Напусна ни историкът проф. дин Иван Тютюнджиев. Той бе декан

...
Напусна ни историкът проф. дин Иван Тютюнджиев. Той бе декан
Коментари Харесай

Отиде си един от утвърдените български историци

Напусна ни историкът проф. дин Иван Тютюнджиев. Той бе декан на Историческия факултет при ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий ” и почетен жител на Велико Търново, оповестява " Борба ".  

Професорът има голям принос за проучването на историята и културата на остарялата столица и за издигането и одобряването на града в народен и интернационален мащаб.

Иван Тютюнджиев бе измежду одобрените български историци, който се употребява с огромно самопризнание в страната и в чужбина. Той е ученик на търновската Алма матер, където е приключил висшето си обучение с цялостно отличие. Преподавателската му кариера във ВТУ стартира през 1974 година, а през годините е бил началник на катедра “Стара и средновековна история, археология и етнография ”, зам.-декан на Историческия факултет и зам.-ректор по интернационалната активност.

В своите научни проучвания, отдадени най-много на историята на българския народ през XV – XIX в., проф. Тютюнджиев търси и разгласява незнайни или едва познати гръцки, български и други извори, които демонстрират предишното на Велико Търново в нова светлина. Неговите солидни монографични писания доведоха до основна преоценка на ролята на Велико Търново като църковен и нравствен център освен в българските земи, само че и в православния свят.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР