Нарастващите разходи за живот са най-неотложната тревога за 93% от

...
Нарастващите разходи за живот са най-неотложната тревога за 93% от
Коментари Харесай

96% от българите притеснени от нарастващите разходи за живот | 53% са с понижен жизнен стандарт

Нарастващите разноски за живот са най-неотложната паника за 93% от европейците, сочи последното изследване на Евробарометър за Европейския парламент, оповестено през днешния ден. Подкрепата за Европейски Съюз остава на високо равнище, само че жителите чакат Европейски Съюз да работи по решения за намаляване на последствията от рецесиите.

Във всяка страна членка на Европейски Съюз повече от седем на всеки 10 респонденти са обезпокоени от възходящите разноски за живот, като най-високи са резултатите в Гърция (100%), Кипър (99%), Италия и Португалия (и двете с 98%).

В България делът на респондентите, които са обезпокоени от възходящите разноски за живот, се приближава до най-високите равнища с 96%. Повишаването на цените, в това число на силата и храните, се усеща във всички социално-демографски категории като пол и възраст, както и във всички просветителни и социално-професионални групи.

На второ място по периодичност на споменаване на европейско равнище с 82% е опасността от беднотия и обществено изключване, следвана от изменението на климата и заплахата от разпростирането на войната в Украйна в други страни, които са на трето място с 81%.

Българските респонденти показват на второ и трето място също опасността от беднотия и обществено изключване и заплахата от разпростирането на войната в Украйна в други страни, надлежно с 86% и 85%, до момента в който опасността от изменението на климата остава по-назад с 69%.
Гражданите чакат Европейски Съюз да продължи да работи върху решения за намаляване на усложняващите се резултати от серията поредни рецесии, които засегнаха континента. Високата поддръжка за Европейски Съюз се основава на опита от минали години, когато Европейски Съюз показва забележителна дарба да се сплоти и да вкара ефикасни ограничения. Към момента на изследването жителите не са удовлетворени от подхванатите дейности нито на национално, нито на европейско равнище. Само една трета от европейците показват удовлетворение от ограниченията, подхванати от техните национални държавни управления или от Европейски Съюз за справяне с възходящите разноски за живот.

Българските респонденти показват по-силно неодобрение от междинното за Европейски Съюз по повод не ограниченията, подхванати от националното държавно управление (21%), а във връзка с ограниченията, подхванати от Европейски Съюз, резултатите са съизмерими със междинните за Съюза - 32%.
По отношение на финансовото положение на жителите изследването демонстрира, че последствията от поликризата се усещат все по-отчетливо. Почти половината от популацията на Европейски Съюз (46%) декларира, че виталният им стандарт към този момент е намален заради последствията от пандемията от COVID-19, последствията от нападателната война на Русия против Украйна и рецесията с разноските за живот. Други 39% към момента не са усетили намаление на виталния си стандарт, само че чакат това да се случи през идната година, което съставлява мрачна вероятност за 2023 година

Данните за България по тези индикатори сочат, че съгласно 53% от респонендите виталният им стандарт към този момент е намален, а други 28% чакат това да се случи през 2023 година
Друг знак за възходящите стопански ограничавания е увеличението на каузи на жителите, които срещат усложнения при заплащането на сметки " през множеството време " или " от време на време " - от есента на 2021 година общото нарастване по тези два индикатора е с девет процентни пункта - от 30% на 39%. В България тези индикатори са съвсем два пъти над междинните за Европа, като 64% от интервюираните имат усложнения “през множеството време ” или “понякога ” при заплащането на сметки.

„ Хората са разбираемо обезпокоени от възходящите разноски за живот, защото от ден на ден фамилии се борят да претърпяват с нищожни средства. Сега е моментът да помогнем с представянето на съответни ограничения: да сложим сметките под надзор, да отблъснем инфлацията и да накараме стопанските системи си да порастват. Трябва да защитим най-уязвимите в нашите общества “, съобщи ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Многобройните геополитически рецесии от последните години не престават да слагат жителите и политиците пред съществени провокации. При най-високото равнище на инфлация от десетилетия насам жителите желаят Европейският парламент да се концентрира върху битката с бедността и общественото изключване (37%). Общественото здраве продължава да е от голяма важност за доста жители (34%), както и продължаването на дейностите против изменението на климата (31%). Подкрепата за стопанската система и основаването на нови работни места (31%) също е на основно място измежду упованията на жителите.

Основните цели на Европейския парламент съгласно българските респонденти би трябвало да бъдат битката с бедността и общественото изключване (44%), поддръжката за стопанската система и основаването на нови работни места (43%), публичното здраве (34%), както и тематиката за демокрацията и върховенството на закона (27%), до момента в който дейностите против изменението на климата са припознати едвам от 10% от респондентите, което съставлява близо 20 процентни пункта разлика със междинните равнища за Европа.

В същото време актуалните рецесии и изключително войната на Русия против Украйна ускоряват поддръжката на жителите за Европейския съюз: 62% от респондентите считат, че участието в Европейски Съюз е „ нещо положително “, което съставлява един от най-високите резултати от 2007 година насам.

Делът за България по този индикатор е доста по-нисък - 49%, с което тя попада измежду страните членки с най-ниски равнища по този индикатор (Италия и Румъния с 46%, Словакия - 44%, Гърция - 43% и Австрия - 42%).
Две трети от Европейските жители (66%) считат, че участието на страната им в Европейски Съюз е значимо, а 72% считат, че страната им е спечелила от участието си в Европейски Съюз. Данните за България сочат, че 54% от интервюираните считат, че участието им в Европейски Съюз е значимо, до момента в който 60% от тях показват, че България е спечелила от участието си в Европейски Съюз, което я слага на предпоследно място измежду страните членки и по двата индикатора - надлежно преди Словакия (48%) и преди Австрия (55%).

В този подтекст концепцията за „ мир “ се завръща в съзнанието на жителите като една от основните и основополагащи аргументи за съществуването на Европейския Съюз: 36% от европейците имат вяра, че приносът на Европейския съюз за поддържане на мира и подсилване на сигурността са главните преимущества на участието в Европейски Съюз, което съставлява нарастване от шест процентни пункта от есента на 2021 година Европейците също по този начин считат, че Европейски Съюз улеснява по-доброто съдействие сред страните членки (35%) и способства за икономическия напредък (30%).

За 53% от българските респонденти най-голямото преимущество от участието в Европейски Съюз е, че съюзът дава на българите нови благоприятни условия за работа, с което страната попада в една група с Хърватия (51%), Словакия (43%), Унгария (40%), Румъния (39%), Чехия (38%) и Естония (38%).
Следващите по значимост изгоди от участието в Европейски Съюз за българските респонденти са по-доброто съдействие сред България и другите страни членки (33%), както и поддържането на мира и укрепването на сигурността (29%).

Проучването на Евробарометър е извършено през октомври 2022 година във всички 27 страни членки на Европейски Съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР