Нарастването на напрежението между Москва и Прага може да стане

...
Нарастването на напрежението между Москва и Прага може да стане
Коментари Харесай

Може да не допуснат Росатом“ до търг в Чехия след дипломатическия скандал

Нарастването на напрежението сред Москва и Прага може да стане причина съветската компания " Росатом " да не бъде позволена до търга за създаване на нов енергоблок в АЕЦ " Дуковани " , заяви организация Reuters.

Търгът е за минимум 6 милиарда $.

Припомняме, по-рано Чехия разгласи, че екстрадира 18 съветски дипломати , защото спецслужбите на страната са открили, че офицери от съветското Главно разследващо ръководство са организирали гърмежа в чешки оръжеен склад през 2014 година, при който починаха двама души.

Чешкият вицепремиер и министър на индустрията Карел Хавличек съобщи пред Reuters, че такива събития би трябвало да имат последици.

" Тези събития, несъмнено, могат да повлияят на " Дуковани ". Това са доста съществени вести. Всякакви такива дейности, в случай че бъдат доказани, несъмнено би трябвало да имат последици . " - разяснява той.

По-рано Хавличек се застъпваше за оптимално необятно присъединяване в търга, в това число на съветския бизнес, за да се усили конкуренцията.

Правителството на Чехия, което има 70% от акциите на енергийната компания ČEZ, през юли 2020 година утвърди проектите за даване на безлихвен заем за построяването на енергоблока. " Росатом " беше включен измежду кандидатите. В търга вземат участие също американско-канадската компания Westinghouse, френската EdF и южнокорейската KHNP.

По-рано министър председателят Андрей Бабиш съобщи, че чешките спецслужби са му дали еднопосочни доказателства , свързващи офицери от военното разузнаване ГРУ и гърмежа в оръжейния склад.
 Чехия гони 18 съветски дипломати поради взривен от ГРУ склад за муниции
Чехия гони 18 съветски дипломати поради взривен от ГРУ склад за муниции

Заподозрени са Анатолий Чепига и Александър Мишкин…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР