Нарастване на конфронтацията и чертаене на нови разделителни линии, констатира

...
Нарастване на конфронтацията и чертаене на нови разделителни линии, констатира
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: ДБ обвини Радев за колебливата позиция на България за Украйна

Нарастване на борбата и чертаене на нови разграничителни линии, установи президентът Румен Радев при започване на консултациите с " Демократична България ". 

" Следя със угриженост това, което се случва в последните дни в българския парламент, и ми се коства, че не това чакат българските жители ", сподели президентът.

Това е и предпоследната политическа мощ, показана в Народното събрание, която се среща с президента по негова самодейност. Остава да се състои диалог единствено с " Български напредък ".

Срещата идва на фона на високо напрежение в Народно събрание, където партиите се разделиха по въпроса за връщането на хартиената бюлетина наред с машинния избор и протест на пленарната зала от страна на Демократична България и Политическа партия през предходната седмица. Двете обединения ще призоват президента да наложи несъгласие, в случай че поправките, подкрепяни от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, минат през пленарната зала.

Радев уточни още, че е срещу " да се разоръжим " преди да сме модернизирали армията си, във връзка позицията на Демократична България да окажем военна помощ на Украйна. Двамата кръстосаха реплики във връзка военната помощ за Украйна и решението на Народното събрание.

Христо Иванов стартира с отговор на въпроса на президента по какъв начин вижда шанса за сформиране на кабинет. " Ние доста ясно сме споделили трите целта - правосъдната промяна, въпросите на сигурността, предвид на спора в Украйна, и на трето място един рационален стопански курс, който се грижи за тези, които имат потребност от помощ, само че и в същото време с разбирането, че излизането от инфлационния развой е основаване на конкуретнспособност и вложения.

" Големият залог е дали политическите сили са си извели поука от миналите месеци и могат да водят разговор ", добави той. Лидерът на " Да, България " сподели, че не е " добър знак " надменно наложените, по думите му, промени в Изборния кодекс.

По мотив военната помощ за Украйна Иванов опонира на Радев, че военната помощ ни въвлича във войната.

" Това не е просто двустранен спор. Това е част от една дълготрайна политика на Путин по реконструиране на неговото политическо въздействие в Източна Европа ", сподели Христо Иванов. Не би трябвало да се зариваме в пясъка, а да носим евроатлантическа отговорност. " Ако Путин успее, това не е в наш интерес, тъй като това значи всеки, с политика на силата, да постанова своите ползи в нашия район ", добави той. Беше значимо да дадем политически знак, обоснова Иванов решението на Народно събрание за изпращане на оръжие на Киев.

Президентът обаче попита " какво получиха тези страни, които предоставиха оръжие ". 

" Мисля, че сме на съвещания за сформиране на държавно управление ", отвърна Христо Иванов. 

" Никога не сме казвали - първо даваме, след това получаваме ", отхвърли водачът на Демократична България. Иванов добави, че воденето на договаряния се отнася до изпълнителната власт.

" Не считате ли, че в случай че имате такава информация, че това ще ни вкара във война, да свикате КСНС и да ни предоставяте информация ", отвърна той на въпроса с въпрос той към президента.

" Аз съм направил досега 4 КСНС и постоянно резултатът, резултатът е еднакъв. Националната сигурност изисква гаранции, а не празнословие. Понеже се спекулира по какъв начин Словакия дала комплекс С-300 и получила " Пейтриът ". Нищо сходно ", репликира Радев. И уточни, че такива с такива комплекси са им услужили от Германия, само че не са техни. " Съвременните въоръжени системи са високотехнологични системи, логистична база, образование, подготовка, разбор и организационни промени. Тоест, с един месец това не може и няма по какъв начин да стане. Това, което се одобри, като решение, в границите на един месец служебното държавно управление да реализира договаряния със съдружници за даване на въоръжения - аз съм извънредно скептимен ", разкритикува Радев поставените периоди по въпроса за оръжие за Украйна.

Президентът цитира Ивайло Мирчев с изказванието му, че Нидерландия е подготвена да ни подари въоръжение. " Трудно ми е да си показва, че български депутат може да роди сходни мисли, само че те изясняват за какво доверието в институциите си сви ", разяснява президентът.

И попита бившето държавно управление на Политическа партия и четворната коалиция " какво направи вашето държавно управление за тази рационализация ". Като попита дали обвиняванията на Демократична България в " путинофилия " могат да се адресират и до тях, откакто тяхното ръководство за 8 месеца не е направило нищо по въпроса за оръжията.

" Това, което мога да кажа, е, че то сигурно беше незадоволително ", изясни Христо Иванов. " Аз се удивлявам малко от този диалог ", установи той, като акцентира, че Демократична България също е за рационализация на българската войска.

" Предполагам, че в случай че чаках да разясня фейсбук постове, щях да се приготвя, само че по този начин сте решили ", означи Иванов. И повтори, че Путин има интерес от отслабена Източна Европа. 

" Аз няма да изтъквам изявления. Ние в действителност би трябвало да разберем, че след 24 февруари, колкото и да е късно, би трябвало да застанем на една страна. Не съм сигурен какъв брой работлив е този диалог, господин президент. Прав сте, че сме закъснели с години, не с 8 месеца ", съгласи се той за неналичието на рационализация на армията.

" За да има този диалог, доста неща са насъбрани през последните месеци ", като подсети на Демократична България офанзивите им по отношение на него, че не подписал " една декларация за Украйна ".

" Трябва да има политически знак, че Украйна има съдружници. България нямаше ясна позиция, за жалост, с помощта на вас ", опонира Христо Иванов.

" Това е моят жанр на работа в цялата ми кариера досега - да пазя своите хора. Но когато се нападат хората към мен, аз не мога да си мълча ", отвърна президентът. 

Консултациите на " Дондуков " 2 започнаха на 26 октомври. Досега президентът организира такива с първата по бройка група, тази на ГЕРБ-СДС, както и с " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи, " Възраждане " и Българска социалистическа партия. 

Срещата е близо месец и половина след парламентарните избори, само че президентът даде поръчка, че няма да бърза, с цел да даде задоволително време на партиите, до момента в който не изчерпят всички вероятни разновидности в търсене на консенсус за съставяне на държавно управление.

Радев съобщи, че е значимо политическите партии да осъзнаят нуждата от градивен разговор, взаимни отстъпки и установяване на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Като акцентира, че следва строго процедурата по Конституция, президентът изрази вяра партиите да правят оценка даденото в допълнение време за градивен разговор. " Надявам се да се възвърне разговорът и да имаме конструктивност в диалозите и договарянията сред партиите ", сподели Радев.

Президентът прикани още партиите да уточнят между тях по кое време ще бъдат идващите парламентарни избори, ако не се сформира постоянно държавно управление. Те би трябвало да се проведат по Конституция два месеца след разформироване на Народното събрание.

След привършване на кръга съвещания, той ще пристъпи и към връчване на първи изследователски мандат. След Демократична България остават консултациите единствено с " Български напредък "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР