Напрежението в Косово е на път да се увеличи още

...
Напрежението в Косово е на път да се увеличи още
Коментари Харесай

Напрежението в Косово се увеличава след решението за създаване на Общност на сръбските общини

Напрежението в Косово е на път да се усили още повече, откакто съветниците от всичките 10 косовски общини със сръбско болшинство взеха решение единомислещо да основат Общност на сръбските общини в Косово без да се преценяват с опълчването от страна на Прищина.
Създаването на общността е част от постигнатото преди две години съглашение сред Белград и Прищина за нормализиране на връзките. Косовските управляващи обаче считат, че асоциирането на сръбските общини опонира на конституцията на Косово.
На изключително съвещание в Косовска Митровица сръбските общинари взеха решение общността да се образува на 20 април, без значение дали косовското държавно управление и Народното събрание са съгласни.Кметът на Косовска Митровица и водач на партия Сръбска листа Горан Ракич удостовери, че групировката напуща съдружното държавно управление на Косово. С това то губи болшинството от гласовете в Народното събрание. Причината за дейностите на косовските сърби е карцерът в понеделник и прогонването от Косово на Марко Джурич - шеф на канцеларията за Косово и Метохия в сръбското държавно управление.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР