Напрежението продължава да расте между САЩ и Иран от началото

...
Напрежението продължава да расте между САЩ и Иран от началото
Коментари Харесай

Ирански дисиденти казват, че са изправени пред сплашване, отвличания, опити за убийство по целия свят

Напрежението продължава да пораства сред Съединени американски щати и Иран от началото на войната Израел-Хамас – съвсем всяка седмица подкрепяните от Иран милиции са атакували американски бази в Сирия и Ирак. Това е последният образец и сериозна ескалация на потреблението от Техеран на подставени бойци – като Хизбула и Хамас. Тази вечер ще чуете за различен вид прокси, който Иран разполага, който получава доста по-малко внимание. Техеран наема убийци по целия свят в опит да сплаши, отвлече и убие хипотетични врагове на режима. И те го вършат тъкмо тук, на територията на Съединени американски щати.

Това видео беше оповестено онлайн от канал, обвързван с Революционната армия на Иран. Той дава обещание да убие някогашни американски държавни чиновници – в това число президента Тръмп – с цел да отмъсти за убийството на Съединени американски щати през 2020 година на мозъка на тероризма Касем Солеймани.

Заплахи като тази бяха счетени за задоволително правдоподобни, че няколко от тези чиновници бяха под надзор -защита на часовника, в това число някогашния министър на защитата Марк Еспър; някогашен държавен секретар Майк Помпео – съгласно известията Иран е предложил на палач милион $, с цел да го убие; и Джон Болтън, някогашният консултант по националната сигурност.

Иран Интернешънъл: новинарското издание Техеран е ориентирано

Джон Болтън: Спазариха се цената за мен да бъде 300 000 $, което би трябвало да кажа, че открих за обидно.

Масих Алинеджад е водач в протеста на дамите против закона в Иран, задължаващ да носят кърпа или хиджаб. Принудена да избяга преди 14 години, тя се открива тук, в Бруклин, където предизвиква дамите вкъщи да й изпращат видеоклипове, на които смъкват хиджаби, и популяризира тези изображения онлайн измежду към 10 милиона почитатели – подхранвайки протестното придвижване.

Лесли Стал: Така че моллите започнаха да се концентрират върху вас. ФБР пристигна и ви сподели, че има скрит план против вас.

Журналистите и дебатът за хиджаба

Масих Алинеджад: Имаше шест или седем сътрудници на ФБР. Когато пристигнаха в къщата ми, ми споделиха, че „ животът ви е в заплаха “. Казах си: „ Добре, кажи ми нещо ново “. Защото ние, иранците, сме привикнали. Но те в действителност споделиха: " Не, този път е друго. " Те споделиха, че " иранският режим е наел частен детектив на територията на Съединени американски щати, с цел да направи фотоси на придвижването ви, всекидневието ви, рутината ви. " И аз си споделих: „ Уау, значи те са тук, в Ню Йорк, в Бруклин? “

Лесли Стал: Заговорът беше да те отвлекат и да те отведат с моторна лодка до Венецуела?

p> Масих Алинеджад: Хей, звучи ти като заплашителен филм, нали?

Лесли Стал: Не. Звучи ми неправдоподобно.

Масих Алинеджад: Виждате ли, това е действителност за нас.

И действителност за ФБР, която споделя, че проектът е бил тя да бъде откарана в Иран, с цел да бъде изправена пред съда. Същото беше и за Джамшид Шармахд, различен ирански отстъпник, който живя в Лос Анджелис две десетилетия и сътвори уеб страница, където хората в Иран могат да рапортуват за нарушавания на човешките права. През 2020 година, до момента в който той сменя самолета в Дубай по време на бизнес пътешестване, фамилията му вижда, че телефонът му стартира да се движи в неверната посока. Дъщеря му, Газел Шармад, скоро видя татко си да се появява по иранската телевизия в правосъдна зала - изглеждайки втвърден.

Газел Шармад: Той е заставен да направи признания за закононарушения, които не е направил. Обвинението, което му повдигнаха, е „ корупция на Земята “. Затова получи смъртна присъда.

Лесли Стал: Дали това е обстановка, в която той фактически може да бъде екзекутиран всеки ден --

Газел Шармахд: О, да. Искат да го обесят на кран посред града.

Първоначалният скрит план за отвличането на Масих е бил осуетен, само че съгласно ФБР година по-късно, през 2022 година, Иран е платил на този жив азербайджанец отвън Ню Йорк, 30 000 $, с цел да купи полуавтоматична пушка и да я убие. Той дебнеше пред дома й цяла седмица. Планът му беше да се възползва от приятелското й отношение към съседите й.

Масих Алинеджад: Той в действителност следеше живота ми. Той знаеше, че аз съм тази, която предлага цветя на непознати.

Лесли Стал: Предлагали сте цветя на непознати?

Масих Алинеджад: Да. Това съм аз. Така той получи текстово известие от индивида в Иран, в което се споделяше, че „ Отидете и почукайте на вратата. След това я заведете в градината в задния двор. “ Ако бях отворил вратата, просто щях да му се усмихна необятно и да му кажа: „ Да, хайде да отидем в моята градина “. И тогава той искаше просто да ме убие?

Лесли Стал: Той в действителност ли почука на вратата ви?

Масих Алинеджад: Да.

Нейната домашна охранителна камера в действителност го хвана на верандата си, до момента в който се опитваше да влезе. В последна сметка той излетя, само че беше спрян, тъй като мина знак стоп. Тогава полицията разкрила това в колата му. Оттогава той е в ареста в очакване на правосъден развой.

Но ето какво е забавно: нито той, нито двама други мъже, за които прокурорите настояват, че са били наети за работата, са били иранци. Подобно на него те бяха източноевропейци и, както се трансформира в запазена марка на войната в сянка на Иран, бяха нарушители.

Масих Алинеджад: Всички бяха от незаконен профсъюз. Това е, в което Ислямската република е в действителност добра, да вземем за пример да употребява дилъри на опиати, да употребява нарушители, с цел да правят мръсната си работа на западна територия.

Лесли Стал: Добре, и може би има отказване.

Масих Алинеджад: Точно по този начин.

Лесли Щал: „ Ние не го направихме. “

Масих Алинеджад: Това е смисълът.

Лесли Щал: Тогава за какво употребяват проксита?

Мат Джукс: Да има някой, който да не бъде наблюдаван от разузнаването или организациите за сигурност за това.

Мат Джукс, началник на полицията за битка с тероризма във Англия, споделя, че това не е просто американски проблем. В Обединеното кралство те са осуетили 15 ирански опита за похищение и ликвидиране от предходната година.

Мат Джукс: Занимавам се с полицейска активност в региона на националната сигурност повече от 20 години. Това, което видяхме през последните 18 месеца, е същинско ускоряване.

Лесли Стал: Казаха ни, че доста от тези незаконни групи наемат други незаконни групи, а по-късно може би и трета група.

Мат Джукс: Мисля, че постоянно ще вижте това съдействие сред незаконни организации. Знаем, че това не постоянно ще бъде директна линия от държавна организация към опасност за евентуално похищение.

Този запис ни е възложен от непозната разследваща организация. Показва по какъв начин Иран набира нарушители:

Човек на запис (превод): Получих позвъняване от IRGC, Революционната армия.

Това е ирански контрабандист от Урмия, град покрай турската граница. Той разкрива на задграничните сътрудници, че Революционната армия на Иран се е обърнала към него със договорка: те ще си затворят очите за контрабандата му, в случай че им помогне.

Човек на запис (превод): Искането им беше че намирам хора, които биха могли да работят за тях. Каква работа? „ Каквото и да е. Като: да хванем някого за нас, с цел да може да бъде пребит или да се отървем от него. “

Това видеозапис от камери за наблюдаване демонстрира по какъв начин той вербува собствен сътрудник контрабандист за задачата: мъжът в бяло е Мансур Расули, хипотетичен дилър на опиати. Той се съгласи да провежда убийства в цяла Европа за иранското държавно управление - против пари. Но няколко седмици по-късно Расули е похитен през нощта и разпитван в кола, съгласно сведенията от израелското разузнаване. Те извлякоха това самопризнание от мобилния телефон, където Расули признава, че са му платени 150 000 $ авансово и са му обещани милион $, в случай че убие трима души за иранците:

Запис с самопризнания на Расули (превод): Единият е израелец в посолството в Истанбул Турция. Друг е американски военачалник в Германия. А единият е публицист във Франция.

Френската цел беше разпозната като философът Бернар Анри Леви, очевиден критик на режима в Техеран. Самоличността на американския военачалник остава мистерия. Заговорът за убийството на тримата е предотвратен. Но през последните години ирански дисиденти бяха сполучливо отвлечени и прекарани в Иран. Няколко бяха екзекутирани.

Лесли Стал: Успяха в Европа. Те не са съумели в Съединените щати, макар че знаем, че има цели –

Джон Болтън: Точно по този начин.

Лесли Стал: Толкова доста американски чиновници и други са набелязани. Защо не е по-голям проблем?

Джон Болтън: Виж, мисля, че нападението против американски жители от враждебно непознато държавно управление е доста близо до акт на война.

Лесли Стал: Какво ще се случи, в случай че съумеят да убият някой като теб, прочут някогашен чиновник?

Джон Болтън: Е, не бих желал да откривам за себе си или за страната, само че за какво седим тук и безшумно приказваме за това, когато те в действителност споделят, че ще правят военни дейности против американски жители на американска земя?

Лесли Стал: Фактът, че Иран се усеща поощрен да преследва нашите жители -- това значи ли, че сме изгубили възпирането си?

< p> Джон Болтън: Е, мисля, че загубихме възпирането. И мисля, че това също се дължи на нежеланието от страна на администрацията да се изправи против аятоласите по понятен за тях метод.

Масих Алинеджад: Те могат да провокират държавното управление на Съединени американски щати на територията на Съединени американски щати без никакво наказване. Тогава каква е повода да спрете--

Лесли Стал: Е, има наказания против тях.

Масих Алинеджад: Санкцията не е задоволителна. Санкцията не е—помагане --

Лесли Стал: Какво желаете да създадем? Да хвърлите бомба?

Масих Алинеджад: Не. Вижте, когато преговаряте с убийците, вие ги овластявате.

Администрацията на Байдън не отговори на нашите претенции за изявление. Когато Масих Алинеджад беше призована да свидетелства пред Конгреса за Иран през септември, тя сподели, че в случай че политиката на администрацията не се промени, животът й ще продължи да бъде в заплаха.

Масих Алинеджад: Вярвам, че когато не съм в светлината на прожекторите, когато медии като теб не ми обръщат внимание, най-сетне ще ме преследват.

Въпреки че в този момент тя има свободата да показва мнението си в Америка, тя няма независимост да живее където желае. Масих и фамилията й трябваше да се укрият под отбраната на ФБР.

Масих Алинеджад: Това е като: Леле, държавното управление на моята лична страна се пробва да ме убие, само че моята осиновена страна се пробва да ме отбрани. Трябва да си иранец, с цел да оцелееш след скрит план за ликвидиране, с цел да схванеш това, какво е възприятието да оцелееш в Америка и да имаш платформата и да критикуваш държавното управление на САЩ--

Лесли Стал: Ти се разкъсваш. Кажи ми за какво плачеш.

Масих Алинеджад: Защото хора в моята страна биват убивани поради рецензия. Бъдете простреляни в главата за закононарушението да критикувате.

Произведено от Shachar Bar-On. Асоцииран продуцент Джинсол Юнг. Сътрудник по излъчването, Рен Уудсън. Редактирано от Майкъл Монгула.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР