Нарастващата употреба на електромобили може да намали със 75 000

...
Нарастващата употреба на електромобили може да намали със 75 000
Коментари Харесай

Германия може да загуби 75 000 работни места заради електромобилите

Нарастващата приложимост на електрически автомобили може да понижи със 75 000 работните места във значимия за Германия бранш на автомобилостроенето, като най-тежко ще бъдат наранени дребните снабдители на авточасти.

Профсъюзът ИГ Метал, който организира изследване взаимно с BMW, Volkswagen, Daimler и група производители на автомобилни елементи, съобщи, че прекосяването към по-чисти от екологична позиция мотори съставлява " огромно предизвикателство " за най-голямата промишленост в Германия, в която работят повече от 800 000 души. Това предава БГНЕС.

Електрическите мотори са по-лесни за създаване и изискват доста по-малко елементи от бензиновите или дизеловите коли.

Според изследването, осъществено от Института Фраунхофер, промяната ще отстрани 100 000 от 210 000 работни места в производството на задвижващи механизми до 2030 година, до момента в който към 25 000 нови работни места ще бъдат основани, които ще са свързани с акумулаторите и други характерни условия за електрически коли.

Данните са изчислени въз основа на догатката, че дотогава 25% от всички коли по немските пътища ще бъдат изцяло електрически, а други 15% ще бъдат хибриди, които комбинират електрически мотор с обичаен мотор с вътрешно горене.

Днес тези коли съставляват по-малко от 2% от пазара.

Ръководителят на ИГ Метал Йорг Хофман съобщи, че държавното управление и шефовете на компаниите би трябвало да подхващат незабавни дейности за подготовката на промишлеността за смяната, в това число посредством схеми за преквалификация. Той обаче предизвести, че не всеки ще оцелее в електрическата гражданска война.

" Ще има снабдители, които няма да могат да приспособяват своя бизнес модел, изключително измежду дребните и междинни предприятия ", сподели Хофман пред кореспонденти във Франкфурт.

Докато са нужни към 4000 служащи за окомплектоването на милион бензинови мотори годишно, единствено 1840 са нужни за построяването на същия брой електрически мотори, се споделя в изследването.

Представителят на личния състав на Volkswagen Бернд Остерлох съобщи пред кореспонденти, че автомобилният колос ще реагира на измененията посредством последователно унищожаване на работните места посредством схеми за пенсиониране и " потребление на опциите, които предлага трансформацията ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР