Напролет ще е ясно дали покриваме критериите за еврозоната. Това

...
Напролет ще е ясно дали покриваме критериите за еврозоната. Това
Коментари Харесай

Джентилони: Не обсъждаме дали България ще влезе в еврозоната, тя ще влезе

Напролет ще е ясно дали покриваме критериите за еврозоната. Това съобщи еврокомисарят по стопанска система Паоло Джентилони.


Той акцентира пред Нова тв, че присъединението на България към зоната с обща валута е както в полза на нея самата, по този начин и на Европейски Съюз.

„ Критериите за приемане се основават върху конвергенцията на четири разнообразни детайла. За да го кажем по-просто: едното е обменният курс, другото е размера на лихвения %, третият е положението на фиска – обществените финанси, задълженията и недостига, и последният детайл е инфлацията. България се оправя доста добре с три от тези четири детайла и ние чакаме идната пролет да измерим в каква степен инфлацията в България съответствува с упованията на европейската зона, което е последният детайл, който България би трябвало да извърши “, съобщи Джентилони.

По отношение на това дали България може да покрие критерия за инфлация, еврокомисарят съобщи, че тя в действителност се свива бързо в еврозоната.

„ Нека да забележим какво ще е развиването за България и дали това предизвикателство ще бъде преборено напролет. При всички случаи ще бъде реализирано. Ние не обсъждаме дали България ще влезе или няма да влезе в еврозоната. България ще влезе в еврозоната. Първи януари идната година е част от резултата за критерия с инфлацията за идната пролет. Никой не е наясно какво ще се случи “, уточни Джентилони. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР