Напускане на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) доведе до

...
Напускане на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) доведе до
Коментари Харесай

С излизане от залата членовете на съвета отказаха да обсъдат европейския анализ на прокуратурата

Напускане на членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) докара до рухване на кворума и преустановяване на днешното съвещание на пленума му. Кадровици от болшинството си потеглиха от залата по време на разискване на основни за системата тематики.

Това стана откакто Соня Найденова и Калин Калпакчиев желаеха съветът изключително да разиска плана на депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти за промени в Закона за правосъдната власт, които дават следващи бонуси на сегашния състав на Висш съдебен съвет и лимитират финансирането на съсловните организации в системата.

Проектът бе импортиран изненадващо в 17:30 във вторник. Повече за него четете тук и тук.

С напускането си болшинството в съвета за следващ път предотврати и разискването на разбора на европрокурорите от предходната година и техните рекомендации за въвеждане на отчетност на основния прокурор и опция за следствие му от самостоятелен обвинител при подозрения за закононарушение. Точката фигурираше в постоянния дневен ред на днешното съвещание, само че до нея не се стигна.

Преди предварителното преустановяване на съвещанието през днешния ден обаче стана известно, че половин година след излизането на разбора на прокуратурата в отговор Министерството на правораздаването образува работни групи за промени в Закона за правосъдната власт, Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и по тематиката за движимостите лица.

Промените са по-скоро козметични като въпросът със статута на основния прокурор не е обиден, осведоми уеб сайтът defakto.bg

Лозан Панов се разгласи против законодателни промени без пояснения и " тъй като на някой по този начин му харесва ". Отговор от другите членове на съвета обаче нямаше и не се стигна до полемика по изразеното от него основание. Кадровците гласоподаваха единствено кои от тях в кои работни групи да влязат.

Миналия четвъртък също с излизането на членовете от болшинството съвещанието бе прекъснато и не беше разискван сигналът против ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Напускането на членове на съвета, с цел да падне кворумът и да се приключи съвещанието или да се избегне неуместна тематика за разискване се е случвало неведнъж и преди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР