Напрежението в Близкия изток и региона продължава да ескалира. Две

...
Напрежението в Близкия изток и региона продължава да ескалира. Две
Коментари Харесай

Хутите пак атакуваха американски кораб, САЩ отговориха с нови въздушни удари

Напрежението в Близкия изток и района продължава да ескалира. Две са към този момент горещите точки отвън войната сред Израел и Хамас, предава Българска национална телевизия. Освен в Червено море, където хутите не престават да атакуват кораби, се появи и нова конфликтна зона сред Иран и Пакистан, които взаимно си нанесоха удари. Първо към Йемен и хутите, които не престават да държат двама български моряци за заложници.

Съединените щати нанесоха тази нощ нови удари против хутите. Атаките идват, откакто йеменските бунтовници направиха ново ракетно нахлуване - този път против американски транспортен съд за насипни товари.

Атаката против американския транспортен съд " Генко Пикарди " беше доказана от компанията - оператор. Плавателният съд е ударен от ракета, до момента в който е минавал през Аденския залив. Няма потърпевши членове на екипажа, а корабът е с минимални вреди и към този момент е поел курс за евакуиране от региона.

В отговор на нападението Съединените щати поразиха ракетни установки на хутите. Изстреляни са 14 ракети " Томахоук " от американски военни кораби.

" Няма да се поколебаем да защитим нашите сили, международната стопанска система и свободната търговия по един от най-жизненоважните морски направления. Междувременно над 20 народи не престават да поддържат интервенция " Пазител на просперитета ", която е фокусирана върху опазването на интернационалното мореплаване в Червено море и Аденския залив ", сподели Патрик Райдър - прессекретар на Пентагона.

В понеделник хутите удариха различен американски транспортен съд с балистична ракета. В отговор на несекващите удари Съединените щати оповестиха хутите за терористична формация.

" Съединените щати включиха хутите в листата на терористичните организации. Предприехме тези дейности, поради продължаващите безразсъдни и безразборни офанзиви против кораби, преминаващи Червено море и Аденския залив. Тези офанзиви са явен образец за тероризъм, нарушение на интернационалното право и голяма опасност за почтени човешки животи и международната търговия ", съобщи Джон Кърби - представител по националната сигурност към Белия дом.

Включването в листата с терористични организации е изнудване и няма да спре интервенциите за възпрепятстване на израелските кораби в Червено и Арабско море и в протока Баб ел-Мандеб, съобщи пред Ройтерс Рахман ал Ахнуми - представител на хутите.

" Американското решение придвижването Ансар Аллах да бъде включено в терористичния лист е в услуга на ционистите и поддържа незаконната война в Газа, която е терористична по всеки смисъл. Това е и опит да бъде разтърсена позицията на Йемен за поддръжка на Палестина и Газа, както и опит за изнудване ", изрично съобщи Абдул - Рахман ал Ахнуми - представител на хутите за медиите.

Датската компания за товарно мореплаване " Мерск " предизвести, че неприятното време в Европа и обстановката в Червено море провокират запушване по пристанищата, а банкови мениджъри предизвестяват, че рецесията може да провокира инфлация. От началото на декември товарните цени са се нараснали двойно, забележителен растеж има и в застраховките за риск по маршрута през Червено море.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР