Нарастващите сметки за енергия в Европа предизвикват вълна от спиране

...
Нарастващите сметки за енергия в Европа предизвикват вълна от спиране
Коментари Харесай

Politico: Настъпва криза за бира и свинско месо

Нарастващите сметки за сила в Европа провокират вълна от прекъсване на производството на огромни торови фабрики на целия континент, което води до разстройства за фермерите, производителите на храни и - за смут на притежателите на питейни заведения на всички места по света, за производителите на бира.

В четвъртък най-голямата компания за торове в света Yara, основана в Норвегия, разгласи 50-процентно редуциране на производството на карбамид и азотни торове на амонячна основа в Европа, базирайки се на " рекордно високите цени ".

Решението беше взето по-малко от 24 часа, откакто най-големият английски цех за торове CF Fertilisers UK съобщи, че " краткотрайно ще спре " производството в завода си в Билингъм. По- рано през седмицата два други огромни производители на торове в Полша оповестиха, че ще преустановят активността си, заяви „ Politico ”.

Торовете са освен жизненоважни за повишение на почвеното изобилие на културите, само че при производството им се образува непряк артикул - CO2, който се употребява за газиране на бирата и безалкохолните питиета, за доставяне на лечебни заведения при хирургически процедури и за хуманно кръвопролитие на животни.

Поради тази причина фермерите, производителите на храни и даже притежателите на заведения са мощно обезпокоени от по-широките последствия от задаващия се дефицит на торове.

Carlsberg Polska, третата по величина пивоварна компания в Полша и дъщерно сдружение на датската мултинационална компания, съобщи пред „ Politico ”, че възнамерява да спре производството на бира съвсем неотложно и че други пивовари сигурно ще последват образеца ѝ.

" Малко хора осъзнават, че въглеродният диоксид е непряк артикул от производството на торове. А той не може да се съхранява дълготрайно време, тъй че ни остават ресурси единствено за няколко дни ", сподели говорителката на Carlsberg Polska Беата Пташинска-Жединак.

" Всеки миг ще спрем производството на бира... само че не сме единствените. Освен в случай че не разполагат със уреди за произвеждане на личен CO2, множеството бирени компании ще би трябвало да създадат същото. "

Енергоемкият бранш за произвеждане на торове е измежду първите тежки производства в Европа, които редуцират производството си на фона на енергийната рецесия, изострена от нашествието на Москва в Украйна и последвалите западни наказания върху съветския петрол и природен газ - нужна съставна част за азотните торове.

Джейкъб Хансен, началник на огромната лобистка група Fertilizers Europe, съобщи, че внезапното повишаване на цените на газа, които съгласно наблюдаващите от сектора ще останат високи най-малко до края на годината, прави " невероятно " поддържането на производството.

" Това е невъзможна обстановка. За мен е явно, че европейският газов пазар е в рецесия - той не действа ", сподели Хансен. " Ние сме релативно най-големият консуматор на газ, тъй че в случай че ние усещаме тежест, тя ще пристигна и за други хора ".

Ефектът на вълната

Затварянето на предприятия провокира опасения в голям брой браншове на храните и напитките. Минет Батърс, ръководител на Националния съюз на фермерите във Англия, съобщи, че затварянето на най-големия английски цех за торове е " извънредно обезпокоително ". Пазарът на торове " е от решаващо значение за поддържането и увеличението на вътрешното ни произвеждане на храни ", добави тя и прикани държавното управление да преразгледа снабдяването с артикули, съдържащи CO2.

Британската пивоварна и кръчмарска (пъб) промишленост съобщи, че моментът на прекъсването " не може да бъде по-лош " и " може да докара до дефицит на бира в цялата страна ".

" Нашите пъбове и пивоварни към този момент се сблъскват със съществени компликации и напън върху веригите си за доставки ", съобщи Ема Маккларкин, основен изпълнителен шеф на Британската асоциация на пивоварите. " Това решение поражда съществени опасения за устойчивото доставяне с въглероден диоксид. "

Тя предизвести, че както пивоварните, по този начин и пъбовете към този момент са изправени пред " рискови " разноски за сила, които заплашват да затворят предприятия и да навредят на поминъка в цяла Англия.

" Изчакването на държавното управление да предприеме дейности даже за няколко седмици може да се окаже прекомерно дълго ", добави МакКларкин. " Нуждаем се от резистентен проект за доставките на CO2 за нашата промишленост и от незабавна помощ за възходящите сметки за сила за предприятията, преди да бъдат принудени да затворят порти. "

Пташинска-Жединак от Carlsberg Polska съобщи, че има и по-широки последствия оттатък бирата и безалкохолните питиета, защото CO2 се употребява за производството на артикули като изсъхнал лед, който е от значително значение за запазването на храните при превозване и предпазване.

" Ситуацията е сериозна за всеки аспект на хранителния бранш, в който се употребява CO2 ", сподели Пташинска-Жединак.

Министърът на земеделието на Полша Хенрик Ковалчик съобщи, че работи по проект, който ще помогне на производителите на торове да купуват газ на умерена цена. " Работим върху това. Засега не желая да приказвам за детайлности, там към този момент имаме някои хрумвания и се договаряме за разнообразни решения ", сподели Ковалчик.

За да облекчи ненапълно натиска, Европейската комисия предложи краткотрайно прекъсване на митата върху основни артикули за произвеждане на азотни торове, което националните държавни управления в Съвета на Европейски Съюз ще обсъдят, откакто възобновят съвещанията си през септември, твърди чиновник на Европейски Съюз.

В Обединеното кралство компанията майка на CF Fertilisers - CF Industries към този момент е получила една краткосрочна помощ от държавното управление, като заплащането през септември предходната година е покрило оперативните ѝ разноски за три седмици, защото цените на силата са се повишили поради търсенето след блокирането на производството поради ковид.

Този път, обаче, министрите наподобява не са склонни да се намесят.

" Докато държавното управление продължава да изследва опциите за възстановяване на устойчивостта на пазара в по-дългосрочен проект, от значително значение е индустрията да предприеме дейности, с цел да направи всичко допустимо, с цел да отговори на търсенето ", съобщи представител на държавното управление на Обединеното кралство.

" От есента на предходната година устойчивостта на пазара на СО2 се усъвършенства, с помощта на спомагателния импорт, спомагателното произвеждане от съществуващите вътрешни източници и по-добрите ресурси ", добави той.

След първичната рецесия през есента на предходната година някои английски предприятия диверсифицираха доставките си на CO2 посредством импорт. Тъй като цените се покачиха, други промишлености се включиха в улавянето на промишления непряк артикул и рафинираха свои лични версии за продажба в хранително-вкусовата индустрия. Миналата година заводът в Билингам осигуряваше 60 % от доставките в Обединеното кралство. Сега той доставя единствено 30 %.

" Въпреки че в този момент сме в доста по-добро състояние, в сравнение с преди година ", споделя Ник Алън, основен изпълнителен шеф на Британската асоциация на месопреработвателите (BMPA), " английската месопреработвателна индустрия ще има съществени опасения ", в случай че CF Industries спре производството.

" Не виждаме по какъв начин държавното управление може да седи в профил и да упорства, че фирмите би трябвало да се схванат между тях ", сподели Алън. " Те ще би трябвало да се намесят. "

CF Industries към този момент затвори през юни един от заводите си в Чешир, което прави доставките на CO2 в Обединеното кралство " уязвими от всичко, което се обърка в оставащия им цех в Билингам ", сподели Алън. Той добави, че английската промишленост " мощно разчита на задгранични снабдители, с цел да компенсира дефицита ".

От края на юли производителите на амоняк в Италия и Германия също са понижили производството си и са предиздвикали европейските компании за храни и питиета " да се борят ", с цел да си обезпечат свитите доставки на CO2, добави Алън.

Според него без задоволително доставки на газ фермерите ще се сблъскат с проблем, обвързван с хуманното отношение към животните, защото от ден на ден свине и домашни птици няма да могат да бъдат изпратени за по-нататъшна преправка.

Европа постоянно е била производител с релативно високи разноски ", сподели Хансен от Fertilizers Europe. " Ние изнасяме доста специфични артикули за останалата част на света... Стигаме до миг, в който не можем да изнасяме повече
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР