Нарастващият брой новооткрити случаи на ХИВ и СПИН е заради

...
Нарастващият брой новооткрити случаи на ХИВ и СПИН е заради
Коментари Харесай

Над 2700 души са ХИВ-позитивните у нас

Нарастващият брой новооткрити случаи на ХИВ и СПИН е поради целенасочените проучвания в рисковите групи на хора с друга полова ориентировка, разгласи Елена Биринджиева от Центъра за полово здраве " Чек поинт " в София:

" Тази година, мисля, че ще се стигне до 300 души. Много се работи с разнообразни ограничения, фокусирани тъкмо към групите в риск от възпаление. Там се вижда заболеваемост над 5% ", предава БНР.

У нас към този момент се оферират и новаторски орални проби за самодиагностика, които всеки искащ да се изследва, може да получи анонимно и гратис даже и по пощата. Центърът работи в партньорство с организации на хора с друга полова ориентировка. Общите старания са ориентирани към превъзмогване на отрицателното отношение към хората с ХИВ:

" В множеството случаи се приказва за предварителна защита, способи на предварителна защита. Това е ужасно, само че би трябвало да има и някакви акции, които приказват за хората, живеещи с ХИВ - поне да се почисти стигмата. "

В София към този момент работи първият общностен център за хора с друга полова ориентировка, който носи името " Рейнбоу хъб ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР