаването на международните цени на хранителни артикули като пшеницата, откакто те се повишиха до рекордно високи стойности предходната година, само че това облекчение съвсем не беше усетено от семействата. Евентуалното отдръпване на Русия ще прекъсне източника на помощ по Световната стратегия по прехраната за страни, застрашени от апетит, в това число Сомалия , Етиопия и Афганистан , и ще задълбочи проблемите, свързани с продоволствената сигурност, в уязвими точки на света, които са съществено наранени от спорове, икономическа рецесия и суша.

„ Русия получава доста добра социална поддръжка за продължаването на това съглашение. Според мен Русия ще би трябвало да заплати цената за публичното усещане и световната благосклонност, в случай че съглашението не бъде продължено “, твърди Джоузеф Глаубер , старши теоретичен помощник в Международния институт за проучване на продоволствената политика.

Понастоящем, с по-малко от Украйна и повече от Русия, наличните ресурси от пшеница в света са същите като през 2021 година, като количеството е изцяло задоволително да задоволи потребностите на всички, споделя Питър Майер , началник на отдела за зърнени разбори в компанията „ S&P Global Commodity Insights “ .

Украйна може да изпраща доставките си по суша или по река през Европа, тъй че няма да бъде изцяло отрязана от продажбата на зърно, само че тези направления са с по-малък потенциал от морските транспорти и провокират разцепление в Европейския съюз. Въпреки че показателят на цените на храните на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации е понижен под рекордните стойности, които доближи при навлизането на съветските военни сили в Украйна, разноските за храна към този момент бяха високи заради COVID-19, спора и сушата. След това войната в Русия способства за увеличение на разноските за произвеждане на храни, в това число за електрическа енергия, торове и превоз. В разрастващите се страни, които от ден на ден разчитат на импорт на огромен брой базови храни, като Кения до Сирия, локалните цени са много високи, защото стоките се заплащат в щатски долари.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР