Напускащият поста си постоянен представител на САЩ в ООН Ники

...
Напускащият поста си постоянен представител на САЩ в ООН Ники
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в ООН загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Напускащият поста си непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли загатна какъв ще е американският проект за реализиране на мир сред Израел и палестинците, като сподели, че той е огромен, възползва се от новите технологии и включва много неща, които и двете страни ще харесат, както и такива, които няма да харесат, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Хейли обаче не даде детайлности какво тъкмо съдържа дълго чаканият, непубликуван проект, квалифициран от Джаред Къшнър - зетя на американския президент Доналд Тръмп.

"Той е много по-дълъг. Съдържа доста по-обмислени детайлности ", сподели тя за проекта на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Близкия изток.

"Той признава, че действителностите на място в Близкия изток са изменени по един мощен и значим метод ", съобщи Хейли, която напуща посланическия пост в края на годината. Тя сподели, че е чела проекта, който "въвежда нови детайли в полемиката ".

По думите й израелците и палестинците, както и страните по света имат избор: да се съсредоточат върху частите, които не харесват, което съгласно нея значи връщане "към проваленото статукво от последните 50 години ", или да се съсредоточат върху частите, които харесват, и да допринесат за прогрес в мирните договаряния.

Хейли сподели, че "и двете страни биха имали огромна изгода от спокойно съглашение, само че палестинците биха имали повече изгода, а израелците биха рискували повече ".

Палестинците са скептични и упрекват държавното управление на Тръмп, че заема страната на Израел по главните въпроси, свързани с датиращия от десетилетия спор. Те отхвърлят да вземат участие в американските старания, откогато Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел през декември 2017 година и реалокира посолството на Съединени американски щати в града.

"Този проект ще бъде друг от всички преди този момент. Решаващият въпрос е дали реакцията към него ще бъде друга ", съобщи Хейли.

Тя упрекна арабските страни, че не трансформират тематиката за палестинския народ в приоритет.

Британският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Карън Пиърс приветства мненията на Хейли като удостоверение, че има подготвен американски проект за мир.

Според израелския непрекъснат представител в Организация на обединените нации Дани Данон Съединени американски щати са говорили с Израел да показват проекта при започване на идната година.

Отношението на Израел към Тръмп е много по-топло, само че даже в консервативното държавно управление на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху има песимизъм към изгледите за мир.

"Мисля, че разликите сред израелците и палестинците са прекомерно огромни, с цел да бъдат преодолени ", сподели израелската правосъдна министърка Аелет Шакед на конференция в Ерусалим предишния месец.

"Аз персонално мисля, че той (мирният проект на Тръмп) е загуба на време ", съобщи тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР