Нараства броят на сигналите на потребители, които се оплакват, че

...
Нараства броят на сигналите на потребители, които се оплакват, че
Коментари Харесай

Експерт от УХТ-Пловдив каза как да разберем дали кафявата захар е боядисана

Нараства броят на сигналите на консуматори, които се оплакват, че бялата кристална захар не се разтваря в чая им. За притеснителната наклонност в последните два месеца описа доктор Андрей Велчев, ръководител на сдружението " За налична и качествена храна ", написа в.  " Телеграф “.

“Взех една захар. Сложих я в чаша с вода и до сутринта тя си стоеше неразтворена “, показа наблюденията си от първо лице и самият доктор. Велчев.

Експертът

Гл. ас. доктор инж. Емилиян Пашамов от Университета по хранителни технологии в Пловдив и някогашен шеф на захарен цех съобщи, че в случай че елементи от захарта не се разтварят в течност, то това са някакви примеси, които може да са употребявани за повишаване на размера на кристалите. " Захарта се разтваря доста добре във вода.

С повишение на температурата разтворимостта се усилва, скоростта на разтваряне е по-бърза. Ако нещо не се разтваря, това са други физични примеси “, сподели той и успокои, че те не са рискови за здравето на хората, тъй като са песъчинки. 

Захарта е призната като пример и с естествената й наслада се съпоставят другите подсладители. " Сладостта й е една и съща, без значение от произхода й, дали е цвеклова, тръстикова. Усещането за друга наслада може да идва от другата величина на кристалите.

В взаимозависимост от това каква е размера на кристалите у някои хора идва чувството за друга наслада “, изясни експертът.

Той разясни, че какъв брой ще ни е сладко зависи от това какво количество кристали ще попадне върху рецептора ни за наслада, който се намира върху езика. 

Експертът разяснява, че по магазините има процедура да се продава кафява захар, която е подправена, тъй като действително тя е боядисана бяла. " Боядисват я с разнообразни карамели или с меласа. Има опити за подправяне “, призна той.

Пашамов уточни, че най-лесно може да разберем дали кафявата захар е боядисана, като я сложим в чаша, изсипем 100 мл студена вода. След 1 минута се разбърква и в случай че на дъното ще останат бели кристалче, то кафявата захар е подправена.

" Кристалите на захарозата са постоянно бели, те са обгърнати със сироп, който придава съответния цвят “, акцентира експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР