Напрежението в Иран не стихва. Протестиращи атакуват с коктейли Молотов

...
Напрежението в Иран не стихва. Протестиращи атакуват с коктейли Молотов
Коментари Харесай

Протестиращи в Иран атакуват с коктейли Молотов полицейски участъци

Напрежението в Иран не стихва . Протестиращи нападат с коктейли Молотов полицейски сектори или силите на реда, заяви АП.

Видеоклипове, публикувани в обществените медии, демонстрират яростни безредици в десетки градове от страната през последните няколко дни, като на някои от тях се вижда, че силите за сигурност стрелят с бойни патрони по протестиращите в северозападните градове Пираншахр, Махабад и Урмия.

В събота бе обявено за нови конфликти в няколко града, в това число в столицата Техеран. Съобщава се, че стачкуващите се разпръскват брутално от силите на реда .
 Иранският президент осъди конфликтите, само че даде обещание следствие на гибелта на Амини
Иранският президент осъди конфликтите, само че даде обещание следствие на гибелта на Амини

До яростни митинги се стигна откакто арестувана от моралната полиция умря ненадейно

Според публични данни към 35 души са били убити, откогато митингите избухнаха поради гибелта на Махса Амини в полицейския арест .

В същото време президентът на Иран Ебрахим Раиси даде обещание да се оправи " уверено " с митингите, които към този момент обгърнаха множеството от 31-те провинции на Иран.

И до момента в който Ебрахим Раиси разкри, че гибелта ѝ ще бъде разследвана, неговият министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди упорства, че Амини не е била бита .

Махса Амини е била арестувана за хипотетично нарушаване на разпоредбите за носене на кърпа. Съобщава се, че служители на реда са я удряли с палка по главата и са я блъскали в един от колите си. Полицията съобщи, че няма доказателства за малтретиране и че тя е получила " неочаквана сърдечна непълнота ".
 50 починали при митингите в Иран
50 починали при митингите в Иран

Демонстрации в поддръжка на младата жена се организираха в редица страни

" Бяха получени отчети от надзорните органи, бяха разпитани очевидци, бяха прегледани видеозаписи, бяха получени съдебно-медицински експертизи и беше открито, че не е имало побой ", сподели иранският вътрешен министър.

Междувременно реформаторската група Народна партия " Съюз на ислямски Иран " прикани за анулация на наложителния дрескод за дамите. Това решение щяло да понижи напрежението и да се сложат завършек на митингите. 

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР