Напрежението по оста Русия-Украйна-САЩ се засилва с всеки изминал ден.

...
Напрежението по оста Русия-Украйна-САЩ се засилва с всеки изминал ден.
Коментари Харесай

Високо напрежение: САЩ вижда риск от руски действия в Украйна, според Кремъл се разпалва истерия

Напрежението по оста Русия-Украйна-САЩ се ускорява с всеки минал ден. На този стадий към момента дипломатическото решение стои на масата на договарянията, само че и тонът се изостря. 

Рискът Русия да предприеме военни дейности в Украйна е задоволително висок и оправдава изтеглянето на огромна част от личния състав на посолството на Съединени американски щати в Киев, което Държавният департамент разгласи през вчерашния ден, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън , представен от Ройтерс.

Външните министри на Съединени американски щати, Южна Корея и Япония са разискали въпроса за опасността, която Русия съставлява освен за Украйна, " само че и за целия основаващ се на правила интернационален ред, който от десетилетия подсигурява сигурността и благополучието на жителите на този район и на целия свят ". Като съдружници на Вашингтон, Сеул и Токио " държат на отбраната на този ред и също така работят в дух на взаимност, когато се насочва предизвикателство към правилата на този ред ", акцентира Блинкън.

" Това е рационалният метод, поради обстановката " , акцентира той на конференция в Хонолулу след среща с външните министри и добави, че все пак  основни сътрудници на американското посолство остават в Украйна и не престават работата по намиране на дипломатическо решение на рецесията и понижаване на напрежението.

" Дипломатическото решение остава допустимо ", акцентира Блинкън. " Начинът Москва да покаже, че желае да върви по този път, е елементарен. Т я би трябвало да деескалира, вместо да ескалира ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати и предупреди, че не изключва опцията Русия да извърши провокация , която да употребява за опрощение на военно настъпление в Украйна, съобщи ТАСС.

Междувременно американският президент Джо Байдън е предизвестил съветския президент Владимир Путин, че Съединени американски щати и техните съдружници ще дадат " съдбоносен отговор ", в случай че Русия нахлуе в Украйна и Русия ще заплати сериозна цена за дейностите си, сподели Белият дом, представен от Ройтерс и Асошиейтед прес. Двамата водачи разговаряха в събота един час по предпазена телефонна линия за скупчването на съветски войски към Украйна.

Президентът Байдън акцентира, че нова съветска инвазия в Украйна ще докара до премеждия на доста хора и " ще навреди на репутацията " на Русия, заяви Белият дом.

Американски чиновник сподели, че диалогът не е довел до фундаментална смяна и не е ясно дали Русия ще поеме по пътя на дипломацията, или на военните дейности. Съединени американски щати са подготвени да взаимодействат посредством дипломация, само че са " също толкоз подготвени и за други сюжети ", добави Белият дом.

Двамата президенти приказваха, ден откакто съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан предизвести, че съгласно американски разследващи данни съветската инвазия в Украйна може да стартира до дни и преди края на Зимните олимпийски игри, които приключват на 20 февруари.

Съединените щати разпалват нервност към нахлуването в Украйна, което сякаш възнамерява Русия, а паралелно с това помпат Киев с оръжие . Това съобщи от своя страна пред публицисти Юрий Ушаков, помощникът на съветския президент Владимир Путин , след телефонния диалог сред Путин и Байдън, съобщи ТАСС. Така представителят на Кремъл разяснява обявата на вестник " Политико ", съгласно която Байдън в петък в диалог с водачи на съюзнически страни декларирал, че Русия можело да нападне Украйна на 16 февруари. " Ние изложихме нашите съображения и няколко пъти подчертахме, че не разбираме за какво е належащо да се дава на медиите явно лъжлива информация за нашите, съветските, планове ", сподели той.

Американците " изкуствено раздухват нервност към по този начин нареченото планувано съветско навлизане , сочат дори дати на нахлуването, а редом с това дружно със съдружниците си помпат военните мускули на Украйна, отпускат се основни финансови запаси за модернизиране на украинската войска, усилва се броят на изпращаните военни инструктори ", съобщи Ушаков.

По думите му в последните дни и часове обстановката към предвижването на съветските войски на тяхна лична територия " просто е доведена до парадокс ".

Междувременно американските въоръжени сили обявиха, че Съединени американски щати не са правили интервенции в съветски териториални води, откакто през вчерашния ден Москва заяви, че е предиздвикала американска подводница да напусне нейни териториални води в Тихия океан, показва Ройтерс.

" Няма нищо правилно в съветските изказвания за наши интервенции в техни териториални води ", съобщи кап. Кайл Рейнс, представител на американските въоръжени сили.

Той отхвърли да разяснява точното местонахождение на подводници на Съединени американски щати, само че акцентира, че американските сили организират интервенциите си безвредно, в интернационалните води. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР