Напрежението по оста България-Русия ескалира. Малко след 18:30 ч. днес

...
Напрежението по оста България-Русия ескалира. Малко след 18:30 ч. днес
Коментари Харесай

Високо напрежение: Ултиматум от Москва, Петков с обръщение към руското посолство у нас

Напрежението по оста България-Русия ескалира. Малко след 18:30 ч. през днешния ден от Министерския съвет (МС) разпространиха до медиите изказване на министър-председателя в оставка Кирил Петков по повод  нота от страна на Руската федерация за това, че Москва обмисля преустановяване на дипломатическите връзки с България.

Впоследствие стана ясно, че посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова  е връчила вербална нота на Министерството на външните работи (МВнР). „ С която в безусловен звук се слага искане за отдръпване до 12:00 ч. на 1 юли 2022 година на нотите за оповестените за личност нон грата чиновници на съветските задгранични представителства ”, обясниха от Министерство на външните работи в известие до медиите.

„ В нотата се декларира, че в противоположен случай „ пред съветското управление безотлагателно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България “ , допълват оттова.

Министерството на външните работи навреме e уведомило кабинета на министър-председателя за нотата на съветската страна и е поискало инструкции за по-нататъшни дейности.

Така пристигна и мигновена реакция от премиера в оставка Кирил Петков с искане нотата да бъде оттеглена:   " Отношенията сред България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от огромно значение за ориста на страната ни в исторически проект ", показва  Петков, представен от пресцентъра на Министерски съвет.

" Ние почитаме съветския народ и ценим нашите културни, исторически, обществени и търговско-икономически връзк и. Заради това, макар че българското наличие в нашето посолство в Русия наброява едвам 12 души, Руското посолство в България ще има опцията да резервира 43-ма свои чиновници , според решението, взето от българското държавно управление през вчерашния ден ", добавя той.

" Вярваме в нуждата от разговор, за който дипломатическите канали са от основно значение. Убедени сме, че българо-руските връзки могат да продължат да се развиват в сферите от съвместен интерес, уважавайки значимите за всяка от нашите страни полезности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да отдръпна подадената през днешния ден нота ", показва още Петков и добавя:  " Заради предишното и бъдещето би трябвало да можем да вършим крачки напред при взаимно ценене на националните ползи, сигурността и суверенитета и на двете страни ".

Междувременно външният министър Теодора Генчовска  обясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 съветски дипломати.  На въпрос чие е това решение, тя сподели: „ Обърнете се към премиера ".

" Ние имаме инструкции от началника на неговия кабинет с две писма. Те са подадени с гриф " поверително " и се намират в деловодството на Народното събрание ”, разясни Генчовска. 

Посолоството на Русия у нас излезе с позиция във връзка публикуваното от пресслужбата на държавното управление на България известие за нотата към Външно министерство:  " В предадената на 30 юни в Министерство на външните работи на България нота не се загатва за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От съветската страна беше декларирано за неприемливостта на оповестяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични институции за „ persona non gratae “. Разглеждаме това като опит да се сложи клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски задачи. Смятаме това действие за невиждан, оскърбителен и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските връзки ", показват от съветското посолство.

" От съветската страна също по този начин беше декларирано, че ние изрично отхвърляме тези обвинявания. Каквото се отнася до числеността на служащи на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тематика въобще не беше повдигната и изисква настрана разискване ", допълват оттова. 

" Очакваме, че на 1 юли Министерство на външните работи на България ще отзове двете ноти , съдържащи описи с имена на сътрудници на съветските задгранични институции в България. В противоположен случай пред съветското управление безотлагателно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматизирано води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за извънредно тежки последици за двустранните връзки ще бъде напълно върху българската страна ", допълниха още от посолството на Русия у нас в известие, оповестено на формалната им страница във фейсбук.

Малко по-рано в изявление за  посланикът на Руската федерация  Елеонора Митрофанова съобщи, че  Москва обмисля скъсване на дипломатическите връзки с България  поради абсурда с изгонените 70 съветски дипломати и чиновници. 

Посланик Митрофанова е била призната във Външно министерство през днешния ден, където с вербална нота е настояла за отдръпването на решението за експулсиране на дипломатите до 12 часа на следващия ден, 1 юли.

" Отговорът на Русия ще бъде доста тежък . Сега съм в контакт с Москва и Москва ще предприеме доста фрапантни ограничения. Това не може да остане без последици. Може да бъдат скъсани дипломатическите връзки. Москва ще вземе решение ", съобщи пред Българска национална телевизия Митрофанова на въпрос по какъв начин ще реагира в тази обстановка Русия.

" Искам да подчертая още един път. Когато викат посланика в Министерство на външните работи и споделят, че желаят да експулсират дипломатите, те би трябвало да покажат, че ДАНС имат данни срещу съответни хора. Да кажат какво са създали те и да разгласят, че считат това за незаконно. Ако има доказателства, то несъмнено, експулсирайте ги. Но 70 души - за какво? Какво значи срещу ползите на България. Най-напред всяко посолство на всички места работи за ползите на своята страна. Както и за развиване на връзките в страната, където се намира. Но когато в този лист попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава огромен брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава... ", добави тя. 

Според нея няма никакви доказателства. 

Още през вчерашния ден тя окачестви като " невиждан и безусловно вражески ход "  решението на българското държавно управление да експулсира чиновници на съветското посолство. 

В изказване за телевизия " Россия-24 " сподели, че  Съединени американски щати и Англия командват България  и те са виновни за изгонването, само че по думите й  народът на България " помни историята и се грижи за паметниците ".

На страницата на Руското посолство у нас във Фейсбук беше качен и ексклузивен брифинг  на дипломат Митрофанова, в който тя изясни по какъв начин и по кое време са й връчени вербални ноти. 

" Просто оповестяване за " личност нон грата " вкупом като лист е невиждано  и нещо ново в дипломатическата процедура. Разбира се, това не е изцяло ново, тъй като, по този начин беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води " играта без правила ". Действайки по подобен метод, не трябва да се базира върху Виенската спогодба, която не планува такива дейности. Разбира се, това е минимум невиждана неприятелска стъпка, която, за жалост, накърнява дългогодишните дипломатически връзки, дългогодишното другарство сред нашите страни. Специално употребявам думата " страни ", защото зная по какъв начин българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невероятно да бъдат унищожени ", сподели тя и добави:

" Бих желала да ви напомня даже обстоятелството, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война)  Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри. "

" Освен това, желая да отбележа, че хората, оповестени за " личност нон грата " са балканисти, които познават България, отлично приказват български език,  както, да вземем за пример, пълномощният министър на Посолството Филип Воскресенский и Генералният консул във Варна Владимир Климанов (много хора, живеещи във Варна и освен, го познават доста добре), който е посветил на България над 30 години на своята дипломатическа работа. Затова доста е тъпо че са експулсирани хора от толкоз висока класа, които с толкоз топлота се отнасят към България, които се опитваха и не престават да се пробват да създадат всичко най-хубаво за насърчаване нашите двустранни връзки.  Правителството на Руската Федерация си резервира правото за взаимен, допустимо несъразмерен отговор на сходни извънредно вражески дейности. Много е тъпо, че държавното управление на България се пробва по подобен метод доста мощно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее ", съобщи още съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова.



Междувременно още веднъж през вчерашния ден министър председателят в оставка Кирил Петков и ръководителите на  службите - Държавна организация национална сигурност (ДАНС), Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) и " Военно разузнаване " - бяха изслушвани от депутатите в Народното събрание на закрито съвещание. Поводът бе точно експулсирането от България на 70 съветски дипломати и чиновници.

" Решението, което се случи, не е мое ", съобщи Петков и изясни:

" Има три отчета на Държавна организация национална сигурност (ДАНС), на база на които се взеха тези решения, има и междуведомствен  отчет от Министрество на външните работи (МВнР) и има решение на Съвета по сигурност,  на който участваха министърът на вътрешните работи, министърът на защитата, външният министър, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното ръководство, началникът на защитата, основният секретар на Министерство на вътрешнте работи (МВР), ръководителят на ДАНС, ръководителят на Държавна организация " Разузнаване " (ДАР,) шефът на работа " Военно разузнаване ", началникът на Национална работа за защита (НСО) и представител на президентската институция от 9 юни 2022 година Това са всички институции в България, които дават отговор за сигурността плюс фактът, че Министерство на външните работи отгаварят също за това. Просто беше до момента недоумение по какъв начин се е случило това ", уточни още той. 

Министър-председателят в оставка изясни, че докладите датират от май и юни. Имало и отделни информации още през март. 

" Има един доста дълъг развой, който се е случвал и който приключи с това Министерство на външните работи да направи експулсирането вчерашния ден.  Идеята за еднолично решение беше следващият опит за политически маневри ", сподели още през вчерашния ден Петков. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР