Нараства употребата на канабис сред младите хора. Това показват данните

...
Нараства употребата на канабис сред младите хора. Това показват данните
Коментари Харесай

Европейски доклад: Нараства употребата на канабис сред младите

Нараства използването на канабис измежду младежите. Това демонстрират данните от годишния отчет на Еропейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите. Документът беше показан пред парламентарната Комисия по опазване на здравето от основния откривател в Центъра Лукас Визинг. Един % от употребяващите канабис го употребяват всекидневно.
 
Над 9 хиляди са смъртните случаи в Европа от свръхдоза, главно на опиоиди, сподели още Визинг, уточнявайки, че това са данни за 2016 година По думите му тези случаи са най-вече в Северна Европа.

 
Около 1 млн.300 хиляди европейци използват опиоиди, което е 2-3 на 1000 души. Само по себе си това не емного, само че те костват доста на здравната система, изясни Визинг. Основните подходи, които се употребяват за понижаване на смъртните случаи от опиоиди са посредством възстановяване на общата осведоменост на популацията, прекосяване на опиоидно-субституираща терапия /ОСТ/ и други
 канабис ThinkStock/Getty Images
В Югоизточна Европа полицията е конфискувала най-вече кокаин, а в останалите елементи на континента - амфетамини и екстази. В 40 на 100 от всички случаи на конфискации канабисът е бил под формата на трева, а в останалите - под формата на смола. В отчета се показва още, че към 2 млн. младежи са пробвали кокаин през последната година.-->

 
Около 350 са новите психоактивни субстанции, като 21 нови са били докладвани от 2017 година насам, само че понижават спрямо пикът, реализиран през 2014 год. Не може да се каже навръх какво се дължи спадът, само че евентуално е на по-строгите регулации в Европа и в Китай, добави Визинг. В 19 лечебни заведения в 13 страни е открито, че едвам 7 на 100 от случаите при тях са свързани с нови психоактивни субстанции, а останалите проценти са свързани с добре познати опиати.
 
В пандизите се стига до доста остра форма на интоксикация с опиати, което води и до прояви на принуждение. Най-много се използват синтетични канабиоиди.

Данните от отчета ще бъдат обсъждани на последващо съвещание на комисията по опазване на здравето.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР