Напрежението в Газа продължава след най-смъртоносния ден от 2014 г.

...
Напрежението в Газа продължава след най-смъртоносния ден от 2014 г.
Коментари Харесай

Вечерни новини: Икономиката на България расте, но се забавя в ЕС, риск от нова война в Газа

Напрежението в Газа продължава след най-смъртоносния ден от 2014 година насам

Още по тематиката
Вечерни вести: Кабинетът подготвен да форсира АЕЦ " Белене ", Италия на крачка от антиевропейско държавно управление

И още: Десетки жертви в палестински митинг против новото посолство на Съединени американски щати в Ерусалим, превозвачите излизат на митинг поради новите европейски правила в превоза, незабавната помощ ще бъде осъвременена с план за 163 млн. лева
14 май 2018
Вечерни вести: Най-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Продължава търсенето на алпиниста Боян Петров; Правителството ще размразява АЕЦ " Белене " ; Нова офанзива на ИДИЛ в Париж; Излизат макроикономическите индикатори на България
13 май 2018 Икономическите вести във вторник бяха положителни за България, като статистиката удостовери относително оптимистичните данни за растежа на българския Брутният вътрешен продукт. Не са чак толкоз розови индикаторите за еврозоната, чиято стопанска система се забавя и рано или късно това ще се придвижи и върху нашата страна.

Под международните прожектори пък продължава смъртоносният конфликт сред палестинци и израелци в Газа, предизвикан от преместването на посолството на Съединени американски щати от Тел Авив в Ерусалим. Анализатори се притесняват, че е допустимо това да е началото на нова война в района.

Съветът за на следващия ден към жителите и гостите на София пък е да се подготвят за няколкодневен транспортен пъкъл в града поради многочислените събития към пика на българското председателство - срещата на върха на водачите на Европейски Съюз и тези на страните от Западните Балкани. Срещата е в четвъртък, само че редица събития ще има на следващия ден и в петък, в това число митинг на превозвачи. Подробна информация за затворените улици и сектори - тук.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Българската стопанска система пораства, само че по-бавно от междинното за района, до момента в който европейската се забавя

Икономиката на България е повишена с 3.5% през първото тримесечие на годишна база и регистрира минимално ускоряване на темповете на напредък от 0.1% на тримесечна база. В същото време растежът в еврозоната и Европейски Съюз се забавя до надлежно 2.4 и 2.5%, което е най-слабият прогрес в страните с единна валута от 6 тримесечия. Макар България да наподобява добре на този декор, тя е измежду последните по годишен растеж в ЦИЕ, като множеството страни в района, за които има налични данни, регистрират нарастване от над 4%. Добрата вест въпреки всичко е, че тя е в групата на ускоряващите - въпреки и минимално, до момента в който част от останалите забавят темповете.

Основният мотор за растежа в България продължава да е вътрешното ползване, само че нарастването му се забавя, като това се компенсира от растеж на вложенията. Леко ускорение има и при износа, само че в това време нарастването на вноса е по-голямо. Влошените резултати в еврозоната пък се дължат на това, че най-големите стопански системи в съюза – Германия, Англия, Франция и Италия, забавят доста растежа си.

Напрежението в Газа продължава след най-смъртоносния ден от 2014 година насам

Ивицата Газа претърпя най-смъртоносния ден от 2014 година - 58 убити и към 2700 ранени в конфликтите сред протестиращи палестинци и израелските сили, които палестинската страна дефинира като кръвопролитие. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че военните са работили при самоотбрана и упрекна организацията " Хамас " в провокации. От " Хамас " пък дадоха отговор, че митингите ще продължат и намекнаха, че е вероятен боен удар по Израел, което пък може да докара до нова война в Газа, притесняват се анализатори пред изданието NYTimes.

Причина за насилието в понеделник бе, че Съединени американски щати публично откриха посолството си в Ерусалим. Това е противоречив ход, който постави завършек на десетилетия досегашна американска политика и разгневи палестинците. Те желаят Източен Ерусалим за столица на бъдеща палестинска страна и считат дейностите на Вашингтон за поддръжка за израелския надзор над целия град. Случващото се мощно тормози международните сили, които обаче са разединени. Мюсюлманските страни осъдиха политиката на евреите, Съединени американски щати не престават да поддържат Израел, като блокираха официално съобщение на Организация на обединените нации, а разделяне има и в Европейски Съюз. Очевидно огромният губещ е мирът в района, който наподобява още по-далечен, а отговорността значително е на Доналд Тръмп.

Расте натискът против плана за ограничение на рекламата и продажбите на лотарийни билети

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и огромни футболните клубове се причислиха към офанзивата против плана на вицепремиера Валери Симеонов за ограничение на рекламата и разпространяването на хазартни игри. Предложените от него законови промени ще обиден най-много бизнеса с така наречен талончета за триене на " Национална лотария " и " Лотария България ", следени от Васил Божков. КРИБ изрази угриженост за цялата верига от действия, които ще понесат загуби от законопроекта – от хазартните компании до рекламните организации и футболните клубове. Самото сдружение " Национална лотария " също стартира акция и разгласи събиране на подписи в отбрана на рекламата на бизнеса си с претекста, че той е предиздвикал хората да мечтаят и че обществото ще загуби едно от своите най-популярни и налични занимания. Футболните клубове ЦСКА и " Левски " поддържаха декларацията на Българския футболен съюз ден по-рано в отбрана на лотариите. От Асоциацията на радио- и телевизионните оператори и " Интерактив Адвъртайзинг Бюро България " (организация на водещите интернет медии в страната) настояха за публичен спор с бизнеса, специалисти, медии и с всички, които имат отношение по тематиката, както и за прецизиране на импортираните текстове.

До предложенията на Симеонов за ограничавания на продажбите и рекламата на
хазартни игри се стигна след няколко противоречиви случая с реклами на талончетата, които осветлиха казуса с голямата известност на така наречен " мек хазарт " измежду необятни маси от хора. За предходната година популацията е похарчило към 350 млн. лева за лотарийни билети, демонстрира пресмятане на база платени налози.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Готов е най-дългият мост в Европа - сред Крим и Русия

Руският президент Владимир Путин откри през днешния ден най-дългия мост в Европа, свързващ Крим и Русия. Той има за цел да понижи изолацията на украинския полуостров, анексиран от Москва през 2014 година Кримският мост, с дължина 19 километра, прекосява Керченския пролив - морски ръкав сред Азовско и Черно море, свързващ Керченския полуостров в Крим с Таманския полуостров в Южна Русия. Путин избра особена форма да си направи PR, като подкара огромен камион " Камаз " от нулевия километър по посока Керч и поведе колона от 35 строителни машини, до момента в който особено конфигурирани видеокамери посочваха придвижването на колоната по 19-километровото трасе.

[Associated Press]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Започват събитията, предшестващи срещата на върха за Западните Балкани

Кулминацията на напъните на българското държавно управление - срещата на върха сред водачите на страните от Европейски Съюз и шестте страни от Западните Балкани, която ще се случи в четвъртък, на следващия ден ще бъде подгряна от поредност тематично свързани срещи и събития.

- Утре вечер в " София тех парк " ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск ще е хазаин на вечеря, която е част от така наречен Програма на водачите.

- Също на следващия ден в НДК е конференцията " В разговор със Западните Балкани " на Европейския съвет за външна политика и на Центъра за европейски проучвания " Вилфред Мартенс ". Тя ще бъде открита от премиера Борисов.

- Извън програмата, само че логичен обвързван със събитията, е форумът " Медийна независимост и плурализъм " на 16 май в " Хилтън ", проведен от четири професионални сдружения на публицисти и издатели на медии. Очаква се приемането на Софийска декларация за медийна независимост в Европа и разискването на съответни проблеми с напън и закани против медии.

- Отново в сряда, 16 май, в София ще се проведат и съвещания на управленията на Европейската национална партия (ЕНП) - в резиденция " Бояна " следобяд, и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) - също следобяд, в изложба " Квадрат 500 ".

- Днес в София пък дойде испанският министър председател Мариано Рахой, който ще взе участие във вечерята на Туск и в съвещанието на ЕНП, в която членува партията му, и ще се срещне с Борисов. Очаква се обаче той да откаже да взе участие в срещата на върха. Испания е една от петте страни в Европейски Съюз дружно с Гърция, Румъния, Кипър и Словакия, които не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Въпросът е изключително сензитивен за Мадрид след референдума за самостоятелност на Каталуня.

Събитията разумно носят със себе си и голям брой ограничавания в придвижването и достъпа до избрани зони, тъй че съветът към софиянци и гостите на София е да заобикалят напредването с персонални коли в упоменатите зони.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Върховният административен съд е дал ход на делото, заведено от екоактивисти против решението за смяна проекта на парк " Пирин ", взето от кабинета в края на 2017 година,което отваря вратата за нови ски градежи. Съдът е приел аргумента на екокоалицията, че всяко развиване в буферните зони на обекта на ЮНЕСКО би трябвало да се подложи на екооценка.

Фейсбук е спряла краткотрайно към 200 приложения и ще направи по-задълбочено следствие дали посредством тях не е злоупотребявано с данни. След абсурда с Cambridge Analytica основателят на мрежата Марк Зукърбърг даде обещание, че ще има следствие и инспекция на хиляди външни приложения.

Фондация " Отворено общество " на Джордж Сорос ще закрие офиса си в Будапеща и ще се реалокира в Берлин . Фондацията напуща поради все по-репресивната среда в Унгария, като министър председателят Орбан от известно време нападна нападателно Сорос и го упреква в поощряване на миграцията и подкопаване на националната просвета.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР