Напусна ни легендарната пианистка Марта Деянова. Тъжната новина съобщи синът

...
Напусна ни легендарната пианистка Марта Деянова. Тъжната новина съобщи синът
Коментари Харесай

Напусна ни легендарната пианистка Марта Деянова

Напусна ни именитата пианистка Марта Деянова. Тъжната вест заяви синът й Мартин в обществените мрежи:

С огромна горест оповестявам гибелта на Марта тази седмица. Тя умря умерено в късните часове на нощта в локална болница.

Искам персонално да изкажа благодарността си, че я интригувахте повече от десетилетие. Фейсбук беше повече от платформа за нея; той беше избавително въже, което й оказа помощ през годините. Тя цени хората, с които се свърза. Вече имам достъп до нейния профил. Aко някой желае да се свърже, ще дам всичко от себе си да отговоря. С натежало сърце ми се желае да не се постановяваше да споделям тази вест. Знам обаче, че на всички ще ни липсва черният й комизъм и неповторимата й персона. Красивата й музика ще служи като дълготраен респект към паметта й.

С обич, Мартин, синът й.

Марта Деянова е родена в София през 1947 година Свирила е със Симфоничния оркестър на БНР. Има голям брой записи и е свирила на най-големите международни подиуми, в това число в Карнеги хол, Ню Йорк. Живее във Англия от 1994 година

С изкуството си тя неведнъж ни е давала мотиви да се гордеем, че сме българи. Навсякъде по света, където е концертирала, е изпълнявала многочислени бисове на международни композитори. В богатия й репертоар са сонати за пиано на Бетовен, Чайковски, Хайдн, Прокофиев, Шуман, Лист, Моцарт. Те са издадени и продадени в хиляди копия от Япония до Америка.

" Класиката ме разстройва, тъй като прекомерно я обичах ", споделяше Марта Деянова. Но признаваше, че нейната книга на живота не е елементарна автобиография, а " е една любовна история изначало до дъно, с цялото хвърчене и рухване ".

Музиката на Марта Деянова накара доста хора да летят, а с изборите в живота си тя потвърди какво значи да размахаш криле като същински свободен актьор. Най-ценната премия в професионален проект за нея бяха усмивките на хората в публиката, а собствен дом, макар всички житейски премеждия, тя не престана да назовава България, написа Министерството на културата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР