Нарастващите цени на енергията и високата инфлация предизвикаха жилищна криза

...
Нарастващите цени на енергията и високата инфлация предизвикаха жилищна криза
Коментари Харесай

Младежите в Европа се връщат при родителите си заради жилищната криза

Нарастващите цени на силата и високата инфлация провокираха жилищна рецесия за младежите в Европа и поради актуалните стопански вероятности доста от тях трябваше да се върнат да живеят с родителите си, написа EURACTIV.

В цяла Европа по-младите генерации са изправени пред жилищна рецесия. В допълнение към скоковете на цените, броят на студентите продължава да нараства доста по-бързо от жилищното строителство, а конкуренцията за по-евтини жилища е по-голяма от всеки път, изключително в градските региони.

Манон Дешай, чиновник по политиката за обществено и икономическо включване от Европейския юношески конгрес, споделя пред EURACTIV, че при сегашните стопански вероятности мнозина не са имали различен избор, с изключение на да се върнат да живеят със фамилията си.

Цените непрестанно се покачват

Покачването на цените може да се види в целия континент.

Париж продължава да води класацията с 29.10 евро на квадратен метър за месечен наем, съгласно изследване на " Делойт " през август, до момента в който в Брюксел цените са 14.1 евро на квадратен метър.

Междувременно в градовете, в които живят доста студенти в Нидерландия, като Хага и Ротердам, през предходната година се следят нараствания до 6.7% и 9.7%, заяви " Делойт ".

Австрия също се оказва мощно наранена от рецесията - наемите са се нараснали с 16% през последната година и с 40% през последните 10 години заради неналичието на структурна промяна за надзор на наемите.

По същия метод в Италия, със междинната годишна заплата на младеж под 35 години от към 10 хиляди евро, " е мъчно да се заплаща наем. Например в Милано цените са по 600 евро на месец ", разяснява ръководителят на Националния юношески съвет Мария Кристина Розария Пизани пред EURACTIV.

Достъпът до студентски общежития е труден

Студентите също страдат от рецесията. Младите белгийци постоянно живеят с родителите си или се връщат при тях, откакто са си тръгнали.

В Нидерландия неналичието на жилища за студенти доближи тревожни върхове. Според данни от платформата за отдаване чартърен ROOM, студентите, които желаят да наемат жилище от асоциация в Лайден, би трябвало да чакат приблизително по шест години и девет месеца.

В Амстердам, Делфт и Вагенинген студентите, които се записват за стая или студио, чакат пет години.

Френските студенти също имат сходни проблеми. Студентската общественост във Франция се усилва устойчиво от 2.3 милиона през 2010 година до 2.8 милиона през 2020 година, съгласно статистическия институт на Франция, като единствено за 2022 година се чака в допълнение чисто нарастване от 162 хиляди студенти.

Това докара до изтласкване на студентите от центровете на градовете, тъй като към този момент не могат да си разрешат жилище там. Те наемат стаи в покрайнините, с от време на време по-слабо развити обществени мрежи и по-високи транспортни разноски, откри лявата водеща студентска организация UNEF.

Покупката не е опция

Щом наемите стават все по-трудни за заплащане, закупуването на парцел просто не е алтернатива. Това ще има по-широки публични последствия, съгласно Гонсало Пас-Пардо, старши икономист в Европейската централна банка.

" Изключването на младежите от жилищните пазари може да изкриви техните решения за брак и раждане на деца, а равнищата на благосъстоятелност върху жилища са директно свързани със силата на локалните общности, обществения капитал и политическата ангажираност ", сподели той.

Отстраняване на проблема

Белгийските провинции работят за намиране на решения. На 1 октомври фламандският парламент разгласи неотложно заледяване или индексиране на наемите за парцели с незадоволителна енергийна успеваемост.

В Португалия президентът на Националния юношески съвет счита, че би трябвало да има решения като " ограничение на наемите, отстъпки за младежите, които избират да живеят в огромни градски центрове, и повече вложения ".

Германското държавно управление също работи за намиране на решения и трансформира жилищната рецесия в приоритет. В съдружното съглашение либералите, социалдемократите и Зелените обрисуваха проекти за създаване на 400 хиляди нови жилища годишно, 100 хиляди от които ще бъдат обществено финансирани.

И въпреки всичко, това може да е прекомерно малко и прекомерно късно. Доклад от 2018 година на фондация " Ханс Бьоклер " откри, че в по-големите градове липсват 1.9 милиона жилището на налични цени.

Правителствата не вършат достатъчно

Не всичко обаче е уместно за задачата. Френското държавно управление разгласи предишния юни, че ще ограничи нарастванията на наемите с 3.5% за цяла година, само че това не оказва помощ на студентите.

Вместо това организацията приканва за основаване на универсална финансова помощ от 1110 евро на месец (35 милиарда евро на година обществени разходи).

Що се отнася до проекта на държавното управление за създаване на 60 хиляди нови студентски жилища сред 2018 година и 2022 година, " единствено 36 хиляди са били издигнати до края на 2021 година ", оповестиха от FAGE - студентска организация, пред EURACTIV.

В Полша има малко опити за решения, подкрепяни от страната. " Полската страна е предоставила всички жилища в ръцете на бизнесмените. Интересът е по-голям от жителите, на които няма какво да предложи. В Полша няма такова нещо като създаване на евтини жилища за младежи ", разяснява Ева Андрушкевич, активистка от Асоциацията на наемателите във Варшава и пенсиониран публицист, пред EURACTIV.

Друг проблем е корупцията, която се вижда най-ясно при претендентите за наематели в Албания.

Изчислено е, че повече от 700 милиона евро влизат в страната нелегално всяка година, а през последните три години към 1.6 милиарда евро са били ориентирани към строителство. Глобалната самодейност против транснационалната проведена престъпност отбелязва през 2020 година, че новите жилищни или търговски здания са известен метод за пране на пари.

Този факт, комбиниран с увеличените разноски за първични материали, употребявани в строителството, води до цени до 5 хиляди евро на квадратен метър за закупуване, което от своя страна е асъдействало за изцяло нарастване на цените за наем и покупка с най-малко 40%.

Някои млади европейци считат, че Европейски Съюз би трябвало да обезпечи почтени жилища за всички (69% " за ", 21% " срещу " ), съгласно отчет, оповестен от Фондацията за европейски прогресивни проучвания и ThinkYoung.

Липсата на положително жилище се отразява на психологичното здраве и пречи на младежите да си намерят качествена работа. " Така се изпада в циничен кръг и ние би трябвало да прекъснем цикъла ", споделят от организацията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР