Напрежението между властите в Косово и сръбското малцинство там ескалира

...
Напрежението между властите в Косово и сръбското малцинство там ескалира
Коментари Харесай

Напрежение в Косово, сърбите създават свой Съюз на общините

Напрежението сред управляващите в Косово и сръбското малцинство там ескалира през последните дни.

Днес съветниците от 10 общини със сръбско болшинство в Косово оповестиха, че ще основат Съюз на сръбските общини.

Те предизвестиха, че това ще стане на 20 април едностранно, в случай че Прищина не предприеме съответни стъпки през идващите три седмици. Съветниците се базират на Брюкселското споразмение сред Белград и Прищина от 2013 година, което планува основаването на Асоциация на сръбските общини и обезпечаване на избрана автономност.

Сърбия свика Съвета за национална сигурност поради Косово

В остра декларация сърбите в Косово желаеха оставките на министъра на вътрешните работи на Косово и на шефа на полицията, както и да бъдат осъдени причинителите на "терора над жителите, представителите на сръбския народ и медии " на 26 март.

На 26 март шефът на сръбската държавна работа за Косово Марко Джурич бе задържан показно в Косовска Митровица, откакто влезе на косовска територия, макар възбраната на управляващите поради националистически изявления. По-късно Джурич би изведен до границата със Сърбия и освооден. Арестът му обаче провокира митинги на сърби, а полицията в Косовска Митровица употребява сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, с цел да ги разпръсне.

Сърбите приканиха задачите на КейФОР и ЕУЛЕКС да засилят бдителността си и да работят превантивно при положение на нахлуване против сръбския народ и неговите представители в идващия интервал.

Игор Симич от партията "Сръбска листа " в Косово съобщи, че имат поддръжката на президента на Сърбия и, в случай че се повторят събитията от последните два дни "няма да останат със скръстени ръце ".

Правителството в Прищина предизвести, че Съюзът на сръбските общини, който ще бъде образуван от "Сръбската листа ", няма да има легитимност, защото не съблюдава законите на Република Косово.

"ССО е обвързване, поето от Косово в процеса на брюкселския разговор и ще бъде осъществено в близко бъдеще. Нито една самодейност, която не се основава на законите и демократичните порцедури на Република Косово, няма да се ползва и няма да се зачита ", е позицията на косовското държавно управление.

Косовският министър на инфраструктурата Пал Лекай заплаши, че в случай че членовете на "Сръбска листа " сами образуват Съюз на сръбските общини, ще бъдат задържани.

Партията "Сръбска листа ", която съставлява сръбското малцинство в Косово и бе съдружен сътрудник във властта, разгласи във вторник, че напуща държавното управление. Това стана след среща на водача на партията Горан Ракич със сръбския президент Александър Вучич и с шефа на сръбската държавна работа за Косово Марко Джурич.
 Марко Джурич даде пресконферения в Белград на 27 март Марко Джурич даде пресконферения в Белград на 27 март
Mюсюлманите в Сърбия желаеха нова автономност

Заради случая в Косово на 26 март висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини незабавно отпътува за Белград, с цел да се срещне с президента Александър Вучич, като настоя за продължение на разговора сред Белград и Прищина и съобщи, че сходни събития не би трябвало да се повтарят.

В Белград Могерини прикани да се запази мирът в Косово.

Днес Русия, след телефонен диалог сред съветския президент Владимир Путин и сръбския президент Вучич, остро осъди "провокацията на 26 март на управляващите в Прищина в Косовска Митровица против Марко Джурич ".

Съединени американски щати осъдиха последните търкания сред Косово и Сърбия, отбелязвайки че това може "ненужно да ускори напрежението и да заплаши районната непоклатимост ". В изказване Държавният департамент на Съединени американски щати прикани всички страни да заобикалят по-нататъшна ескалация и да позволяват разногласията по кротичък път.

Косовският президент Хашим Тачи съобщи, че решението на партия "Сръбска листа " да напусне държавното управление на Косово е доказателство, че "нелегалното " посещаване на шефа на сръбската държавна канцелария за Косово в Косовска Митровица е било "провокация на Белград ".

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР