Екстремни горещини, пожари и наводнения застрашават икономиката на Европа

...
Нарастващите климатични рискове, илюстрирани от екстремните горещини, горските пожари и
Коментари Харесай

Нарастващите климатични рискове, илюстрирани от екстремните горещини, горските пожари и наводненията, които опустошиха части от Европа това лято, могат да навредят на икономиката на региона още тази година, предупреди Европейската комисия в понеделник.

В последната си икономическа прогноза изпълнителният орган на Европейския съюз понижи прогнозите си за растеж в региона през 2023 г. и 2024 г. Но дори и тази по-мрачна перспектива може да се окаже твърде оптимистична, каза той.

„Материализирането на тези [климатични] рискове носи сериозни разходи за икономиката на ЕС по отношение на загуби на природен капитал и влошаване на икономическата дейност, включително туризма“, каза Комисията.

Сега очаква брутният вътрешен продукт на ЕС да нарасне с 0,8% тази година, което е спад от прогнозата за ръст от 1% през пролетта. Ръстът за следващата година е ревизиран на 1,4% от 1,7%.

Комисията обвини слабото вътрешно търсене, потиснато от високата инфлация, както и нарастващите лихвени проценти за пониженията. Но добави, че има „огромна несигурност“ относно последната му прогноза, като екстремното време е сред „неблагоприятните“ рискове.

Няма римски празник?

Туризмът може да представлява до една пета от годишния БВП в някои страни от региона. Европейците вече започват да преосмислят къде да почиват в бъдеще след тазгодишните изгарящи температури в Южна Европа и най-горещото лято, регистрирано някога на континента през 2022 г.

Европейската туристическа комисия, асоциация на туристически организации, заяви през юли, че броят на европейските туристи, които планират да пътуват до средиземноморски дестинации през лятото и есента на тази година, е намалял с 10% в сравнение със същия период на 2022 г. Междувременно Чешката република , България, Ирландия и Дания, където времето е по-меко, отбелязаха „скок в популярността“, отбелязва ETC.

Пътуващите извън ЕС може също да загубят вкуса си към ваканциите в Италия и Гърция, и двете от които се борят с горски пожари. Говорител на ForwardKeys, компания за данни за пътувания, каза пред CNN през юли, че „има промяна в предпочитанията към по-хладни и по-северни дестинации“ сред пътуващите в Обединеното кралство в резултат на горещите вълни в континентална Европа през този месец.

 Строителен работник пие вода, за да се бори с парещата жега по време на гореща вълна в Севиля на 13 юни 2022 г. - Днес Испания вече беше в хватката на гореща вълна, която се очаква да достигне „екстремни“ нива, а Франция също се готви за такава, тъй като метеоролозите обвиняват глобалното затопляне за необичайно високите сезонни температури. class= Строителен работник пие вода, за да се бори с парещата жега по време на гореща вълна в Севиля на 13 юни 2022 г. - Днес Испания вече беше в хватката на гореща вълна, която се очаква да достигне „екстремни“ нива, а Франция също се готви за такава, тъй като метеоролозите обвиняват глобалното затопляне за необичайно високите сезонни температури. Кристина Куиклер/АФП/Гети изображения

В проучване, публикувано миналия октомври, централната банка на Италия предупреди, че повишаващите се температури рискуват да спрат растежа на третата по големина икономика в ЕС, като туризмът и селското стопанство са най-застрашени.

Високите температури вече са лоша новина за маслиновите дървета за втора поредна година, като експертите от индустрията предупреждават за рязко покачване на цените и потенциален недостиг на зехтин. В Испания, най-големият производител на зехтин в света, производството вече е намаляло.

Пълният размер на щетите от тазгодишната жега няма да бъде известен до края на периода на прибиране на реколтата през октомври и ноември, но европейското производство на зехтин може да спадне със 700 000 метрични тона - спад от повече от 30% - в сравнение с петгодишното производство средно, според Кайл Холанд от групата за пазарни проучвания Mintec.

Подобно на Европейската комисия, в неделя Международният валутен фонд посочи "сериозни рискове за икономическото благосъстояние" от изменението на климата.

„Членовете на Г-20 трябва да дадат пример в изпълнението на обещанията за 100 милиарда долара годишно за финансиране на климата“, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева на срещата на върха на Г-20 в Индия.

„Държавите също трябва да мобилизират вътрешни ресурси за финансиране и управление на зеления преход чрез данъчни реформи, ефективни и ефикасни публични разходи, силни фискални институции и дълбоки местни дългови пазари.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР