Напрежението с цените на горивата е резултат от нагнетените очаквания

...
Напрежението с цените на горивата е резултат от нагнетените очаквания
Коментари Харесай

Андрей Делчев: Цените на горивата са поскъпнали, но не с 30-40 ст.

Напрежението с цените на горивата е резултат от нагнетените упования у хората, че със глобите, които Европейски Съюз и Съединени американски щати постановиха на Русия, ще спре доставката на недопечен нефт към Нефтохим-Бургас, оттова рафинерията ще спре и ще има дефицит на пазара. Това изясни в " Денят стартира " Андрей Делчев, изпълнителен шеф на Българската петролна и газова асоциация.

" В първия миг, в който някой пусна слуха, че горивата свършват, респективно цените скачат стремително нагоре, хората се втурнаха към бензиностанциите. За благополучие това търпя една вечер, на идващия ден всичко беше умерено ", сподели той.

Според него по-високите цени в по-малките бензиностанции се дължат на опцията търговците да извлекат по- огромни стопански изгоди, до момента в който при огромните вериги има по-консистентна ценова политика.

" Вчера обиколих цялата страна. На автомагистралата най-високите цени на горивата бяха към 2.70, 2.80 лева В дребни обитаеми места бяха по 2.99, 3.02, 3.05 лева, което е необичайно и обратно на естествената икономическа логичност ", изясни Делчев.

Определи като безумно повдигането на цените с по 30-40 стотинки на някои места. Заяви, че всеобщо бензинът и дизелът са поскъпнали сред 10 и 15 стотинки.

" Колеги разясниха през вчерашния ден, че цените всеобщо били към 3.15 лева То има и повече от 3.15, само че това са премиум горивата, които постоянно са били по-скъпи ", изясни Андрей Делчев.

България върви със същия ритъм на нарастване на цените като Европа, безапелационен е той. Ако цените внезапно паднат, се отваря кулоар за експорт. Цените на едро следват пазара и търсенето, търговците на едро също следват пазара.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР